Şizofreni Hastalığının Tedavisi

Şizofreni hastalığı kendiliğinden ortadan kalkacak bir hastalık olmadığı için, tedaviyi geciktirmek daha kötü olasılıklara davetiye çıkaracağından vakit kaybedilmeden profesyonel bir destek alınmalı. Şizofreni hastalığının tedavisi, çeşitli şekillerde kombine tedavi şekli uygulayarak yapılmalıdır. Hastanın iyileşebilmesi için yapılacak en iyi şey, tedavi için erken hareket etmektir. İlerleyen evrelerde tedavi daha güç bir hal alır. Tedavi için doğru tanı ve doğru yöntemlerden ziyade, hastanın kendilerine destek olması da önemli bir yer tutar.

  • Tedavinin İşleyişi: Uzmanlar hastalığın tedavisi için en etkili yol olarak ilaç tedavisine başvurur ancak buna ek olarak hastanın sosyalleşmesi ve yakın çevresinin desteği ile sağlamlaştırılmalıdır. Bazı durumlarda tedavi süresi çok uzun sürebilir. Hastalar kendilerinin iyileştiklerini düşünseler bile, tedavi bir süre daha devam etmelidir. Tedavi sırasında hastayı izleyen doktor, hastalığın gidişatına göre tedavi yöntemlerini şekillendirebilir veya yeni teknikler uygulayabilir. Örneğin iyileşme semptomu göstermeyen hastalar için ilaç dozunu arttırabilir ya da çeşitli aktiviteler önerebilir veya olumlu ilerleyişten ötürü ilaç dozunu azaltabilir.

İlaçlar, şizofren hastalarının kafalarında kurduğu kurguları, odak eksikliğini, hayal görme gibi durumları ortadan kaldırmak için etkili olabilir. Ancak sosyalleşmesini engelleyen ve duygusal manada zorluk yaşayan durumlarını çözmekte fayda sağlamaz. Uzmanlar tedavi yöntemlerinde doğru ilacı ilk seferde bulamayabilir ve etkili bir tedavi bulana kadar çeşitli ilaçlar deneyebilir.

  • Terapi Tedavisi: Şizofreni hastalarının en büyük sorunu olan stres algısını ortadan kaldırabilmek için terapi tedavisi uygulanır. Olayları sağlıklı şekilde ele alabilmek için uzman doktorun yardımıyla etkili tedavi yapılır. Bazı ruh sağlığı merkezlerinde grup tedavisi ile aynı hastalıkta olan bireyler etkileşim halinde tedavi olabilmekte.

Şizofreni Tedavisinde Kişisel Çabanın Yeri

Terapi ve ilaç tedavisinin etkili olabilmesindeki en önemli şeylerden birsi hastanın özgüvenini yeniden kazanması ve sosyalleşmesi. Bu sebepten ötürü şizofreni tedavisinde kişisel çabanın özel yeri vardır. Kendine yardımcı olan hastalar, ilaca daha az ihtiyaç duyar ve normal sürelerinden daha hızlı iyileşebilirler. İlaç ve terapi dışında hastaların iyileşebilmesi için alabilecekleri destekler:

  • Sosyal destek: Arkadaş grubu ve aile bireyleri ile iyileşme semptomlarını birlikte takip edebilir. Hastalığın ilerleyişini takip etmek tedavi için büyük bir öneme sahiptir. Ancak bu şekilde doğru tedavi yöntemi bulunabilir. Bunun dışında hastanın ihtiyaç duyduğu psikolojik destek ve ortak aktiviteler, hastanın yeniden kendine olan güvenini kazanmada kilit bir rol oynar.
  • Stres azaltacak aktiviteler: Uzmanlar, uzun süreli devam eden streslerin ruh hastalıklarına sebebiyet verdiğini düşünmekte. Bu bağlamda tedavi gören hastalara stres seviyesini azaltacak ve sakinleştirecek aktiviteler önerilir.
  • Düzenli egzersiz: Egzersiz, zihnin meşgul olmasına ve mutluluk hormonuna sebebiyet verir.
  • Yeterli uyku: Yetersiz uyku strese bağlı birçok hastalığa sebebiyet vereceğinden, iyileşme aşamasında yeterince uyumak önemli bir yer tutar.
  • Alkol ve uyuşturucudan kaçınmak: Zihni bulandıracak ve beyin fonksiyonlarını olumsuz etkileyecek her türlü uyuşturucu madde, tedavinin eksi yönde ilerlemesine sebep olabileceğinden kesinlikle uzak durulmalı.