Siber Zorbalık ile Başa Çıkmak

Siber zorbalık nedir diye düşünüldüğünde akla gelen ilk olarak sosyal medyada yapılan hakaret, yalan, iftira içerikli yorum, gönderi ve paylaşımdır. Sadece sosyal medyada yapılan siber saldırı olarak adlandırılmaz aynı zamanda telefona gelen SMS, E-posta da bir siber saldırı olarak belirtilmektedir.  Fakat siber zorbalık bununla da kalmaz. Siber zorbalık herhangi bir bireyi taciz etmek, utandırmak, tehdit etmek amaçlı yapılan zorbalıktır.  Siber zorbalık kişiyi aşağılayıcı, kaba sözler ve cinsel taciz amaçlı atılan fotoğraf ve mesajları da kapsar.  Atılan tehdit mesajı, bir kişi hakkında açık mesajlar yayınlamak ve daha fazlası bunlarda bir siber zorbalık çeşidi olan dijital zorbalıktır.

Siber zorbalığın birçok türleri vardır. Her insan zorbalığı rahatlıkla yapabilir çünkü zorbalıkta yüz yüze olmak şart değildir. Siber zorbalığın türleri arasında yaygın türünden olan sahtecilik; seçilen hedef kişiyi utandırmak, rencide etmek, taciz etmek, küçük düşürmek için sahte hesap üzerinden hedef kişiyi kandırıp onunla alay etmektir. Bir diğer siber zorbalık ise hedef kişinin güvenini sağlayıp bireyin utanacak fotoğraf, sır, yaşadığı utanç verici olayları öğrenip sosyal medya aracılığıyla bunu yayması da bir siber zorbalıktır. Tanıdığınız veya tanımadığınız herhangi bir kişinin kişilik haklarınızı zedelemesi ve duygusal yönden size attığı baskı mesajı da bir siber zorbalıktır.

Siber Zorbalığın Meydana Getirdiği Sorunlar Nelerdir?

Siber zorbalığın yol açtığı sorunlar hakkında örnek vermek gerekirse okul çağındaki bireye arkadaş ortamında yapılan rahatsız edici şakanın uzatılıp medyaya taşınması durumundaki siber saldırıya maruz kalan bireyin aile içinde sinirli şekilde ani tepkiler vermesi kaçınılmazdır. Bir başka örnekle bireyin paylaşılmasını istemediği bir fotoğrafı başka birisi tarafından paylaşıldığında bu siber zorbalık sonucunda zorbalığa maruz kalan birey bu durumdan kurtulmak için ruhsal, duygusal ve fiziksel bir duruma düşecektir. Kişi düştüğü durumdan kurtulmak için sürekli düşünecek ve çıkış yolu bulamadığında başka bir bireyle bunu paylaşıp ne yapacağı hakkında fikir almak isteyecektir ve böylelikle zorbalığa uğrayan birey ikinci kez tekrar bir zorbalığa uğraya bilecektir. Bu durumda bireyde uyku bozukluğu, karın ağrısı, ani öfke, utangaçlık, huzursuzluk, mahcubiyet ve bununla birlikte çevre ve aile korkusu baş gösterecektir. Sadece bununla kalmayıp kişi strese kapılıp çok ciddi ruhsal hastalıklar da yaşaya bilir.

Siber Zorbalıktan Nasıl Kurtulunur?

Siber zorbalıktan kurtulma yolu en önemlisi olarak mutlaka zorbalığa uğrayan bireyin çekinmeden anne ve babasıyla görüşmesi gerekir. Anne ve babasıyla konuşmaktan çekinen bireylerin güvendiği ve yakın gördüğü bir büyüğüyle paylaşması gerekir. Eğer zorbalık okul içerisinde gerçekleşiyorsa zorbalığa uğrayan kişi mutlaka rehberlik danışmanıyla görüşmelidir aksi takdirde zorbalık büyüyeceği gibi başka boyutlara da yol açabilir. Eğer ki çocuğunuz bir siber zorbaysa yapılması gereken interneti kısmak veya tamamen yasaklamanız işe yaramayacaktır. Zorbalık sadece internet aracılığıyla yapılmaz. Öncelikle çocuğunuzla oturup konuşmanız gerekir. Çocuğunuzu gözlemlemeye devam etmeli ve çocuğunuz hala zorbalığı sürüyorsa vakit kaybetmeden uzmandan yardım almanız gerekecektir.

Siber Zorbalıkla Karşılaşırsak Ne Yapmalıyız?

Siber zorbalıkla karşılaşınca yapılması gereken zorbalık yapan kişiden uzak durmaktır. Siber zorbalık yapan hesabı hemen engellemeli hiç bir şekilde cevap verip tehditlerini dinlememeliyiz. Yapılan siber zorbalığın ekran fotoğrafını alıp güvendiğimiz bir büyüğümüzle şikayette bulunmalıyız. Siber zorbalık Ceza Kanununda kişisel verilerin ele geçirilmesi olarak geçer ve bu nedenle arkadaş ortamında yapılan bir şakanın ve devamında gelen zorbalığın medyaya taşınması durumunda birey ekran fotoğrafı alıp kişilik haklarına saldırı olduğunu düşünerek hukuk yoluna başvurabilir.