Takıntı Hastalığı – Obsesif Kompulsif Bozukluk
Takıntı Hastalığı – Obsesif Kompulsif Bozukluk
İnsanların kendilerini sürekli olarak tekrar eden davranışları takıntı hastalığı olarak bilinmektedir. Diğer bir adı obsesif kompulsif bozukluk olan bu hastalık zaman içerisinde insanlara ciddi anlamda zarar vermektedir. Hastalığın ilerleyen aşamalarında takıntı boyutu giderek artabilmekte ve hayatı resmen cehenneme çevirebilmektedir. Bu nedenle de takıntı hastalığı olan kişilerin bu durumu ciddiye alarak gerekli tedavileri de görmeleri gerekmektedir. Takıntının daha fazla büyümeden tedavi edilmesi çok daha kısa zaman almakta ve kolay olmaktadır. Takıntı boyutunun giderek artması halinde ise tedavi hem zorlaşmakta hem de süreci uzamaktadır. Bu nedenle de takıntı hastalığına sahip olan bireylerin bu durumu ciddiye almaları ve bunun için de gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.
Obsesif Komfulsif Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?
Obsesif kompulsif bozukluğu nedenleri çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalığın meydana gelmesi için hem çevresel faktörler hem de biyolojik faktörler olabilmektedir. Biyolojik faktörler incelendiği zaman vücudun normal işleyişinde devam edebilmesi adına beyin içerisinde milyarda bir sinir hücresinin birbirleri ile iletişim kurması gerekmektedir. Aynı zamanda sinir hücreleri sinyaller ile haberleşmektedir. Takıntı hastalığında ise beynin bir alanında aşırı aktivite bulunmaktadır. Bu durum da hastalarda takıntılı durumlara sebebiyet vermektedir.
Çevresel faktörler incelendiği zaman ise bireyler genellikle stres gibi faktörlerden etkilenmektedir. Stres zaman içerisinde bireylerde belirli takıntı davranışlarına neden olmaktadır. Özellikle de ciddi hayat değişiklikleri ve çevresel faktörler ile meydana gelen bu hastalığın belirli nedenleri bulunmaktadır. Tacize uğramak, hastalık geçirmek, ani hayat değiştirmek, sevdiği birini kaybetmek, ilişkiden ayrılmak ve işini kaybetmek gibi durumlar bireylerde takıntı hastalığına neden olabilmektedir. Bu hastalığa sahip olan bireylerin hayatları ciddi anlamda olumsuz yönde etkilenmektedir.
Takıntı Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Hayatı oldukça olumsuz yönde etkileyen takıntı hastalığı belirtileri kişilerin kendilerini zorlamaları ile birlikte görünmektedir. Bu hastalıkta hastalar takıntılı düşünceleri olmasından dolayı endişelerini kontrol etmek adına pek çok kural ve kısıtlama koyabilmektedir. Bu nedenle oluşturacakları ritüeller hayatlarını son derecede zor bir hale getirebilmektedir. Aynı zamanda kontrol etme çabası da genel anlamda düzeltmeyi amaçlamalarından dolayı aynı zamanda şekilciliği de ortaya çıkarır. En ufak bir aksamada ise resmen deliye dönebilir ve kendilerini kaybedecek şekilde üzülebilirler.
Obsesif kompulsif bozukluk hastalığı genellikle gençli ya da yaşlılık döneminde kendini göstermektedir. Yaşanan travmatik bir olay sonucunda meydana gelmektedir. Bu durumun meydana gelmesi halinde kişiler kendilerini başlarına gelen travmatik olaylara karşı koruma içgüdüsü içerisine girerler. Bu durum da hastaların sürekli olarak kendilerini kısıtlamalarını ve katı kurallar koymalarına neden olur. Obsesif kompulsif hayatı ciddi anlamda olumsuz yönde etkilediği için hastaların bu durumdan kendilerini kurtarmaları gerekir. Genellikle kirlenme korkusu, sürekli el yıkama, sürekli duş alma, bir şeyleri sayma, el sıkışmama, mikroplardan korkma, belirli bir alanın dışına çıkamama ve nesneler düzenli olmadığında strese girme gibi belirtileri bulunmaktadır.
Takıntı Hastalığı Tedavisi Nasıldır?
Hayatlarını normale döndürmek isteyen kişiler takıntı hastalığı tedavisi ile bu hastalıklarından kurtulabilirler. Bu hastalıktan kurtulmak adına davranışçı terapisi ve ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Davranışçı terapileri ile birlikte amaç hastaların abartılı ve takıntılı olan alışkanlıklarından kurtulmalarını sağlamaktır. Bu noktada hastalara zorlayıcı olan davranışlarda bulunmadan önce kaygılanmalarına neden inançları ile yüzleşmeleri sağlanır. Bu tedaviler genellikle çevresel faktörler sonucunda ortaya çıkan takıntı hastalığı için uygulanmaktadır. Beyindeki serotonin seviyelerini artırmak adına da birtakım ilaçlar kullanılmaktadır. Böylelikle de takıntı hastalığına sahip olan kişilerin bu hastalıktan kurtulmaları sağlanır.