Tükenmişlik Sendromu ve Belirtileri
Tükenmişlik sendromu nedir diye düşünüldüğünde bir bireyin yaşamında yaptığı işlerden, gittiği yerlerden sıkılması, bunalması durumudur. Fiziksel ve ağır ruhsal bir çöküntüdür. Bu sendromu yaşayan kişilerde duygusal yorgunluk ve stresli bir hayat yaşar. Bu sendrom kişinin yaşam tarzıyla alakalıdır. Bireyin çok yoğun iş hayatı, üzerinde çok sorumlulukları varsa ve kişi bunalıma girmişse tükenmişlik sendromu kaçınılmazdır. Birey kendine vakit ayırmadan sürekli olarak bir işte çalıştığı durumlarda bu sendroma yakalanma olasılığı yüksektir. Tükenmişlik sendromuna yakalanan bir kişi kendi benliğinden uzaklaşır ve hiç bir durumdan zevk almamaya başlar. Bu durum sonucunda tedavi edilmezse ciddi sağlık durumlarına yol açabilir. Tükenmişlik sendromuna yakalanan kişileri tanı koymak kolay değildir. Kişi ve çevresi tükenmişlik sendromunu anlayamaya bilir. Kısacası tükenmişlik sendromu kişinin hayatında üzerine yük olarak hissettiği durumlardan kurtulamaması ve bunun sonucunda depresyon yaşaması demektir. Tükenmişlik sendromuna yakalanan bireylerde genellikle uyku problemi oluşur, Kişi gece geç yatar gündüz erken kalkar.
Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Tükenmişlik sendromundaki belirtileri; kişide uyku bozukluğuyla başlayabilir. Birey çalışırken kendini yorgun hissedip işine odaklanamaya bilir ve çalışmak istemez. Kişi yorgun uyanır ve böylelikle güne yorgun başlar. Bunun sonucunda kişide stres oluşur. Stres sonucunda kişide kalp çarpıntısı, midede rahatsızlık, sinir sisteminde sorunlar oluşur. Stres kişiyi sinirli hale getirebilir ve bu sendrom sonucunda birey öfke kontrolünü kaybede bilir. Kişinin bu sendroma yakalandığının bir diğer belirtisi ise keyifsizlik. Yaptığı işten keyif alamama, girdiği ortamlarda insanlara yabancılaşıp bulunduğu ortamdan rahatsızlık duyma gibi sorunlar yaşaya bilir. İnsanlara uzaklaşması yani tükenmişlik sendromunda kişinin özgüven kaybına neden olur.
Tükenmişlik Sendromu İnsan Yaşamını Nasıl Etkiler?
Tükenmişlik sendromu kişinin sosyal ve iş hayatını olumsuz yönde etkiler. Tükenmişlik sendromu yaşayan birey kendini yorgun ve keyifsiz hissettiği için iş hayatında olumsuz sonuçlar doğurur. İş hatalarında artış olur. Bu sendroma yakalanan birey öfke kontrolünü yapamadığı için arkadaş ortamında veya iş ortamında sinirlenip ani tepkiler verir ve bu da bireyin hem sosyal hem de iş ortamını olumsuz etkiler. Tükenmişlik sendromu kişide dalgınlık, huzursuzluk, mutsuzluk, plansızlık ve dalgınlık baş gösterir. Bu durumdan kaynaklı olarak hem iş hem de kişisel hayatı kötü etkilenir. Bu sendrom ilerlediği zaman kişinin sağlık sorunlarına yol açar böylelikle insan yaşamı kötü etkilenmiş olur.
Tükenmişlik Sendromu Kimlerde Görülür?
Tükenmişlik sendromunun görüldüğü kişiler genellikle yoğun ve stresli iş hayatı olan kişilerde, ev hayatı yoğun ve sorumluluğu fazla olan kişilerde gözlemlenir. Bazı bireyler işini mükemmel yapmak için kusursuz olabilmek için normalinden daha fazla çalışır ve bu durumda strese girer. Bu durumlarda tükenmişlik sendromundan kaçış olanaksızdır. Ergenlik çağına giren bireyde okul stresi sınav stresi ve arkadaş ortamında dışlanma düşüncesiyle oluşan stres de bu sendromun başlama sebeplerine girer.
Tükenmişlik Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Tükenmişlik sendromunun tedavisi kişinin kendi elindedir. Kişi bu sendroma yakalanmamak için kaldıracağından fazla sorumluluk almaması lazım. Kişi zamanı iyi yönetip kendisine vakit ayırabilmelidir. Stresten, yorgunluktan olabildiğince uzak durmalı ve kaldıramayacağı sorumluluklar üzerine yüklendiğinde hayır demeyi bilmelidir. Ergenliğe girmiş kişide oluşan Tükenmişlik sendromunu yenebilmek için kişinin kendisini olumlu bir şekilde motive edip bunun üstesinden gelmelidir. Tükenmişlik sendromunu yenmek isteyen birey kendine daha çok vakit ayırmalıdır. Eğer bu durum ciddi olmaya başladığında birey tek başına aşamayacağını düşündüğünde yardım alabilir. Yardım almadığı zaman kişinin sağlık sorunlarının artması kaçınılmazdır.