Psikolojik Sorunların Tanısında Hangi Yöntemler Kullanılır?

Günümüzde psikolojik yönden sıkıntılar yaşayan birçok insan maalesef ki bulunmaktadır. Hepimizin başına dönem dönem günlük hayatımızda veya iş hayatımızda psikolojik yönden baskılar gelmiştir. Psikolojik sorunların tanısı ise belirtilere göre değişmekle birlikte kişi hem fiziksel hem de ruhsal yönden detaylı bir şekilde değerlendirilmektedir. Çünkü bu sorunların belirtisi birbirleri ile oldukça fazla benzemektedir. Yani bir insan endişeli diye panik atak teşhisi koyabilirsiniz fakat bu belirti başka bir psikolojik rahatsızlığında belirtisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüzden de tabiki en net ve en doğru teşhisi alanında uzmanlaşmış psikiyatri doktorları yapmaktadır.

Psikolojik rahatsızlıklar gerçektende baktığımızda oldukça fazla olmakla birlikte birçok alanda da sıklıkla görülmektedir. Bunları birbirinden ayırt etmek bazen güç olsa da kişinin birtakım şikayetleri bu rahatsızlıkların teşhisinde oldukça önemli bir yer kaplamaktadır. Kişilerin sürekli her konuda bulunduğu her ortamda veya konuşmalarında sık sık olumsuz ve karamsar olması, geleceğe dair büyük kaygılar duyması, aşırı sinir olma durumu, sürekli yorgunluk hissi, çevresinde olan olaylara karşı tepkisiz kalma gibi belirtileri bu tür rahatsızlıkların var olduğunu düşündürür.

Psikolojik Sorunların Tanısında Kullanılan Yöntemler

Belirttiğimiz üzere psikolojik rahatsızlıkların teşhisini kendi başınıza yapmanız mümkün değildir. Çünkü internet üzerinden yapılan araştırmalar her zaman doğru olmaz. Aksine insanı araştırmalar sonucu bulduğu hastalıklar daha da endişeye düşürebilir. Bu yüzden öncelikli olarak konu ile ilgili bir uzmana danışmanız gerekir. Psikolojik sorunların tanısında kullanılan yöntemler ile birlikte kişinin hangi rahatsızlığı olduğu daha net bir şekilde belirlenmekte ve böylelikle de o rahatsızlığa ilişkin doğru tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Şimdi sizlere yazımızın içeriğinde kullanılan tanı yöntemleri hakkında bilgiler vereceğiz.

Tanı koyma yöntemlerinin ilki şüphesiz ki rahatsızlığı olan kişiyle alanında uzman olan bir psikiyatrinin karşılıklı olarak görüşme yapmasıdır. Kişinin doktoruna içini dökmesi özellikle teşhis kısmında oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Doktorda böylelikle hangi psikolojik rahatsızlığın yaşandığına daha kolay karar verebilmektedir. Bir başka tanı yöntemine geçecek olursak; bu da belli başlı birtakım genel soruları kapsamaktadır. Rahatsızlıklarını dilen getiren kişi ile bir nevi soru cevap şeklinde bir görüşme yapılır. Bu görüşmeler sonucu da ortaya bir rapor çıkar. Psikometrik denilen birtakım kişiye yönelik testler bulunmaktadır. Bu testler rahatsızlık duyan kişiye yapılır ve kişiden bazı sorulara cevap vermesi istenir. Bütün raporlar, testler hepsi toplandıktan sonra kişi ile ilgili gerekli değerlendirmeler yapılmaktadır.

Psikolojik Sorunların Tanısı Konulduktan Sonra Yaşananlar

Tanı aşamasını geçtikten sonra kişinin herhangi bir psikolojik rahatsızlığı bulunduğu netleştiğinde bu kişi için sıkıntılı bir süreç olabilir. Çünkü psikolojik sorunların tanısı sonrası kişi etrafı tarafından farklı gözle bakılmaya maruz kalabilir. Kendini daha fazla yalnız hissetmekle birlikte psikolojik yönden bir rahatsızlığı olduğunu kabul etmekte zorlanabilir. Böyle durumlarda çevreden özellikle aile ve arkadaşlardan gelecek sonsuz destek oldukça önemlidir. Psikiyatri uzmanları zaten gereken desteği ve yardımı bu süreç boyunca yapacaklardır. Bunlara ek olarak kişilerinde kendini iyi hissetmeleri için bu rahatsızlığı kabullenmeleri ve iyileşmek için çaba sarf etmeleri gerekmektedir. Hiçbir problem kesinlikle çözümsüz değildir bunu sadece biz zorlaştırıyoruz.