Yeni Başlayanlar İçin Panik Atak

Yeni başlayanlar için panik atak konusu oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Panik atak nedir, belirtileri nelerdir, hangi zamanlarda ortaya çıkar tüm bu soruların yanıtlarını biliyor olmak pek çok anlamda fayda sağlayabilir. Başınıza geldiği zaman ya da çevrenizde bir insan panik atak geçiriyor olduğu zaman bu bilgileri bilmeniz doğrultusunda hem kendinize hem de çevrenize fayda sağlayabilirsiniz. Yazımızı okumaya devam ediniz.

Panik Atak Nedir?

Toplum içerisinde birçok kez karşılaştığımız bu rahatsızlık, ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Önleminin erkenden alınması ve panik atak esnasında soğuk kanlı davranmak da hayat kurtarıcı davranışlar olarak görülebilir. Panik atak nedir sorusunun yanıtını şöylece açıklayalım. Birkaç dakikadan bir saate kadar uzayabilen panik atak rahatsızlığı, yoğun bir kaygı ile beraber bireyin kendini tehlike içerisinde hissettiği durum olarak tanımlanabilir.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik atak esnasında aşağıda sıralamış olacağımız belirtilerden dört ya da daha fazlasının yaşanılması olası bir durumdur. Panik atak belirtileri nelerdir sorusunun cevabını öğrenmek için yazımızın devamını okumaya devam ediniz.

  • Ölüm korkusu,
  • Çarpıntı,
  • Denetimini yitirme veya “çıldırma” korkusu,
  • Terleme,
  • Gerçekdışılık veya kendine yabancılaşma durumu,
  • Nefesin darlığı veya boğuluyor gibi olma duyumu,
  • Uyuşmalar
  • Soluğun tıkandığı duyumu,
  • Üşüme, titreme, ürperme veya ateş basması duyumu,
  • Göğüs ağrısı veya göğüste sıkışma,
  • Bulantı veya karın ağrısı,
  • Ayakta duramama, baş dönmesi, sersemlik veya bayılacak gibi olma duyumu.
  • Sarsılma ya da titreme.

Panik Atak Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?

Kendiliğinden ortaya çıkması beklenen bu rahatsızlık, bazı özel durumlardan kaynaklı da ortaya çıkabilir çoğu zaman. Panik atak hangi durumlarda ortaya çıkar sorusunun cevabınızı biraz daha detaylandıralım. Panik atak rahatsızlığı pek çok farklı psikiyatri durumu ile meydana gelebilir. Ortaya çıkan atakların varlığı, yalnızca panik bozukluğu tanısı ile teşhis edilemez. Spontane bir şekilde gelişen panik ataklar, beklenti anksiyetesinin ve kaçınmaların varlığını göz ardı edemez.

Panik Atak Kimlerde Görülür?

Panik atak kimlerde görülür sorusu herkesçe merak edilen konuların başında gelmektedir. Herkesin panik atak yaşayabilmesi olası bir durumdur. Bu durum güçsüzlük ya da zayıflık anlamı taşımaz. Panik bozukluğuna sebebiyet veren etkenler arasında çevresel, psikolojik ya da kalıtsal pek çok faktör yer almaktadır. Yaşam boyu panik bozukluğunun görülme sıklığı yapılan çalışmalar sonucunda %3 olarak belirlenmiştir. Klinik gruplarında belirlenen bu değer yüksek oranlarda olmaktadır. Psikiyatrik bir tanı konulmuş olan bireylerde bu değer %10 oranına ulaşmaktadır. Yapılan bazı araştırmalar sonucunda kalp hastalığı yaşamış olan bireylerin bu oranı %60’a kadar gördüğü de bilinir.

Panik Atak Tedavisi Nasıldır?

Psikoterapi yönteminin yanı sıra ilaç tedavisi ile de iyileştirilebilen bu rahatsızlık, bireylerde çeşitli endişeler uyandırsa da her zaman için sakin kalmak önemlidir. Panik atak tedavisi nasıldır gelin daha detaylı inceleyelim. panik bozukluk tedavisinde, yürütülen klinik çalışmalar bilişsel davranışçı psikoterapilerin %70 ile %90 arası değerlerde değişim gösterdiğini kanıtlamıştır. Anksiyolitik ve antidepresan yöntemleri de bu rahatsızlık için tedavi sağlıyor olsa da, çoğu bireyde ilaçların kullanımı bırakıldıktan sonra rahatsızlığın devam edebildiği gözlenmiştir. Bununla beraber kısa vadede her iki tedavi yöntemi etkin olsa da, psikoterapi uzun vadede büyük faydalar sağlamaktadır.

Panik Atağın İlaçsız Tedavisi Nasıldır?

Panik atağın ilaçsız tedavisi nasıldır gelin hep birlikte incelelim. İlaçsız tedavi sürecinde psikoterapi yönteminden faydalanılır. Bu süreçte panik ataklara neden veren ve bedensel belirtileri zorlayan yoğun kaygı duygusunun meydana gelmesi engellenmeye ve atakları doğuran belirtilerin kontrolü sağlamaya çalışılmaktadır.