Şizofreni

Şizofreni, kişinin hareketlerini, duygularını, davranışlarını, gerçeği algılamasını, düşüncelerini kısaca tüm hayatını etkileyen bir psikolojik hastalıktır. Bu etkilenme durumundan kişinin kendisi kadar sosyal çevresi de nasibini alır.

Şizofreni hastalığı ciddi olarak görülmesi gereken bir hastalıktır. Kronik olan bu hastalıkta kişiler gerçek dünya ile aralarında olan bağlantılarını yitirirler ve kendi oluşturdukları dünyada yaşamaya başlarlar. Kendi yazdıkları senaryolara göre yaşamlarını sürdürürler, kendi senaryolarına körü körüne bağlıdırlar. Çevrelerindekileri de buna inandırmaya çalışırlar. Bu hastalıkta halüsinasyon görme, paranoyalarla dolu bir yaşam sürme, sürekli korku halinde olma durumlarına sahiptirler.

Medyada her ne kadar şizofreni hastalarının saldırgan olduğu ve tanıdığı tanımadığı herkese zarar verdiği belirtilse de aslında böyle bir durum söz konusu değildir. Şizofrenik kişilerde çoğunlukla şiddete eğilim görülmez. Şiddet eğilimi gösteren kişiler de uygun tedavilerle bu yönelimden vazgeçerler.

Şizofreni hastalığına sahip kişilerin alevlenme denilen atak geçirme dönemi ve yatışma denilen sakinleşme dönemleri vardır. Alevlenme döneminde kişilerin hayal dünyalarında kurduğu senaryolar artar ve kişinin buna inancı da artar. Ayrıca bu dönemde kişi gerçek olanla olmayanı ayırt edemez. Gerçekten olan kişilere karşı yokmuş gibi davranabilir.

Şizofreninin Belirtileri

Şizofreninin belirtileri ilk evrede en hafif şekilde seyreder. Bu sebeple ilk evrede bu belirtilerin saptanması ve tedaviye başlanması oldukça önemlidir. Bu ilk evrede şizofrenik kişi kendi belirtilerini fark edemez ama kişinin yakınları duygu değişimleri, düşüncelerde tutarsızlık, davranışlarda ani değişimler gibi durumları fark edebilir. Aynı zamanda bu dönemde kişiler kendilerini ifade etmede zorlanırlar ve az az da olsa halüsinasyon görmeye başlayabilirler. Bu belirtiler fark edildiğinde kişiler psikoloğa götürülmelidirler.

Şizofreninin Sebepleri

Şizofreninin hastalığı sebepleri uzmanlar tarafından kesin belirlenmemiştir. Fakat yine de beyinde oluşan kimyasal bozukluklardan ve genetik faktörlerden kaynaklandığı düşünülmektedir. Özellikle ailesinde bu tarz bir rahatsızlık olan kişiler şizofreni hastalığına daha sık yakalanırlar.

Şizofreninin Teşhisi

Şizofreninin teşhisi genellikle testler ve muayeneler sonucunda konur. Zor teşhis konmasının sebebi ise birçok psikolojik rahatsızlığın şizofreni ile neredeyse aynı belirtileri göstermesidir.

Şizofreninin Tedavisi

Şizofreni kronik rahatsızlıktır. Seanslar ve ilaçlarla belirtileri azaltılabilir ve kişi sosyal yaşamına döndürülebilir fakat yine de bu hastalık tamamen iyileştirilemez.