Sürekli Uykulu Olma Durumu Ne Şekilde Geçer?

Türlü bir zihinsel hal olarak anlatılan uyku, bünye ve kafa iyiliği için elzem olan bir etmendir. Türlü etmenlerin etkilendiği karışık uyku hali birey hayatının yarısından fazlasını oluşturan bir lazımdır. Uyku bir takım aşamalardan meydana gelir. Çalışır uyku hali olarak bahsedilen REM uykusu, bütün uyku vaktinin aşağı yukarı olarak yüzde yirmi ile yüzde otuzunu meydana getirir ve bu aşama, uykunun gerçekleşmesinden aşağı yukarı olarak doksan dakika akabinde oluşur. Tertipli aşamalarla her doksan dakikada bir bu zamana geçilir. Rüyaların başladığı bu aşamada göz ve nefes alma dışındaki bütün kaslar çalışmaz haldedir. Kalp ritim ve nefes alma sayısı fazla olan REM yatışında, kafa çalışmayı çoğaltmıştır. Duygusal halin ayarlanması ve bilme ile doğrudan olarak alakası olan uykunun az yapılması halinde bedensel ve ruhsal düzlemde aksaklıklar meydana gelir.

Uyku

İnsanlar günlük hayatlarını yaşayabilmek için uykuya gereksinim hissederler. Uyku tam manasıyla şuursuzluk biçiminde bahsedilemez. Canlının uyanma ve uykusundan uyandırılma olayı mevcuttur. İnsanın kendisi için lazım olan uykuyu almaması unutkanlık, asabilik, dikkat bozukluğu gibi problemlere sebep olabilir. Ayrıca yeterli olandan daha fazla uyumak veya sürekli uykulu olma durumu depresyon gibi hastalıklardan ortaya çıkıyor olabilir. Depresyon uyku bozukluğu belirtilerinden biridir. Uyku insan hayatının en az üçte birinden meydana gelir. Canlılar dinlenme ihtiyacı sebebiyle günün en uygun vaktini uyuyarak geçirmektedirler. Güzel bir uyku, bizi diğer günün stresi ve hareketine karşı güçlü yapar. Enerjimizin çok fazla olmasını ve gün içinde zinde kalmamızı sağlar.

Yeterli Uyku Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

İnsan için uyku zamanı herkesten herkese değişir ve aslında doğuştan edindiğimiz bir şeydir. Yetişkin canlılarda bu zaman 5-12 saat aralığında farklılık göstermektedir; herkesçe kabul gören 7-8 saatlik zaman ortalama bir vakittir. Fakat uyuduğumuz zaman kadar, üstelik ondan daha da çok, uykunun kalitesi gerekli bir ihtiyaçtır. İnsanlar genelde vücudunu zamanla alıştırıp, sürekli yaptığı gibi uyku zamanını biraz biraz kısaltarak da ihtiyaçlarını kolayca gerçekleştirebilmektedir. Fakat diğer uyku problemleri, yatılan yerdeki kötü koşullar, türlü sebeplerle kullanılan ilaç ve benzeri şeyler uykuyu dağıtarak, uyku aralıklarının süresini değiştirerek kaliteyi kötü şekilde etkiler. Bu gibi durumlarda insan gün boyu uyusun, vücudunu rahatlamış bulmaz ve gün içinde işlerini gerçekleştirmekte zorluk çeker, dikkatini toplayamaz ve üstelik her bulduğu anda uyumak ister.

Uyku Problemi Nasıl Çözülür?

Uykusuzluk, uyku vakitleri aralığında uykuya geçmekte zorluk yaşama ve uyku sırasında sık sık uyanmadır. Bünyenin rahatlamaya gereksinim hissettiği zamanlar içerisinde iyi halde uyuyamamak, uykudan lazım olan faydayı kapamamak ve böylece gün içerisinde kişiye lazım olan enerjinin verilememesine sebep olur. Uyku sorunu ve sebepleri, bir sağlık sorunundan dolayı olmadığı takdirde söyleyeceğimiz tavsiyeler sayesinde bu rahatsızlığınıza bir yol bulmanız çok kolay olacaktır. Ama uzun zamandan beri bu probleminiz varsa bu sorunun sebeplerini bir doktor tarafından araştırılması gerekir

Uykunun İşlevleri Nelerdir?

Yapılan bilimsel çalışmalar, uykunun bünyeyi rahatlatma ve diğer güne hazırlama göreviyle birlikte enerji toplama, büyüme (büyüme hormonu en çok uyku esnasında salgılanır ve gelişmeyi sağlar), hücrelerin yeniden düzenlenmesi, organizmanın inşası ve bazı diğer özelliklerin öğrenilmesini gerçekleştiren doğuştan gelen hafızanın yapılması, yeni edinilen bilgilerin kavranması-kalıcı şekle dönüştürülmesi ve özellikle diğer hayvanlarda mekana uyum sağlanması ve olası tehlikelerden korunmak  gibi görevlerinin olduğu açıktır. Uykunun bağışıklık sistemi için de etkisi oldukça fazladır; birçoğumuz kötü ya da az uyku neticesinde rahatsızlıklara çok kolay kapıldığımızı çok kez deneyimlemişizdir.