Utangaçlık Nasıl Yenilir?
Utangaçlık Nasıl Yenilir?
Utangaçlık nasıl yenilir diye düşünecek olursak öncelikle kişi utangaçlığını kabullenmeli ve altında yatan nedenleri anlamaya çalışmalıdır. Daha sonrasında ise utangaçlığın sosyal hayatını nasıl etkilediğini belirleyerek utangaçlığı yenmek için çözüm yolu aramalıdır. Her insan kendine özgü özelliklere sahiptir ve kimse kimseden üstün değildir. Birey öncelikle kendine güvenmelidir.
Utangıçlık Nedir?
Utangaçlık, çoğu insanın yaşadığı can sıkıcı istenmeyen ruhsal bir durumdur. Birey toplumsal hayatında kendini rahat hissedemez, heyecan duyar, insanlardan korkar ya da çekinir. Başka anlamda kişinin yaşadığı güven yetersizliği de diyebiliriz. Utangaç insanlar çevredeki diğer insanlar tarafından düşünceli ve sakin olarak gözlemlenirler. Birçok insana göre daha sabırlı, çevresindeki insanlara karşı daha duyarlı ve güvenilir olarak görülmektedirler. Utangaç insanlar tüm insanlara karşı aynı derecede çekingenlik hissetmezler. Arkadaşları ile beraber vakit geçirirken sorun yaşamıyor olabilir ancak karşı cinsten çekiniyor olabilir. Bir sanatçı sahnede kendini çok rahat hissedip sorun yaşamazken, röportaj sırasında çekingen tavırlar sergileyebilir. Utangaç insanlar kendi utangaçlıklarını olumsuz bir özellik olarak değerlendirir ve üzerine gitmekten korkarlar.
Utangaçlık Sebepleri Nelerdir?
Utangaçlığa sebep olan birçok etken vardır. Utangaçlık doğrudan içe dönüklükle ilgili değildir. İçine kapanık kişiler kendi kendilerini çevreden uzaklaştırarak sosyal durumlardan kaçmayı seçerler. Utangaç insanların kendilerine yönelik algıları zayıftır ve geçmişte başarısız oldukları durumlar oluşmuştur. İlerlemek istedikleri bazı işlerde başarısız sonuç almış olmaları, sosyal ilişkilerde daha önce yaşadıkları sorunlar ve tüm bunların tekrarlanma korkusu da utangaç bireylerin kendilerine olan güvenlerini zedeleyerek çekingenliğe sebep olmaktadır. Tabi ki tek sebep bunlar değildir. Genellikle genetik yapı, aile ve çevreden kaynaklı oluşabilmektedir. Utangaçlık sebepleri arasında aile bireyleri büyük oranda etki etmektedir. Otoriter anne baba, aşırı koruyucu anne baba, hep eleştiren ve baskı yapan veya silik bir anne baba bu tür sorunlara zemin hazırlamaktadırlar. Bu sebeplerden kaynaklı utangaçlık altında yatan sebepleri araştırırken özellikle aile yapısını göz önünde bulundurmak gerekmektedir.
Çekingenlik Nasıl Geçer?
Çekingenlik nasıl geçer olarak inceleyecek olursak öncelikle birey bu durumu kabullenmesi gerekmekte ve üzerine gitmesi gerekmektedir. En iyi ve etkili tedavi yöntemi utangaçlığın üzerine gitmektir. Utangaç kişiler çekingenliği yenmek için öncelikle topluluk içine girmeleri sonrasında ise yavaş yavaş daha fazla topluluk içinde zaman geçirmesi gerekir. Topluluk içinde, kendisine zarar gelmediğini hissederek kaçınma duygusu azalır ve kendine güveni artar.
Tüm bunlardan önce akıldan başaramayacağım düşüncesinin silinmesi gerekir. İnsanların aslında tanıdıkları kişilerle iletişim kurmaktan çok tanımadıkları kişilerle iletişim kurmaları daha kolaydır. Rastgele insanlarla iletişime geçilebilir. Örneğin yol tarifi sormak amacı ile tanımadığınız insanlarla diyalog kurmaya başlayabilirsiniz. Çevrenizde arkadaşlık kurmak istediğiniz insanlara karşı bir adım atıp ilerleyen zamanlarda sık diyaloglar kurabilirsiniz. Her gün yolda, durakta veya alışveriş yaparken karşılaştığınız tanımadığınız insanlara ya da asansörde karşılaştığınız komşunuza bir soru sorabilirsiniz. Zamanla hiç tanımadığınız insanlarla diyalog kurarken zorlanmadığınızı fark edeceksiniz. Kendiliğinden utangaçlığın üstesinden geldiğinizi anlayacak ve kendinizi daha rahat hissedeceksiniz.
Yine çekingenliği yenmek için uygulanacak en etkili yöntem topluluğa girmektir. Tabi bunu adım adım uygulamak gerekmektedir. Çekingenliği yenmek adına başlangıçta topluluk gruplarına katılabilir, yeni insanlarla tanışıp diyalog kurulabilir. Sosyalleşme ortamlarına yeni bir bakış açısı ile yaklaşmak gerekir. Bu ortamlarda en çok nelerden çekindiğinizi ve hangi durumlarda kendinizi geri çekerek korktuğunuzu tespit edebilirsiniz. Buna bağlı olarak endişelerinizin üzerine gitmelisiniz. Devamında ise topluluk ile beraber aktivitelere dahil olabilirsiniz. Kendinize güveniniz artacak ve artık çekingen tavırlarınızdan kurtulacaksınız.