Sonbahar Depresyonu Belirtileri Nelerdir?

Son zamanların en merak edilen konularından bir tanesi olarak yer alan Sonbahar depresyonu belirtileri nelerdir isimli yazımız ile bu konu hakkında merak edilen tüm detaylara yer vereceğiz. Bu sayede sizler de merak ettiğiniz birçok adıma çok rahat bir şekilde erişebileceksiniz.

Sonbahar Depresyonu

Sonbahar deniliyor olduğu zamanlarda insanların aklına gelen ilk kelime “hüzün” maalesef ki oluyor. Doğanın tazelendiği, tatillerin yapıldığı, açık havada uzun saatler geçirilen güneşli günlerin ardından sonbaharın gelmesiyle birlikte gündüzler kısalmaya, hava sıcaklığı düşmeye ve yapraklar dökülmeye başlıyor. Doğadaki bu değişim insanları da etkiliyor olması ile beraber mevsimsel depresyona davetiye çıkarıyor. Reem Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nörolog Dr. Mehmet Yavuz doğadaki değişimin insanlarda yarattığı duygusal olarak meydana gelen değişiklik hakkında önemli bilgiler vermeye hız kesmeden devam ediyor.

Sonbahar Depresyonu Nedenleri

Vücudun bu süreçler içerisinde biyolojik saatini ve ritmini ayarlayan melatonin hormonu güneş ışınları azaldığında, geceler uzun gündüzler kısa olduğunda daha çok salgılanması ile beraber dikkatleri çekiyor. Gün ışığı azaldıkça beyinde yüksek miktarda üretilmeye başlaması ile beraber melatonin hormonu insan vücudunda enerji düşüklüğü, yorgunluk ve isteksizliğe neden oluyor. Ayrıca beyindeki kimyasal maddelerden birisi olan serotonin (mutluluk) isimli olan hormon ile beraber sonbaharda güneş ışınlarının azalması nedeniyle düşmesine neden oluyor. Bir yandan da bu durum da depresyona neden olabilir. Aynı mevsimsel depresyon durumları incelenecek olduğu zamanlar da kış aylarında da görülür. Ancak bu süreçler incelenecek olduğu zaman yaz mevsiminin hemen sonrasında olduğu için sonbahar depresyonuna kış depresyonundan daha sık rastlanıyor olması ile bilinir. Enerji düşüklüğü kişinin günlük hayatını sekteye uğratıyor olması da başladığında mevsimsel depresyondan bahsedilmesine neden olur.

Sonbahar Depresyonu Kimlerde Görülür?

Sonbahar depresyonu aslına bakılacak olduğu zaman bir tek mevsimsel değişikliklerden kaynaklanmaz. Kişi bu süreçlere gelene kadar daha önce depresyon yaşadıysa ya da genetik bir yatkınlık varsa mevsimsel depresyon yaşama ihtimali durumları da meydana gelir. Depresif duygu durumu, kaygı ve endişe genel olarak bakılacak olduğu zaman kadınlarda erkeklere nazaran daha sık görülür. Bu nedenle sonbahar depresyonunun da kadınlarda daha sık görüldüğünü söylemek mümkün olacak.

Hastalık başladığı süreçler içerisinde kişi gün boyu kendini mutsuz hisseder. Enerji düşüklüğü, hareketlerde yavaşlama, kilo kaybı ya da artışı, konsantrasyon güçlüğü, karasızlık, değersizlik ve suçluluk hissi, cinsel istek azalması, uykusuzluk ya da uyku artışı gibi belirtiler dikkatleri çekmeye başlar.

Sonbahar Depresyonu Tedavi Yöntemleri

Sonbahar depresyonu tedavi yöntemleri var mı bu güne kadar her zaman en merak edilir. Bunlar için birçok durum ya da şeye dikkat etmek gerek olduğunu bilmek gerekir. Bazı mevsimler içerisinde meydana gelen ve kişinin performansı belirgin olarak düşüyor olası bu süreçler içerisinde depresyon belirtileri ortaya çıkıyorsa önlem alınması ile dikkatleri çeker.

Son derece açık belirtileri olması ile dikkatleri çeken durumlardan bir tanesi olur ve depresyon çok kolay teşhis edilir. Depresyonun tedavisi sırasında genel olarak ilaç ve psikoterapi yöntemleri kullanılabilir.  Bunlara ek olarak TMS (Transkranial Manyetik Stimulasyon), depresyon tedavisinde önemli bir tedavi unsuru olarak yerini alması ile bilinir. Manyetik Stimülasyon tedavisi sayesinde yaşanan bu zorlu anlar içerisinde beyine şok manyetik uyarılar göndererek, beyinin hastalanmadan önceki sağlam durumuna dönmesini amaçlanıyor. TMS İlaçlara  karşı her ne olur ise olsun cevap vermeyen ya da tam düzelmeyen hastalar için de çare olması ile dikkatleri çekerek bu süreçler içerisinde destek sunuyor.