Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Travma sonrası stres bozukluğu gayet normal karşılanabilen bir durumdur. Çoğu insan yaşadığı olayları kolayca atlatamaz, görülen basit bir rüyanın etkisinden çıkabilmek bile saatlerimizi, günlerimizi alabiliyorken travma yaşamış olan bir bireyden, durumu kolayca atlatabilmesi beklenemez. Ara ara ortaya çıkabilen stres bozukluğu zamanla alınan tedavi desteği ile beraber ortadan kaldırılabilir. Travma sonrası stres bozukluğunun konusunda daha detaylı bilgi edinebilmek adına yazımızı okumaya devam ediniz.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir?
Travma sonrası stres bozukluğu nedir öncelikle bu sorunun yanıtını öğrenelim. Travma sonrası meydana gelen stres bozukluğunu, bireyi dehşet içinde bırakan, aşırı korkutan, olağan dışı ve beklenmedik bir biçimde gerçekleşen olayların tetiklediği bir ruh sağlığı olarak açıklayabilmek mümkündür. Meydana gelen bu gibi olayların, bireyin kendisinde ya da herhangi bir yakınında ölüm ile sonuçlanan tehlikeler ile karşılaşabileceğine inanması, bununla beraber ortaya çıkan korku, çaresizlik ve dehşet duyguları doğurabileceği de bilinen gerçekler arasındadır. Doğal afetler, işkenceler, ciddi kazalar, tecavüz vs. gibi olaylar bireyde ruhsal travmalara yol açmaktadır. Bahsedilen bu tür travmatik olaylar ile karşılaşan bireyler, geçici bir şekilde çevre ve şartlara uyum sağlama onuşunda güçlük çekerler. Kişiler genel olarak zaman içerisinde ve kendilerine uygulanan kaliteli bir bakım ile daha iyi bir hale gelerek iyileşebilirler. Fakat ortaya çıkan zorlanma durumları daha da yüksek oranlara ulaşır ise, kişi aylarca belki de uzun yıllar boyu günlük işlerini bile yapamayacak hale gelir ise travma sonrası stres bozukluğu meydana gelebilir. Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri ve bu belirtilerin meydana gelmesi ile beraber bireyin tez zamanda tedavi görmesi gerekir. Belirtileri azaltmak ve işlevi iyileştirmek adına oldukça büyük bir önem taşır.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Neden Olur?
Yaş kriteri olmaksızın her insanın başına gelebilecek olan travma sonrasında stres bozukluğu, can sıkıcı olaylar yaşanmasına sebep olabilir. Doğal afetler, cinsel taciz & tecavüz gibi olaylar, şiddete uğrama, savaştan kaçma gibi durumlar gören ya da öğrenen kimseler travma sonrasında stres bozukluğu yaşayabilir. Travma sonrasında stres bozukluğu neden olur sorusunun cevabını gelin daha yakından inceleyelim. Alanında uzman doktorlar, bazı kişilerin travma sonrasında stres bozukluğu yaşamasının sebebinin tam olarak neyden kaynaklandığından emin değildirler. Akıl sağlığı problemlerinde görüldüğü gibi, travma sonrası stres bozukluğunun da pek çok sebepten dolayı ortaya çıkabileceği bilinmektedir. Bu sebeplerden kısaca bahsedecek olursak eğer; bireyin gündelik hayatında yaşadığı stresli deneyimler, meydana çıkan travmanın ciddiyet ve miktarı, depresyon ve anksiyete rahatsızlıkları, kalıtımsal özellikleri, ruh sağlığı riskleri vs. şeklinde sıralayabilmek mümkündür.
Travma Sonrasında Stres Bozukluğu Riskini Artıran Faktörler Nelerdir?
Travma sonrasında stres bozukluğu riskini artıran faktörler nelerdir sorusunun yanıtını bilmemizde büyük yarar var çünkü bazı faktörler travma sonrasında stres bozukluğunu geliştirme riskini yüksek seviyelere çıkarabilir. Yoğun ya da uzun süreli travma yaşamak, çocukların karşılaştığı istismar durumları, ilk müdahale ekipleri, sağlık çalışanları vs. travmatik olaylara maruz kalma riskini artırıcı nitelik taşımaktadır. Depresyon ve anksiyete gibi sağlık sorunları da riski artıran faktörler arasında yer almaktadır. Aşırı alkol tüketimi ve uyuşturucu kullanmak da riski artıran faktörler arasında gösterilebilir. Bunun dışında aile ve arkadaş ortamında gerekli desteğin görülmemesi de stres bozukluğu riskini artırıcı rol oynar. Cinsel şiddet, silahlı tehdit, fiziksel saldırı, savaşa maruz kalma gibi durumlar da travma sonrası stres bozukluğunun gelişmesine yol açan etmenler olarak sayılabilir. Bu gibi durumlarda doktor yardımı almaya özen gösterin.