Takıntılar ile Nasıl Başa Çıkılır?
Takıntılar ile Nasıl Başa Çıkılır?
Her insanın bazı takıntıları mevcuttur ve bu durum çoğu zaman bir sıkıntı yaşatmaz. Ancak takıntıların şiddeti ve türü arttıkça kişi yaşamına devam etmekte zorlanabilir. Yapılan araştırmalar neticesinde çok fazla kişinin takıntı hastalığına sahip olduğu bilinmektedir. Takıntılar ile nasıl başa çıkılır? sorusu en merak edilen konulardan bir tanesi olmaya devam ediyor. İnsanların psikolojik rahatsızlıklarından biri olan bu hastalık, kişinin zihninden bazı düşünceleri silip atamamasıyla meydana gelir. Takıntı hastalığı olan insanlar genellikle bu durumu saklarlar ve itiraf edemezler. Ona takıntılı olduğunu söyleyenlere inanmazlar ve takıntılı ruh hali içinde bulunduklarını onaylamazlar. Kişiler kafalarındaki saplantılı düşüncelerden kurtulamadığı için acı çekerler ve bu durum onların hayatını çekilmez bir hale sokar. Bu yüzden takıntılı olmak psikolojik rahatsızlıklar arasındaki en önemli türlerden biridir.
Takıntı hastalığı olan kişiler bu durumdan kurtulmak için mutlaka bir uzmandan yardım almalıdır. Aksi halde kişinin takıntılı olduğu durum onlar için gittikçe büyür. Sadece bir konu üzerinde değil farklı pek çok konuda takıntılı olan insanlar bulunur. Kişiler takıntılarını yenemedikleri için çeşitli yollarla kendilerine zarar vermeye başlar. Hem fiziksel hem de ruhsal dengeyi bozan takıntılı hal, yaşamı çekilmez hale sokar. Özellikle genç yaşta insanlarda görülen takıntılı ruh hali, kişiyi depresyona sokar ve erken yaşlanmaya neden olur. Takıntılı olmak vücudun mekanizmasını da olumsuz etkiler ve kişinin bedeninde bazı olumsuzluklara yol açar. Sadece psikolojik açıdan zarar vermeyen bu durum insan bedenini ve zihnini bozar.
Kişi takıntılı ruh halinin içerisinde başkalarından gelen yardımı ve desteği geri çevirebilir. Bazı kişiler de takıntılı olduklarının farkında olup bu durumdan kurtulmak için etrafındakilere danışır. Bu kişiler diğerlerine göre daha şanslıdır çünkü takıntılı olduklarını kabul ederler. Bu sebeple mutlaka bir uzmandan yardım alınması ve doğru araştırmaların yapılması gerekmektedir. Kişi takıntılarından kurtulmak için takıntı yaptığı şeyin aslında basit olduğunu hatırlamalarıdır. Hayattan daha fazla zevk alması gereken bu kişiler, sosyal aktivitelere daha fazla önem vermelidir. Zihnini farklı şeylerle meşgul ederlerse takıntı yaptıkları konudan uzaklaşmaları o kadar kolay olur.
Takıntılı Düşünmek Bir Hastalık Mıdır?
Takıntılı düşünmek hastalık olarak kabul edilir çünkü bu durum kişinin zihninin yarattığı bir psikolojik savaştır. Kişi bu takıntılı ruh halinden kurtulmadığı müddetçe onun tam anlamıyla sağlıklı bir birey olması mümkün değildir. Takıntı kişinin hem bedenine hem psikolojisine ciddi zarar verdiğinden ötürü kişi vakit kaybetmeden bunun üstesinden gelmelidir. Aksi takdirde kişinin bu ruh halinden kolayca sıyrılmaması durumunda daha büyük psikolojik travmalar yaşanabilir. Burada takıntılı kişinin ailesi ve etrafındaki insanlar da önem arz eder. Bu kişiler takıntı sahibi yakınlarına destek olmalı ve onun bu sıkıntısına çözüm odaklı yaklaşmalıdır.
Takıntılı Düşüncelerin Nedeni
Takıntılı düşüncelerin nedeni genellikle geçmişte yaşanılan olumsuz durumlardan kaynaklanabilmektedir. Burada şüphesiz ki kişinin yakın çevresinin yaptığı davranışlar veya sarf ettiği sözler etkili olur. Ya da bu durum tamamen onun kendiyle alakalıdır ve zihnini her zaman meşgul eder. Gelecek kaygısı, kendini beğenmeme, özgüven eksikliği gibi pek çok durum takıntıya sebep olabilmektedir.
Takıntıdan Kurtulmak İçin Ne Yapılmalı?
Takıntıdan kurtulmak için mutlaka bir uzmanla görüşülmeli ve uzman görüşü dahilinde tedaviye başlanılmalıdır. Takıntılı ruh halinde olan kişi farklı işlerle meşgul olarak zihnindeki saplantılı düşüncelerden uzaklaşabilir. Ancak takıntılı olduğu konuyla yüzleşmesi de onun lehine olabilir. Bu süreç uzman tarafından takip edilmeli ve kişinin durumu detaylıca izlenmelidir. Uzman kişi gerekli gördüğü takdirde takıntı hastalığına sahip olan kişinin ailesi veya yakınlarıyla görüşebilir.