Şizofreni Hastalığı Geçici Midir?

Şizofreni hastalığı geçici midir? Şizofreni hastalığı, diğer kronik hastalıklar gibi tedavi edilebilen hastalıklar arasındadır. Şizofreni, bir alevlenme ve bir de yatışma dönemleri ile baş gösteren kronik anlamda bir psikolojik hastalıktır.

Bu noktada şizofreni hastalığı da bir migren veya bir epilepsi hastalığı gibi beyin hastalığıdır ve ortaya çıkıp gelişmesinde, ayrıca nasıl bir seyir göstereceği konusunda çevresel, sosyal ve psikolojik bazı etkenlerin önemli bir rolü bulunur. Diğer bazı psikiyatrik bozukluk ve hastalıklara nazaran şizofreni hastalığı, kişinin sosyal ve mesleki anlamdaki işlevselliği üzerinde çok daha ciddi zararlara ve kayıplara neden olabilmektedir.

Psikoz Nedir?

Psikoz nedir? Ne anlama gelir? Psikoz, kişide gerçekleri derğelndirebilme kabiliyetinin belli bir süre boyunca bozulduğu durumların bir anlamda genel adıdır. Bu esnada bazı algı bozuklukları-sorunları, dış dünyada yaşananları hatalı-yanlış değerlendirme, kendi fikirleri ya da rüyaları ile gerçekliği ayırt etmede güçlük çekme gibi durumlar söz konusu olur. Şizofreni hastalığı, psikotik bozuklukların da başlıcasıdır, denilebilir. Ancak bazı madde kullanımları veya tıbbi sebeplerle de bu psikotik belirtiler gözlemlenebilir.

Şizofreni Hastalığının Belirtileri Neler?

Şizofreni hastalığının belirtileri neler? Şizofreni hastalığının hem alevlenme hem de yatışma dönemleri içerisinde birbirinden farklı belirtiler ile bulgular gözlemlenir. Alevlenme dönemi içerisinde özellikle de algılama ve düşünce bozuklukları öne çıkar. Kişi, etrafındaki kişilerin ona düşman olduğuna, başkalarınca izlenip takip edildiğine, herkesin onunla ilgili konuştuğuna veya çevresinde tam olarak kavrayamadığı bazı şeylerin döndüğüne yönelik inanışlara sahip olabilir. Bu tip düşünce bozukluğu temelde sarsılmaz ve değişmez seviyede kuvvetli ise “hezeyan” şeklinde tanımlanır.

Şizofreni hastalığının belirtileri neler? Bu belirtilere devam edecek olursak kişinin etrafına karşı olan tutumu da söz konusu yanlış düşüncelerinden oldukça etkilenir. Bu anlamda öfke veya korku duymak gibi, kavgacı olmak veya insanlardan kaçınmak gibi davranışlar gözlemlenebilir. Ayrıca kişi, olmayan sesleri, olmayan görüntüleri varmış gibi zihninde algılayabilir; başka bir deyişle halüsinasyonlar görebilir. Eğer yalnızda kendi duymuş olduğu bu seslere yüksek bir ses ile cevap veriyorsa dışarıdan bakıldığında kendi kendine konuşuyormuş görünümü verebilir. Bu şizofreninin alevlenme evresi belirtilerinin yatışmasının ardından ise kişide normal-günlük işlerini yapma konusunda isteksizlik, bir noktadan bir noktaya giderken aslında basit olabilecek problemlerin üstesinden gelme noktasında zorluk yaşama gibi, genel anlamda yaşamla başa çıkabilme konusunda zorlanma şeklinde adlandırabileceğimiz bazı durumlar görülür.

Şizofreni Hastalığı Tedavi Edilebilir Mi? Geçici midir?

Şizofreni hastalığı tedavi edilebilir mi? Geçici midir? Şizofreni hastalığı, yazımızın başında da dile getirdiğimiz gibi aslında kronik bazı hastalıklarla aynı kapsamda değerlendirilebilir. Başka bir deyişle şizofreni hastalığı, aslında tedavisi mümkün olan ve tedavi edilip geçirilebilen bir hastalıktır. Bu noktada örneğin bir şeker hastalığını, bir astım rahatsızlığını ya da bir yüksek tansiyon hastalığını, kronik hastalıklar olarak tanımlayabiliyoruz. Bu hastalar, bildiğiniz gibi doktorlarının tavsiyelerine uyarlar; diyetlerine ve tedavilerine dikkat ederlerse o zaman hastalıkları ile beraber yaşayabiliyor, çalışabiliyor, tatil yapıp eğlenebiliyor.

İşte şizofreni hastalığı da aslında bu tip hastalıklardan bir tanesidir. Şizofreni hastalığı olan kişi de tedavi ekibi ile olan ilişkisini kesmeyip sürdürürse ve alması gereken ilaçlarını aksatmadan düzenli olarak kullanırsa, kendi durumuna uygun olan bir işte çalışabilir, çevresi ile olan ilişkilerini geliştirebilir. Dolayısıyla yaşam kalitesi yüksek olan bir standartta hayatını sürdürebilir. Bu noktada hastaların hastalıklarını kabul edip gerekli tedavi üzerinden düzenini oluşturması ve hastalıklarıyla uyum içerisinde yaşaması, son derece önemlidir.