Yeni Doğmuş Çocukların Uyuyamama Sorunu
Yeni Doğmuş Çocukların Uyuyamama Sorunu
Henüz yeni doğumu gerçekleşmiş çocuğun uyumamasının çok fazla sebebi olabilir. Bunlardan söz etmek gerekir fakat bu zamandaki çocukların az az yattığını ise öncelikle belirtelim. Yeni doğmuş çocukların uyuyamama sorunu şunlar olabilir; gazı vardır karnı açtır,
Tuvaletini çıkaramıyor olabilir, herhangi bir ağrısı-sızısı vardır, içinde olduğu yer aşırı sesli veya fazla ışıklı olabilir,
Odada bebeği rahatsız yapan bir nesne falan olabilir (titreyen telefon, güneş ışığı vb.), üstüne giydirilen üstleri rahatsız ediyordur, poposu pişik olmuş olabilir, solunun yollarında bir takım sorunlar vardır, eğer bunlardan tümü olmasa bile bilinir. Henüz yalnızca gece-gündüz algısı oluşmadığı için ve yeni hayata adapte olamadığından her yeni doğmuş çocuk gibi azcık ve hafif yatıyordur fakat siz bu olay için gereğinden çok endişe ediyor olabilirsiniz.
Yeni Doğanların Uyku Düzeni Nasıldır?
Doğum olduktan itibaren bir ay süresince gece-gündüz algıları olmaz. Dış hayattaki tüm her varlık (sesler, giysilerin rengi, güneş, davranışlar ve hareketlerin tepkisi) çocuklar için tanınmayan ya da bilinmeyendir. Bu da bebeklerin bazı şeylerden korkmalarına sebep oluşturur. Üstelik anne vücudundan çıkıp dış hayata alışkın olmaya uğraşan vücudu gaz sorunu, sindirim gelişim aşaması gibi türlü türlü bazı meselelerle de uğraşmaya çalışır. Fakat uyku da onun en önemli isteğidir. Peki, yeni doğmuş bir çocuk ne kadar yatar?
Yeni doğmuş bebekler ilk iki hafta süresince çok az olan uyku aşamaları gerçekleştirir. Bir saat yatıp tekrar kalkabilir. Yetişkinler, en az 7-8 saat aralıksız yattığımız için bu hali kavrayamaz ve çocuğun hiç yatmadığını aklımıza getiririz. Fakat onun ilk bir iki hafta süresince bu halde yatması çok normaldir. Yatar/ kalkar/ süt emer/ gazı olur/ yatar/ kalkar…
Yeni Doğan Bebeklerin Uyuyamama Durumuna Çözüm!
İlk olarak rüya görmesi, sesli nefes alıp vermesi, gaz sorunu yaşaması gibi sebeplerle sık sık uykudan kalkabilirler. Bunlar olağan durumlardır ve bu zamanın bir koludur. Ve gece-gündüz algısının henüz oturmamış olması da uykuya geçme probleminin en mühim sebebidir. Fakat çocuk dış hayata adapte oldukça bu engelleri geçecek ve daha fazla vakit uykuda geçirecektir. Burada bebeğe siz ebeveynin nasıl yardım ettiğiniz ve geleceğe yatırım yapma hususuna önem vermeniz son derece mühimdir. Aşağıdaki seçenekleri özenle göz önünde bulundurarak yeni doğmuş çocuğu basitçe yatırmaya çözüm olabilir:
Gazını almadan sakın uyutmayın!
Bebeğin karnı açken yatırmaya çalışmayın!
Bebek reflü rahatsızlığına karşı reflü yastığını deneyin
Yeni doğan çocuğu, doğru şekilde uyutmaya çalışın
Aşırı ışıklı ve sesli bir yerde çocuk yatamayabilir, buna özen gösterin.
Bebek fazla ince giysi ile üşütür fakat aşırı kalın giyerse de sıcaklar ve hasta olabilir.
Yatıracağınız yeri evvelden güzelce havalandırın.
Doktorunuz tavsiye ediyorsa yattığı yere buhar aleti alın.
Klasik müziğin çocukların uykuya geçmesi için rahatlatıcı olduğu biliniyor.
Bebeğin altı kesinlikle kirli olmamalı.
Bebeklerde Uyku Düzensizliği Niçin Meydana Gelir?
Sıklıkla sebep, anne ve baba ve bebeğin gün içerisinde çok bitkin, stres yaşatan olaylar, ailenin çocuğu yatırma biçimleri, anne babaların çocuğun yatması esnasındaki ufak uyanıklık zamanlarını farklı sanmaları, gece sürekli ve yanlış beslemeler ve çok zamanlı ilgidir. Yolculuk ve rahatsızlık gibi kalıcı olmayan farklılıklar daha evvelki uyku biçimini değiştirebilir. Daha evvel uyku saatleri belirli olan bir çocukta uyku problemleri meydana gelmişse önce bi sorundan olup olmadığını anlamak lazımdır; burun tıkanması, idrar mesanesi enfeksiyonu, böbrek taşları, demir eksikliğinden dolayı kansız olma, bağırsak mikroorganizmaları, inek sütü alerjisi, yeni diş çıkarma gibi olaylar uyku salaşlığına sebep doğurabilir. Daha evvel uykuları belirli olan bir çocukta uyku problemleri meydan gelmişse hekiminize mutlaka sorun.