Psikolojik Esneklik ve Dayanıklılık

Psikolojik esneklik ve dayanıklılık günümüzde kişilerin en çok denk geldiği tanımlardan birisi olabilir. Hatta hemen hemen herkesin yaptığı bir şey olması da muhtemeldir. Psikolojik esnekliği olmayan kişilerin tanımı şöyle yapılabilir; kişinin yapmak için başladığı bir iş esnasında aklının başka yerlere gitmesi ve kişinin dikkatini toparlayamaması denilebilir. Bu duruma örnek olarak kişinin uzun zamandır sonraya bıraktığı bir iş verilebilir. Kişi sonraya bıraktığı işi yapmak için kendisine vakit ayırmıştır ve gerekli olan bütün ekipmanlarını yanına ayırmıştır. Ancak bu esnada kişiye bir haber gelir ve kişinin morali bozulur. Bu durumda kişinin zorlukla bir araya getirdiği motivasyonu bozulmuş olur ve beyni başka noktalara odaklanır. Kişi yapmak istediği asıl işi yapamaz ve beynindeki düşüncelere engel olamaz.

Psikolojik esnekliği yeterli olmayan durumda kişi bu sefer kendisini tek bir noktaya odaklamaya çalışır. Bunun için sosyal medyada vakit geçirir ya da televizyon izle. Ancak beyninden geçen düşüncelere engel olamaz. Beyni bu zamanlarda sürekli olumsuz düşünür ancak bu olumsuzluk yapılan iş ile ilgili değildir. Kişinin aklından geçen olumsuz düşüncelerin tek bir odak noktası da bulunmamaktadır. Fakat kişi istese de artık mutlu bir düşünceyi aklından geçiremez.

Hemen hemen birçok kişi böyle bir sorunla karşılaşmıştır. Kişi zihnindeki sorunu çözmek istemese bile beyin buna izin vermez. Beyin sorunu anında çözmek ister ve çözmek için odağını başka yere çevirir. Bu nedenle kişi asıl yapmak istediği işi yapamaz ve odaklanma sorunu yaşar. Alınan haber kişiyi olumsuz etkiler ve kişi yalnızca bu haberi düşünebildiğini görür. Yani beynin sürekli başka bir konuya odaklanması ve kişinin bu durumun üstesinden gelememesi durumudur. Bu durum karşısında kişi ne yapabilir? Bu durumda kişi dayanıklılık noktasını daha da arttırmak için bazı yöntemleri izleyebilir.

Psikolojik Esnekliği Arttırma Yöntemleri

Psikolojik esneklik ve dayanıklılık arttırma yöntemleri kişilerin bilmesi gereken bir durumdur. Bu sayede kişiler işlerine daha rahat bir şekilde odaklanabilir ve hedeflerine daha kolay ilerleyebilirler. Bir konuya odaklanabilmek için kişinin psikolojik esnekliğini arttırması gereklidir. Aşağıdaki yöntemler bu konuda kişiye destek sağlayacak ve odaklanmasını daha kolay kılacaktır;

  1. Kişinin odak noktası değiştiği zaman yapmaya çalıştığı işe devam etmesi verimli olmayacaktır. Bu durumda kişi işini olması gerektiği gibi yapamayacak ve beyni daima gelen haberde kalacaktır. Kişinin öncelikle zihnindeki düşünce ile karşı karşıya gelmesi gereklidir. Bunun için yaptığı işi bir an olsun bırakmalı ve düşüncesine odaklanmalıdır. Düşüncesi ile baş başa kalmalıdır. Bu durumda düşünce kendisini bir kenara bırakacaktır ve kişi işine kaldığı yerden odaklanabilecektir.
  2. Düşüncenin gerçek olmadığı ve yalnızca bir düşünce olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle gerçek olarak ele alınmamalı ve düşünce olduğu zaman bir sorun yaratmayacağına inanılmalıdır. Düşüncelerin zihni yormasına izin verilmemesi gereklidir.
  3. Psikolojik esnekliği arttırırken kişi zorlanıyor ise kendisini bulunduğu ana bırakmalıdır. Bunun için odaklanmalı ve tam olarak hangi anda yer aldığını düşünmelidir. Kişinin kendisini bulunduğu anda düşünmesi psikolojik esnekliğini arttırmasına yardımcı olacaktır.
  4. Anılar yok sayılmamalıdır ve düşünceler bir kenara atılmamalıdır. Anılar ele alınmalı ve düşünmeye izin verilmelidir bir kenara atılan anılar beyni yorar ve her zaman ön plana gelme ihtiyacı hisseder. Bunun yerine kişi anılarını düşünmeli ve onlarla zaman geçirmelidir.
  5. Kişi asıl amacını unutmamalı ve işini bitirmesi gerektiğini düşünmelidir. Bu sayede daha rahat bir şekilde yapılan işe odaklanabilecektir.