Uyku
Uyku
İnsanlar günlük hayatlarını yaşayabilmek için uykuya gereksinim hissederler. Uyku tam manasıyla şuursuzluk biçiminde bahsedilemez. Canlının uyanma ve uykusundan uyandırılma olayı mevcuttur. İnsanın kendisi için lazım olan uykuyu almaması unutkanlık, asabilik, dikkat bozukluğu gibi problemlere sebep olabilir. Ayrıca yeterli olandan daha fazla uyumak depresyon gibi hastalıklardan ortaya çıkıyor olabilir. Depresyon uyku bozukluğu belirtilerinden biridir. Uyku insan hayatının en az üçte birinden meydana gelir. Canlılar dinlenme ihtiyacı sebebiyle günün en uygun vaktini uyuyarak geçirmektedirler. Güzel bir uyku, bizi diğer günün stresi ve hareketine karşı güçlü yapar. Enerjimizin çok fazla olmasını ve gün içinde zinde kalmamızı sağlar.
Uyku Bölünmesinin Nedenleri
Yatağın rahatsız ve vücudu hoşnutsuz eden çok fazla sert ya da gereğinden fazla yumuşak olması; insanın vücut şeklini bozarak beyinin uykuya dalamamasına ve sık sık uyanmasına sebep oluşturur.
Sürekli uyuduğumuz yerin dışında farklı bir yerde, sesli veya çok fazla sessiz bir yerde uyumak sürekli uykumuzdan uyanmamıza neden oluşturur. Fakat insan geçen bir süre sonra bu rahatsız haldeki sebepleri kanıksar ve genelde uykusundan uyanmaz.
Aşırı çok yemek yemek veya ilerleyen saatlerde yenilen şeylerden direkt akabinde uyumak, insanın gece yarısı uykusundan uyanmasına sebep olur.
Çok fazla sıcak havalarda ya da kış aylarında aşırı sıcak bir yerde uyumaya çalışmak uykunun kalitesini bozabilir. Sıklıkla gece saat 3.00 civarı beden kendi ısısını azaltarak enerji harcamasını kısmaya uğraşır. Fakat yer aşırı sıcaksa insan uykusundan uyanır.
Yeterli Uyku Süresi Ne Kadar Olmalıdır?
İnsan için uykunun zamanı herkesten herkese değişir ve aslında doğuştan edindiğimiz bir şeydir. Yetişkin canlılarda bu zaman 5-12 saat aralığında farklılık göstermektedir; herkesçe kabul gören 7-8 saatlik zaman ortalama bir vakittir. Fakat uyuduğumuz zaman kadar, üstelik ondan daha da çok, uykunun kalitesi gerekli bir ihtiyaçtır. İnsanlar genelde vücudunu zamanla alıştırıp, sürekli yaptığı gibi uykunun zamanını biraz biraz kısaltarak da ihtiyaçlarını kolayca gerçekleştirebilmektedir. Fakat diğer uyku problemleri, yatılan yerdeki kötü koşullar, türlü sebeplerle kullanılan ilaç ve benzeri şeyler uykuyu dağıtarak, uyku aralıklarının süresini değiştirerek kaliteyi kötü şekilde etkiler. Bu gibi durumlarda insan gün boyu uyusun, vücudunu rahatlamış bulmaz ve gün içinde işlerini gerçekleştirmekte zorluk çeker, dikkatini toplayamaz ve üstelik her bulduğu anda uyumak ister.
Uykunun İşlevleri Nelerdir?
Yapılan bilimsel çalışmalar, uykunun bünyeyi rahatlatma ve diğer güne hazırlama göreviyle birlikte enerji toplama, büyüme (büyüme hormonu en çok uyku esnasında salgılanır ve gelişmeyi sağlar), hücrelerin yeniden düzenlenmesi, organizmanın inşası ve bazı diğer özelliklerin öğrenilmesini gerçekleştiren doğuştan gelen hafızanın yapılması, yeni edinilen bilgilerin kavranması-kalıcı şekle dönüştürülmesi ve özellikle diğer hayvanlarda mekana uyum sağlanması ve olası tehlikelerden korunmak gibi görevlerinin olduğu açıktır. Uykunun bağışıklık sistemi için de etkisi oldukça fazladır; birçoğumuz kötü ya da az uykunun neticesinde rahatsızlıklara çok kolay kapıldığımızı çok kez deneyimlemişizdir.
Uyku Problemi Nasıl Halledilir?
Uykusuzluk, uyku vakitleri aralığında uykuya geçmekte zorluk yaşama ve uyku sırasında sık sık uyanmadır. Bünyenin rahatlamaya gereksinim hissettiği zamanlar içerisinde iyi halde uyuyamamak, uykudan lazım olan faydayı kapamamak ve böylece gün içerisinde kişiye lazım olan enerjinin verilememesine sebep olur. Uyku sorunu ve sebepleri, bir sağlık sorunundan dolayı olmadığı takdirde söyleyeceğimiz tavsiyeler sayesinde bu rahatsızlığınıza bir yol bulmanız çok kolay olacaktır. Ama uzun zamandan beri bu probleminiz varsa bu sorunun sebeplerini bir doktor tarafından araştırılması gerekir.