Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Yaygın Anksiyete Bozukluğu
Yaygın Anksiyete bozukluğu rahatsızlığı; devamlı endişeli olma ve durumla alakalı olmayan bir kaygı haline denir. Normal hayatın içinde, herkes iş ya da günlük hayatın getirileri doğrultusunda endişe-kaygı duyabilir. Fakat nedensiz veya nedenli bir şekilde, yoğun bir şekilde görülen endişe hali, özellikle günlük yaşamı yaşanmaz kılıyorsa, burada Anksiyete rahatsızlığı söz konusu denilebilir. Anksiyete hastaları, her durumda her şeyin en kötüsünü düşünebilir. Olaylar, kendi denetimleri dışında gelişir ve iyi bir sonuç mümkün olmadığı gibi geriye dönüşü de yoktur. Kişilerde, YAB; Sağlık, iş, aile ve ekonomik streslerden dolayı yoğun şekilde endişe-kaygı atakları şeklinde gelişir. Genel olarak, bu durum kişide yaklaşık olarak altı ay boyunca sürer ve her güne yansır. Son yıllarda artan ilgili rahatsızlık, özellikle yaşa bağlı olarak ileri yaş gruplarında daha sık görülebilir. Halk arasında genellikle bu tarz kişiler, evhamlı olarak da bilinirler.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Belirtileri
Yaygın Anksiyete bozukluğu belirtileri, genellikle nedensiz ya da bir durumdan ötürü ortaya çıkabilir. Psikolojik endişe ve kaygı rahatsızlığı olarak bilinen Anksiyete, son yılların dikkat çeken önemli bir rahatsızlığı olarak karşımıza çıkar.
Anksiyete bozukluğu belirtileri genel olarak şöyledir:
- Nedensiz-nedenli şekilde ortaya çıkan, denetlenemeyen endişe atakları
- Kişi bu tarz endişesinin farkında olabilir, fakat denetleyemediği için sakinliği sağlayamaz.
- Yorgunluk, dikkatsizlik
- Konsantrasyon bozukluğu
- Küçük seslerde dahi irkilme,
- Uyku haline geçememe, uyku halinde sürekli uyanma durumu.
- Tahammül edememe durumu.
- Baş ağrısı, kas ağrıları, yutma güçlüğü
- Titreme, terleme, bulantı, sersemlik hali ve sıcak basmaları gibi fiziki belirtiler de gösterir.
Yaygın Anksiyete Bozukluğu Gelişimi ve Tedavi Uygulamaları
Yaygın Anksiyete bozukluğu rahatsızlığının gelişmesine, stres sebep olur. Özellikle çocukluk dönemi ve ergenlik çağında gözlemlenen Anksiyete durumu kişide yavaşça ilerler. İlgili rahatsızlığa yakalananlarda, belirli dönemlerde daha yoğun endişe atakları görülürken, bazı dönemlerde hafif ve iyileşme evreleri de görülebilir. Fakat stresli durumlar yoğunlaşırsa, oldukça artış gösterir. İlgili rahatsızlığa yakalandığını düşünenler öncelikle, psikiyatri uzmanından yardım alabilirler. Tedavi edilmesi mümkün bir psikolojik rahatsızlık olduğu için, önemli olan tanının yapılması ve tedavi uygulama aşamalarına geçilmesidir.
Öncelikle kişide, görülen belirtiler dahilinde psikolojik incelemeler yapılır. Fiziki belirtileri dahilinde farklı rahatsızlık söz konusu mu diye de testler uygulanabilir. Kişiye tanı konulduğunda ise, hastaya uygun olan; Psikoterapi ve çeşitli ilaç tedavileri uygulanır. Özellikle, antidepresan ve anksiyolitik ilaçları kullanılabilir. İlaç tedavi süresi ve dozunu doktor kontrolünde yapmanız önemli tavsiye edilir.