Pedagog ve Psikolog Arasındaki Farklılıklar Neyden Meydana Gelir?

Pedagog ve Psikolog Arasındaki Farklılıklar Neyden Meydana Gelir? son zamanlarda en çok merak edilen konulardan bir tanesi olmaya devam ediyor. Psikolog, okulların psikoloji bölümünü kazanarak o alana yönelen ve okumuş olan uzman doktorlardır. Eylemsel yönden uğraştıkları meslek ise birey hareketleri ve zihinsel karmaşalara cevap bulmak ve takip ederek, normal olmayan şeklinde kabul edilen hareketleri tertiplemek hususunda konuşma muayeneleri yapmaktır. Bunlar, psikolojinin neredeyse hemen her yönüyle ilgili bilgi birikimine vakıf insanlardır, tahsil aldıkları alanlarda uzman hekim adıyla iş hayatında yer edinirler. Mesela; ikili insan bilirkişisi şeklinde bilinen psikologlar, aslında çift birlikteliklerde tahsil almış kişilerdir.

Pedagog da, eski düzene göre pedagoji alanında okumuş bulunan alanında  uzman doktorlardır. Bin dokuz yüz seksen iki senesinden itibaren oluşturulan çalışmanın akabinde okullarda bu alan rafa kaldırılmış, onun yerinde psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanı konulmuştur. Ama çağımızda psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanında okumuş bulunan kişiler pedagog ismimi ne yazık ki sahip bulunamazlar. Pedagog şeklinde görev alabilmek için küçük psikolojisi ve tahsili kısımlarında master ve ya doktora gerçekleştirmek bazı şartlardandır. Bunun sebebi ise okullarda genel eğitim ile ilgili dersler işlendiğinden, sadece çocuk psikoloji ile ilgili bir yerde iş hayatında olmak, öğrenilen kavramlarım az miktarda olmasıdır.

Pedagog ile Psikolog İlişkisindeki Ayırt Edici Faktörler Nelerdir?

Çağımızda hem küçükler için, hem de şahısları için ustaca bir çözüm bulabilmek için yardım arayan pek çok insanın dikkat ettiği hususlardan biri de psikolog ile pedagog arasındaki değişikliklerdir. TDK’deki manasına göre pedagog eğitim insanı olarak kabul görür. Yani bu deyişe göre pedagog bir hekim olmamakla beraber, küçük öğretmenidir.

Pedagog olarak görev alan doktorlar, ailelere yavruları ile ilgili çalışmalar verirken, aynı anda danışmanlık işi de sunmaktadır. Ama yavrularda oluşa gelen zihinsel hastalıkların iyileşme alanında görev alabilecek kalifiyede insanlar olmazlar.

Psikolog şeklinde iş alan hekimler ise, okumuş bulundukları master veya doktoraya göre küçük psikolojisi veya erişkin psikolojisi ile ilgili rahatlatma ve iyileştirmeye vakıf olan kişilerdir. Buna göre profesör psikolog adıyla iş yapan bireyler, şahsına gelen müşterilerin zihinsel sorunlarını kafadan çözmek üzere terapi yapabiliyorken, müşterilerine sadece konuşma tedavisi sunabilmektedir. Psikologların ilaç verme gibi bir görevi olmamaktadır.

Psikoloğa Ne Gibi Hallerde Başvurulur?

Pedagog ile psikolog içindeki değişiklikler hususunda gerekli şeylerin öğrenilmesinin akabinde lazım olana göre hangi hekime yönlendirileceği hususunda karar vermek çok mümkündür. Bir insan, farklı zihinsel sorun ile karşılaştığında bir uzman psikoloğa müracaat ederek sorunun önlenmesini isteyebilmektedir.

Psikoloğa müracaat edilmesi lazım olan hallere bir takım örnek vermek gerekirse; şahsın uykuya geçmede veya yataktan kalkmada zorluk yaşaması, şahsını aşırı fazla terk edilmiş ve neşesiz bulması, önemsiz olduğunu hissetmesi, panik krizleri tarzında problemler yaşaması veya depresifliğe başlaması gibi hususlarda psikoloğa koşulması lazımdır.

Pedagoga Ne Tarz Hallerde Başvurulur?

Kişiler, küçük yavrusunda rastlamış bulunduğu kolay veya zorluk verici bir engelde alanında uzman bir hekime başvurabilmek ve ilgili hususta ne yapması lazım olduğunu bilebilmek için pedagoga başvurabilmektedir. Mesela; pedagog, şahsına gelen bir küçükte aşırı anksiyete rahatsızlığını saptar veya endişelenirse, önemli tetkiklerin akabinde haneyi başka bir psikiyatristi alanına mutlaka yöneltmelidir.

Pedagogların en mühim işi, anne ve babanın yani ebeveynlerin önemli bulmadığı, yastık altı edilen belirtileri hemen önemseyerek, tedirgin olduğu halleri tespit edip ve iyileşme için gecikmeden bilgili kısımlara aktarmaktır. Bu yüzden anne ve babanın bir takım kolay bir halde olsa da bir pedagoga gitmesi çok yararlı olmaktadır.