Şizofreni Nasıl Oluşur?

Bunun cevabı uzun zamandır araştırılıyor olsa da henüz şizofrenin tam olarak nasıl oluştuğuna dair kesin bilgiler yok. Ancak gene de şizofreni nasıl oluşur ve neden olan etkenler hakkında birtakım düşüncüler mevcut. Araştırmalara göre şizofreni hastalığının ortaya çıkması için birden fazla sebebin bir araya gelmesiyle ortaya çıkabiliyor. Tetikleyici sebeplerin neler olduğunun erken farkına varmak, hastalığı yenmekteki en önemli şey olabilir.

İnsanoğlunun yaşayabileceği en ciddi ruhsal rahatsızlıklardan birisi olan şizofreni, günlük işlevlerinizden ziyade tüm kariyerinizi kaybetmenize ve hayatınızın köklü bir şekilde değişmesine sebep olabilir. Şizofren hastalığına sahip olan insanlar, olmayan sesleri duyabilir, hayaller görebilir ve kurguları olabilir. Hastalığı tehlikeli yapan şey, hastaların bir kurgu içerisinde olduğunun farkında olamamalarıdır.

Gen ve Şizofreni

Doktorlar şizofreninin tek bir gen üzerinden ortaya çıktığını düşünmüyorlar. Bunun yerine, birden fazla genetik faktörlerin üst üste gelmesiyle ortaya çıktığı düşünülmekte. Henüz bu kanıtlanmış bir sebep değil ancak baskın bir kanıdır.

Bunun dışında, eğer ailenizin birisinde geçmişte şizofreni rahatsızlığı varsa, genetik olarak bu hastalığa yakalanma ihtimaliniz daha yüksektir. Eğer anne, baba veya kardeşlerinizin herhangi birisinde şizofreni hastalığı varsa, bu rahatsızlığa yakalanma ihtimaliniz %40 oranına kadar çıkmakta. Eğer şizofren olan kişi sizinle tek yumurta ikiziyse, bu risk %10 oranında daha artabilir. Ancak gene de bazı hastaların aile geçmişlerinde hiçbir şizofreni bulgusuna rastlanamaması, hastalığın birden fazla sebepten ötürü ortaya çıkabileceğini göstermekte. Bilim insanları bu durumu bir genin mutasyona girmiş olabileceği yönünde yorumlamakta. Gene de tüm bunlar hala araştırılmakta ve kesin olarak bilinemeyen ve yalnızca teorilerle sınırlı kalmış düşünceler.

Şizofrenide Çevresel Tetikleyicilerin Yeri

Çevre faktörlerinin şizofreniyi tetiklediği yönündeki bulgular, genetik yatkınlık düşüncesinden daha gerçekçi verilere sahip. Genetik mutasyonlar ve çevre faktörleri kombinasyonu şizofreninin ortaya çıkışına sebep olabilir. Henüz doğmadan önce maruz kaldığınız bir virüs veya annenin yetersiz beslenmesi gibi sebeplerin şizofreni için ciddi tetikleyici olabileceği düşünülmekte. Öte yandan çocukluk travmaları ve aile faktörlerinin tetikleyici unsurlardan olabilmekte.

Araştırmalar, beyine doğrudan zarar veren uyuşturucuların şizofreniye sebep olabildiği konusunda ciddi bulgulara rastlamıştır. Zihni bulandıran ve beyinin sağlıklı düşünmesini engelleyen bu uyuşturucular, şizofreni hastalığı için ciddi bir tetikleyici niteliğinde. Yalnızca metamfetamin ve LSD değil, esrar bile şizofreni için bir risk taşır. Bu tip uyuşturucular olmayan şeyleri görmenize ve beyin dokunuzun zarar görmelerine sebep olur.

Şizofrenide Beyin Yapısı

Şizofren hastalarının beyin yapılarının normal insanlardan farklı olduğu gözlemlenmiştir. Şizofreni hastalarının beyinlerinde bulunan ventrüküller, normal insanlarınkinden daha büyüktür, loblar daha küçük ve beyin hücreleri arasındaki bağlantı daha düşüktür. Yapılan araştırmalara göre sağlıklı doğup şizofren olarak ölen insanların beyin yapıları, hastalık döneminde birbirinden farklı olmuştur.