Sosyal Fobi İyileşme Süreci Nedir?
Sosyal Fobi İyileşme Süreci Nedir ve Semptomları Nelerdir?
Aynı anda sosyal fobi şeklinde de isimlendirilen sosyal anksiyete bozukluğu kişinin sıradan normal bağlantıları esnasında diğerleri tarafından sürekli gözetlemesi yapılmakta ya da alay edilmekten ürkmesi hasebiyle meydana gelen katı anksiyete, ürkme, zihin ve utanma hislerine konulan addır. Sıradan zamanlarda bir takım etkileşimli durumlarda, mesela ilk kez konuşulan kişiyle ilk buluşmaya gitmek, iş yerinde sunum konuşması yapmak ya da bir iş başvurusuna gitmek kişide endişeye sebep olabilir, fakat sosyal anksiyete rahatsızlığında ürkme ve anksiyete, kişinin gelişmelerden yaşamını dağıtabilecek ölçüde uzaklaşmasına sebep olur. Kuvvetli endişe kişinin sıradan alışkanlıklarını, işini, mesleğini ya da öbür durumlarını etkileyebilir. Sosyal anksiyete rahatsızlığı sürekli bir ruhsal sağlık meselesidir, fakat hem psikolojik yöntem ve hem de ilaç tedavisi sayesinde farklı konular ile baş etme yeteneklerini bilmek, kişinin güven hissi edinmesine ve diğerleriyle iletişim becerisini ilerletmesine neden oluşturur.
Sosyal Fobi Niçin Meydana Gelir?
Kafa sağlığını etkileyen öbür birden fazla hal gibi sosyal anksiyete rahatsızlığı da öyle ki bedensel ve etmensel olguların karışık bir iletişiminden dolayı neden olur.
Sosyal fobinin olası sebepleri hakkında ilk olarak genetik kodlar akla gelir. Anksiyete problemleri soy bağı ile oluşan aile kişilerinde rastlanma yönelimindedir. Bununla birlikte, sosyal anksiyete rahatsızlığının ne dolayının kalıtımsal ve ne kadarının tecrübe edilmiş davranıştan ortaya çıktığı şu an bile tıp doktorları bünyesince mutlak olarak açıklanmamıştır.
Buna tavsiye olarak kafadaki yapıya ismi koyulan bir organizmanın, endişe tepkisinin kontrolünü yapmada önemli etmen olduğu bilinmektedir. Aşırı çalışan bir yapısı bulunan kişiler, sosyal vakitlerde yükselen anksiyeteye sebep olan aşırı ve katı bir endişe durumuna vakıf olurlar.
Sosyal anksiyete rahatsızlığının sonradan edinilmiş bir durum olduğuna yönelik çalışma yazıları bulunur. Bir takım kişiler huzursuz edici ya da utanma yapıcı bir sosyal halin akabinde sosyal fobi oluşturabilir. Buna artı olarak, sosyal anksiyete rahatsızlık hasebiyle sosyal alanlarda stresli hareketler yapan veya bebeklerini daha katı el üstünde tutan ya da çok fazla baskılayıcı olan anne babalar arasında bir irtibat olduğu da su götürmez.
Sosyal Fobiyle Birlikte Meydana Gelebilecek Belirtiler Nelerdir?
İyileşmesi yapılamayan sosyal anksiyete rahatsızlığı kişinin yaşamını kötü biçimde etkiler. Sosyal fobiye bağlı kaygılar kişinin yaşamdan, ikili ilişkilerden, meslekten ya da dershaneden zevk almasının önüne geçebilir. Bu da aşırı fazla alkol içmek gibi madde düşkünlüğü, az akademik yaşamda veya çalışılan yerde başarısızlık, eleştiriye karşı çok fazla tepkisel olma, şahsını ön tarafa koymada sıkıntı, kendi yaşamını sonlandırma ya da bedenine zarar verme uğraşları, içine kapanma ve sosyal birliktelik oluşturmada güçlük çekme, şahsına inanmama, kendi kendine kötü şekilde konuşma ve düşük sosyal yetenekler gibi göstergelere neden olabilir. Üstelik özellikle ileri depresyon bozukluğu ve uyuşturucu içilmesi problemleri olmak üzere öbür anksiyete rahatsızlıkları ve bazı öbür kafa sağlığı rahatsızlıkları da genellikle sosyal anksiyete problemi ile birlikte meydana gelir.
Sosyal Fobi Ne Şekilde Bitirilir?
Bir kişinin sosyal anksiyete rahatsızlığı oluşmasını neyin etkileyeceğini evvelden tahminini yapmanın ne yazık ki bir yöntemi yoktur, fakat bu hususta stres yaşayan kişilere belirtilerin vücuda etkisini bitirmek için birtakım yollara girebilir.
İlk olarak bu çeşit bir stres oluşturan hallerde kişilerin önceden yardım alması elzemdir. Öbür bütün beyin sağlığı hali gibi sosyal anksiyete problemi muayenesi de başlanmadıkça daha da güçleşen bir vaziyete bürünür. Kişi kişisel hayatını takip altında tutmak, şahsının ve zihin sağlığı hekiminin neyin endişeye sebep oluşturduğunu ve neyin daha güzel duygu yaşamasına sebep olduğunu bilmesine yardım etmek için bir yazı defteri oluşturabilir.
Kişi kendi yaşamındaki problemleri önemseyerek, vaktini ve gücünü çok dikkatlice kullanabilir ve bu şekilde duyduğu kaygıyı bitirebilir. Bu zamanda kişinin şahsı beğenisine giden hareketleri yapmaya vakit ayırması önemle söylenir.