Zihnimizdeki Düşünceler Stresi Nasıl Etkiliyor?

Zihindeki her düşüncenin stresle yakın bir ilişkisi bulunur çünkü stres aslında zihnin bir ürünüdür. Zihnimizdeki düşünceler stresi nasıl etkiliyor? sorusu merak uyandırıyor. Hayatımızı zorlaştırmakta ve özellikle psikolojik anlamda kötü olmamıza neden olmaktadır. Kişinin kafasındaki düşünceler neticesinde stres ortaya çıkar ve kişi stres esnasında sağlıklı kararlar alamaz. Ders çalışmak, işe gitmek, yemek yemek, sosyal aktivitelerin hepsi bu stresten olumsuz etkilenir. Stres kişinin yaşamının her alanında ortaya çıkabilir bu yüzden son derece önemli bir konudur. Pek çok hastalığın nedeni olan stresten kurtulmak için kişilerin kendilerini  iyi hissettirecek aktivitelerle meşgul olması gerekir. Aksi takdirde zihindeki sancılar büyür ve stres içinde bir hayata neden olur.

Bedensel ve zihinsel sorunlara yol açan stres, kişinin beyninin eseridir. Kişi kendi zihnindeki düşünceler sonucunda stres yaşar ve bu stres onun tüm fonksiyonlarını etkiler. Bu yüzden stres altındaki kişiler sağlıklı düşünemez ve günlük hayatlarında pek çok zorlukla karşılaşırlar. Stres hayatın her alanında karşımıza çıkabilir bu çok doğaldır. Çünkü insanın her işi düzgün ilerlemeyebilir ve hayatta birçok aksilik mevcuttur. Önemli olan bu aksiliklerin üstesinden gelebilecek güce sahip olmak ve kendini bunu atlatacağına inandırmaktır. Aksi takdirde kişinin yaşadığı stresi daha da büyütmesi ve bu stres neticesinde hastalanması söz konusu olabilir. Stres kişinin psikolojisine zarar verdiği gibi onun vücuduna da zarar verir ve bazı sağlık problemlerine neden olur.

Stresten Uzak Durmaya Çalışın

Kişinin stressiz bir yaşam sürmesi onun hayat kalitesini artırır ve yaptığı her işte daha başarılı olmasını sağlar. Örneğin bir öğrenci stressiz bir eğitim süreci geçirirse derslerinde daha başarılı olur. İş hayatı stressiz geçen kişi işine daha fazla odaklanır. Stres hayatın içinde vardır ancak bunu minimuma indirmek kişinin çabalarıyla olur. Zor koşullar altında bulunan kişi zihninde pozitif düşünceler barındırırsa daha az stres yaşar. Kötü düşünmek stresi de beraberinde getirdiği için kişi bu kafasında negatif düşünceler barındırmamalıdır. Bu onun hem fiziksel hem de ruhsal sağlığı için oldukça önemlidir. Aksi takdirde hayatın her evresinde bulunan stres kişinin yaşam koşullarını ağırlaştırmaktan başka bir şey yapmaz.

Gereksiz Stresi Önleyin

Gereksiz stres yaptığınız zaman bu durum sizin hayat  kalitenizi düşürür ve daima negatif düşünmenize neden olur. Tabii ki her insan ister istemez stres yapar ancak bunu en aza indirmek sizin elinizdedir. Önemli konular hariç basit şeyler için stres yapmamaya özen gösterin. Gereksiz yere kendinizi üzerek zihninizi meşgul etmeyin ve olumlu düşünmeye çalışın. Stresi artırmayacak şekilde aktiviteler yapın ve hoşlandığınız uğraşlar edinin. Kendinizi pozitif kalmaya özen göstererek zihninizi rahatlatın ve her şeyin güzel olacağını düşünün.

Stres Durumuyla Uyum Sağlayın

Stresle başa çıkmak için o ruh haline kendinizi odaklayın ve kendi durumunuzu gözden geçirin. Eğer stresi ortadan kaldırmayı ya da azaltmayı başaramıyorsanız ilk önce kendinizi tekrar konumlandırın. Nefes egzersizleri, rahatlamak için çeşitli aktiviteler, yoga gibi uğraşlar zihninizi negatif düşüncelerden arındırabilir. Kişinin stres altında olduğunu kabullenmemesi de genellikle ruh halini daha da sıkıntıya sokar ve yaşadığı stres büyür. Kişi ilk olarak yaşadığı bu stresi kabul etmeli ve kendisinin neye stres olduğunu saptamalıdır. Bazen yanlış saptamalar kişinin stresi önlemesinde karşısına büyük bir problem olarak çıkar. Stres altında olduğu tespit edilen kişi yalnız kalmak isterse ısrar edilmemelidir. Ancak stres altındaki kişinin genellikle ailesi ve arkadaşlarıyla vakit geçirmesi onun yaşadığı stresi azaltabilir.