Post Travmatik Stres Bozukluğu

Özellikle de genç yaşlarda yaşanan travmatik olaylar bazı kişilerde post travmatik stres bozukluğu rahatsızlığına sebep olmaktadır.  Bazı kişiler yaşadıkları travmatik olayların etkisinden belirli bir sürenin ardından çıksalar bile bazı kişilerde durum daha farklı boyutlara ulaşmaktadır. Zaman içerisinde stres bozuklukları ve kaygı meydana gelmektedir. Bu durum insan yaşamını ciddi anlamda olumsuz etkilemektedir. Travmatik stres bozukluğu meydana gelen kişiler sürekli olarak aynı olayı yaşıyor gibi hissederler. Aynı zamanda yaşadıkları travmatik olaylar ile alakalı olacak biçimde sürekli olarak kabuslar görmeye de devam etmektedirler. Bu durum da gündelik yaşantılarında pek çok şeye tam anlamı ile konsantre olamamalarına neden olmaktadır.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Hayatı ciddi anlamda olumsuz yönde etkileyen post travmatik stres bozukluğu belirtileri pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Bu hastalık son derecede ciddi bir hastalıktır. Hayatlarında pek çok travmatik olaylar yaşayarak bu olaylar sonucunda strese girebilmektedir. Ancak travmatik olay yaşayan herkes bu hastalığa sahip olmamaktadır. Bu nedenle de belirtilerin iyi bir şekilde gözlenmesi ve bu doğrultuda karar verilmesi gerekmektedir.

Bu hastalığın belirtilerinden bir tanesi yaşanılan travmanın anılarından bir türlü kurtulamamaktır. Bu durum son derecede rahatsız edici bir biçimde bireylerin karşılarına çıkar. Asla beklenmeyen anlarda ve zamanlarda bir anda travma tekrar yaşanıyor hissine kapılır. Bu tür durumlarda hastalar geceleri aynı olay ile alakalı olarak kabuslar da görmektedir. Bu durum sonucunda terleme, titreme ve kalp çarpıntısı gibi sonuçları da beraberinde getirir. Aynı zamanda travmatik stres bozukluğu hastalığında travmayı hatırlatan şeylerden kaçmaya çalışmak ve duygusal anlamda son derecede boş hissetmek de belirtiler arasında yer almaktadır. Yine aşırı derecede tetikte olmak da bu hastalığa sahip olan kişilerde görülmektedir. Sürekli olarak uyuma isteği, çarpıntı, sürekli tetikte olmak, sinirlenmek ve sık öfkelenmek gibi belirtileri de bulunmaktadır.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Sebepleri

Hayatta pek çok kişi yaşadıkları travmatik olaylar nedeni ile stres sahibi olurken travma sonrası stres bozukluğu nedenleri de pek çok kişi tarafından araştırılmaktadır. Yaşanan travmatik olaylar ardından neden bazı insanlarda TSSB meydana gelmektedir. Bazıları ise olayları belirli bir zaman sonrasında atlatmakta ve bu giç oluşmamaktadır. Ancak travmanın ciddiyeti ve büyüklüğü de insanlarda TSSB meydana getirmek konusunda o kadar fazla etkili olmaktadır. Özellikle de savaş, saldırı ve tecavüz gibi olaylar insanların zihinlerinde yer etmekte ve sürekli olarak strese neden olmaktadır. En çok da başka insanlar tarafında meydana getiren travmatik olaylar hastalığın şiddetli olmasına neden olur.

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?

Travmatik olaylar yaşayan herkes bu hastalığa sahip olmamaktadır. Aynı zamanda hasta olan herkesin de tedavi görmelerine gerek bulunmamaktadır. Genel olarak yaşanan travmatik olaylar aradan belirli bir zaman geçmesinin ardından etkilerini yitirmektedir. Ancak yaşanan bazı travmatik olaylar nedeniyle bu etki hemen kendini kaybetmemektedir. Bazı kişilerde yaşanan olaylar yıllarca bile etkisini göstermeye devam etmektedir. Böyle durumlarda travma sonrası stres bozukluğu tedavisi uygulanması gerekmektedir. Bu hastalığın giderilmesi adına en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden bir tanesi bilişsel-davranışsal terapi olmaktadır. Bunun yanı sıra maruz kalma terapisi, anksiyete ile baş etme programları, EMDR ve ilaç tedavileri de uygulanmaktadır. Uygulanacak olan tedavinin kesinlikle uzman bir doktor tarafından belirlenmesi ve uygulanması gerekmektedir. Böylelikle de hayatı ciddi anlamda olumsuz yönde etkileyen bu hastalıktan kurtulmak da kişiler için mümkün hale gelmektedir.