Tedavisi Olmayan Psikolojik Hastalıklar

Gelişen teknolojiyle birlikte, günümüzde bilinen psikolojik hastalıkların çoğunun tedavisi bulunmaktadır. Ancak insan beyni çözülemeyen ve karmaşık yapısıyla, bazı hastalıklara müdahale ve tedavi edilmesine izin vermeyebilir. İşte bazı tedavisi olmayan psikolojik hastalıklar:

Yabancı El Sendromu

Yabancı el sendromu, birinin elini “kendine ait olmadığı, ancak kendi hayatına sahip olduğu” inancı ile yaşamasıdır. Yabancı el sendromu yaşayan bireyler normal bir hayata sahiptir, ancak ellerinin kendi iradesi dışında hareket ettiğini düşünürler. Yabancı el sendromu olanlar ellerini ayrı bir varlık olarak kişiselleştirebilirler. Hastalar, bir eli kontrol edebilirlerken, diğer elin kontrolünü kendileri sağlayamazlar. Bu sendrom, beynin iki serebralhemisferini bağlayan corpuscallosum’u zarar görmüş bireylerde ortaya çıkabilir. Diğer nedenler arasında felç ve paryetal lobda hasar bulunması vardır.

Cargras Sendromu

Capgras sendromuçiftler yanılsamasını araştıran Fransız bir psikiyatrist olan Joseph Capgras tarafından keşfedilmiş bir hastalıktır . Capgras sendromuna sahip olan insanlar, hayatlarında genellikle eş, yakın arkadaş ya da aile üyesinden olan birinin yerini bir ajanın aldığına inanıyorlar. Şizofreni, demans, epilepsi hastalarında ve travmatik beyin hasarına sahip insanlarda ortaya çıkabiliyor. Bu hastalığın kesin olarak bir tedavisi olmamakla birlikte bazı ilaçlar hastalığın semptomlarını hafifletebiliyor.

Stendhal Sendromu

Stendhal sendromu olanlar, sanata maruz kaldıklarında panik ataklar, karışık duygular ve halüsinasyonların yanı sıra fiziksel ve duygusal kaygı yaşarlar. Bu belirtiler genellikle müze ya da galeri gibi özellikle güzel olarak algılanan ya da kişi tek bir yerde yoğunlaşan büyük miktarda sanatla karşılaştığında tetiklenir. Bununla birlikte, bireyler doğada güzelliğe benzer tepkiler verebilirler. Bu sendromun adı, 1817’de Floransa’ya yapılan bir yolculuk sırasında semptomları yaşayan 19. yüzyıl Fransız bir yazarından geliyor. Stendhal sendromuna hiperculturemia veya Florence sendromu da denebilir.

Apotemnophilia

Vücut bütünlüğü ve kimlik bozukluğu olarak da bilinen apotemnophilia, Uzmanlara göre “bedenin sağlıklı kısımlarını büyütme arzusu” olarak tanımlanmaktadır. Bununla hastalıkla ilgili çok fazla şey bilinmemesine rağmen, bu bozukluğun nörolojik olduğuna inanılmaktadır. Bu hastalıktan muzdarip hastalar, cerrahi uzuvların gerekli olması için kendi uzuvlarını kesmeye veya uzuvlara zarar vermeye çalışabilirler. Apotemnophilia, beyindeki sağ paryetal lob hasarı ile ilişkili olabilir. Bu durumun tedavisi zordur çünkü bunu yaşayan insanlar genellikle tedavi aramazlar. Kesin bir tedavi olmamakla birlikte, bazı ilaçlarla semptomlar hafifletilebilir.

Alice Harikalar Diyarında Sendromu

Todd sendromu olarak da bilinen Alice harikalar diyarında sendromu (AIWS), Uzmanlara göre bir hastanın vücut imgesi, alanı ve zaman duyusunun bozulduğu nörolojik bir durumdur. AIWS yaşayanlarda halüsinasyonlar, duyusal bozulma ve değişen hız hissi görülebilir. AIWS algıdaki değişiklikten kaynaklanır. Birçok semptom olmasına rağmen, en yaygın olanı hastanın vücut görüntüsünün değişmesidir: Hastalar vücutlarının parçalarının büyüklüğü ve şekli hakkında şüpheye düşerler. Bu belirtiler panik ve korku tepkilerini tetikleyebilir. AIWS hastalığı genellikle sık migren, beyin tümörleri veya ilaç kullanımı ile ilişkilendirilir. Küçük çocuklar da bu hastalıktan etkilenebilir.