Uykuda Konuşmak Neden Olur?

Genel olarak çocuklarda görülse de yetişkinlerde de uykuda konuşma durumu olabilmektedir. Bu durum pek çok kişi açısından son derecede can sıkıcı bir durumdur. Uykuda konuşma sorunu yaşayan pek çok kişi uykuda konuşmak nedir, neden meydana gelir ve nasıl giderilir gibi soruların cevaplarını merak etmektedir.

Uyuma esnasında konuşmak henüz rahatsızlık olarak tanımlanmasa da, bazı hastalıkların belirtisi olarak da bilinmektedir. Uyku esnasında konuşma oranı çocuklarda daha yüksek olmaktadır. Uyurken konuşma REM yani uyku davranış bozukluğu belirtisi olmaktadır. Bu durum uyku esnasında korkma, kişinin çığlıkları, tekme atması aşırı terlemesi olarak kendini göstermektedir. Yine bazılarında özellikle çocuklarda beraberinde sayıklama ve gezme de meydana gelmektedir. Uyku esnasında yemek yeme, konuşma aynı zamanda NS-RED hastalığının belirtisi olarak da kendini göstermektedir.

Uyurken Konuşma Sebepleri Nelerdir?

Uyurken konuşma sebepleri pek çok farklı etkenden dolayı meydana gelebilmektedir. Bu nedenlerden bazıları ise aşırı stres, kullanılan ilaçlar, ruh sağlığının iyi olmaması, madde kullanmak ve ateş olarak bilinmektedir.

Uykuda konuşma durumunun üstesinden gelmek adına öncelikli olarak bu duruma sebep olan etkenin belirlenmesi gerekmektedir. Bu sebebin belirlenmesi ardından en doğru tedavi yöntemi tercih edilmelidir. Bu yöntemin ise bir doktor tarafından belirlenmesi büyük ölçüde avantaj sağlar. Bu nedenle de uykuda konuşma durumunu tedavi ettirmek isteyen kişilerin bu konuda bir doktordan yardım almaları önemlidir.

Uykuda Konuşma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Uyku esnasında konuşan pek çok kişi uykuda konuşma tedavisi konusunu merak etmektedir. Uyuma esnasında konuşmayı durdurabilmek adına doktor tarafından belirlenen bir tedavi izlenmesi en güvenilir yöntemdir. Yapılan tedavi içerisinde genellikle tükürük bezlerinin fonksiyonlarının kontrol alınması için parasempatik ilaçlar kullanılarak tedavi yöntemi izlenmektedir. Yine başka bir tedavi ise 8 aylık bir süre botulinum A toksini enjekte edilerek yapılması olmaktadır. Başka bir tedavi ise hipnoz yöntemi olmaktadır. Bu yöntem özellikle de çocuk hastalarda sıklıkla kullanılmaktadır ve etkisini de göstermektedir.

Uyuma esnasında konuşan çocukların bazıları tek bir kelime mırıldanmakta uykuya devam etmekte ve bazıları ise odadaki başka biriyle diyalog kurarak konuşmaya ve aynı anda uyumaya devam etmektedir. Yine uykuda konuşma sırasında kişiler heyecanlanabilir, stres yapabilir ve yorgunluk da hissedebilmektedirler. En çok da çocuklarda oluşan bu durum ailelerinde bir kaygı durumuna da yol açmaktadır. Ne var ki bu durum kaygılanacak bir şey olmamaktadır. Çocuklar gün içerisinde genellikle stres, kaygı ve sıkıntı gibi durumlardan dolayı gece saatlerinde uyurken konuşmaktadır.

Uykuda Konuşma Tedavi Yöntemleri

Uykuda konuşma tedavi yöntemleri bu sorunun meydana gelen etkeni doğrultusunda belirlenmektedir. Uykuda konuşma durumu kesinlikle rahatsızlık olarak algılanmalı, özellikle gelişim çağındaki çocuklarda görülüyorsa mutlaka bir doktora başvurmak gerekmektedir. Uyuma sırasında en çok da şiddet içeren sözler, hareketler varsa, çocuğun içine attığı, anlatamadığı şeyleri uykuda dile getirilmektedir. Özellikle de çocuklar gece uykularında iken yüksek sesli bir biçimde konuşuyor ve bağırıyorlar ise bu durumun kesinlikle hafife alınmaması gerekmektedir. Hemen bir doktora başvurulması ve bunun ardından da gerekli tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.

Uykuda konuşma nedenleri belirlenmesi sonrasında gerekli tedavinin belirlenmesinde kesinlikle bir doktor gözetiminin bulunması gerekmektedir. En çok da çocuklarda meydana gelen bu durum, doktor tedavisi ile birlikte hızlı ve kesin bir biçimde çözülebilmektedir. Bu sayede de aileler daha fazla kaygı içerisine girmeden çocuklarının uyku esnasında yaşadıkları bu sorundan kurtulmalarını sağlayabilmektedir. Bunun için kesinlikle uzman bir doktordan yardım alınması gerekir.