Psikiyatrik Rahatsızlıklar ve Çeşitleri

İnsanın psikolojisi bozulmaya görsün o andan sonra ne hayatın bir anlamı kalıyor ne de insan kendini eskisi gibi hissediyor. Bu yüzden böyle durumlarda kişinin kendine de önemli görevler düşmekle birlikte yakınlarına da önemli görevler düşmektedir. Psikolojik rahatsızlıklar insanı işin içinden çıkılmaz bir duruma kadar sokmakla kalmaz; intihara, şiddete başvurmaya ve çevresine zarar vermeye kadar gitmektedir. Özellikle ruhsal yönden birtakım olumsuz belirtiler gösteren kişilerin acilen destek almaları gerekmektedir. Çünkü bu durumlar bir süre sonra iyice sarpa sarar ve özel hayatından, aile içi hayatından iş hayatına kadar bir dizi problemlerin çıkmasına sebep olur. Çevresine karşı duyarsızlaşmaya başlayan kişiler bir süre sonra kendilerine de zarar vermeye başlarlar. Bu durumların en kötüsü de bu sorunları yaşayan kişilerin bazen etraflarındakilere bunu yansıtmıyor olmasıdır. İşte böyle durumlar daha da kötüye gider ve kimse farkında olmadan kişi hem kendisine hem de çevresine yavaş yavaş zarar vermeye başlar.

Psikiyatrik Rahatsızlar Nelerdir?

Günümüzde birçok kişinin gerek yaşadığı ortam ile ilgili olsun gerekse yaşadığı birtakım travmalar sebebiyet olsun hemen hemen çoğu kişide psikiyatrik rahatsızlıklar ortaya çıkmaktadır. Burada önemli olan ise bu rahatsızlıkları yaşayan veya fark eden kişilerin bir an önce psikolojik yönden yardım almasıdır. Kişi bunun farkında değil ama çevresindeki insanlar bunu fark ediyorsa yine aynı şekilde kişinin yardım almasını sağlamaya çalışmak gerekmektedir. Tabiki bunu yapmak da çok kolay bir iş değildir. Çünkü rahatsız olan kişi bunları kesinlikle kabul etmez daha doğrusu kabul eden kişi sayısı oldukça azdır. Bu yüzden de psikolojik rahatsızlıklar yaşayan kişilere daha duyarlı ve anlayışlı yaklaşmak gerekmektedir. Bunun içinde çevresindeki insanlarında yardımcı olacak profesyonel kişilere danışmaları uygun olacaktır. Şimdi dilerseniz bu rahatsızlıkların çeşitlerinden kısa kısa bahsedelim.

Depresyon: Depresyon psikolojik rahatsızların en başında gelmekte adeta başı çekmektedir diyebiliriz. Bu duruma her şey sebep olacağı gibi en çok yalnızlık yani yalnız kalma korkusu, terk edilmişlik, aile içi problemler, iş hayatındaki stres her şey sebep olabilmektedir. Kişi bu durumu yaşarken uykusuz da kalabilir tam tersi 24 saat uyuyan biri haline de gelebilir. Yemek yemez, konuşmak istemez, eve kapanır hatta odasından çıkmayabilir. Bu durum özellikle on beş günü aşarsa kesinlikle yardım alması gerekmektedir.

Panik Atak Durumu: Bu durumda oldukça kötü bir his olarak karşımıza çıkmaktadır. Ortada hiçbir sorun yokken kişi birden panik olabilir, çarpıntısı tutabilir ve her an bir şey olacak hatta öleceğim korkusunu bile yaşayabilir. Önceleri kişinin kalbinde mi bir sıkıntı var ya da başka bir sağlık sorunu mu var gibi düşünülür ve başka alanda doktorlara gidilerek zaman kaybı yaşanabilir. Bu yüzden bütün sağlık kontrollerinden geçmiş birinin hiçbir problemi çıkmıyorsa kesinlikle psikolojik yönden ele alınması gerekmektedir.

Sosyal Fobi Sorunu: Bu durumda sıklıkla yaşanılan ve karşılaşıla bir durumdur. Kişi kendini kalabalık ortamlardan uzak tutmaya çalışır. Çünkü kalabalık bir ortama girdiğinde konuşamama korkusu yaşanır ve bu da sürekli terlemesine, panik yaşamasına, yüzünün kızarmasına hatta sesinin titremesine kadar birçok problemi beraberinde getirebilir. Günümüze baktığımızda birçok insanın bu durumu yaşadığını ama çoğunun kendine konduramadığını görmekteyiz.

Obsesif Kompulsif Bozukluğu: Takıntılı insan aslında çevremize baktığımızda oldukça fazladır. Buna örnek olarak sık sık yıkanma isteği, aşırı derecedeki temizlik takıntısı, sürekli bir şeylerden dolayı şüphe duyma gibi durumlar söz konusudur. Kişi bunu isteyerek yapmaz ama maalesef ruh hali buna sebebiyet vermektedir.

Anksiyete Bozukluğu: Bu durumda panikatağa benzemekle birlikte onun daha da yoğun hissedildiği durumlardır. Sürekli yakınlarının başına bir şey geleceğini düşünmek veya her an en kötüsünün yaşanacağını düşünmektir.

Fobiler: Hepimizin fobileri illaki vardır. Sebebi belli olmayan bu rahatsızlar genelde kedi, köpek korkusu, kapalı bir alanda kalma korkusu gibi durumlardır.

Bipolar Bozukluk: Kişinin kendine güveni sonsuz iken birden morali bozulabilir kendini güvensiz hissedebilmektedir. Kendine çok bakan giyimine özen gösteren biriyken birden hiç uyumayan evden çıkmayan biri haline dönüşebilmektedir.

Alkol Sorunu: Kişilerin psikolojik sorunlarından dolayı kendilerini alkole vermesi ve bunun aşırıya kaçması sonucu birtakım halüsinasyonlar görmeye başlamaları ve durumların daha da işin içinden çıkılamaz hale gelmesi gibi örnekler verebiliriz.

Şizofreni: Bu rahatsızlıkta kişinin gerçeklikten zamanla uzaklaşması ve gerçek olmayan şeylere inanması, sürekli şüpheli tavırlar, öldürülecek korkusu yaşaması gibi durumlar söz konusu olmaktadır.

Madde Bağımlılığı: Bu durumda kişiyi zamanla intihara kadar sürükleyeceği gibi ölümüne bile sebebiyet vermektedir. He türlü bağımlılık gerçekten de insana zarar verdiği için dikkatli olmak gerekir.

Psikiyatrik Rahatsızlıklardan Kurtulmak Mümkün Müdür?

Yukarıdaki yazımızın içeriğinde bahsettiğimiz gibi birçok etken bu rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Burada önemli olan bu durumların çabuk fark edilir olmasıdır. Bu sayede kişiler kendilerine ve çevrelerine zarar vermeden tedavi edilebilmektedir. Yani psikiyatrik rahatsızlıklar doğru zamanda mücadele edildiği sürece tedavi edilebilir fakat bunu kişinin istemesi de oldukça önemlidir. İyi olmak istemiyorum diyen birini iyileştirmek oldukça zor olduğu için sabır ve anlayışla yaklaşmak gerekmektedir.