Paranoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Paranoid Kişilik Bozukluğu Belirtileri
Paranoid kişilik bozukluğu, hiçbir şekil de kimseye güvenememe ve şüphe duyma olarak bilinmekte olan psikolojik bir hastalıktır. Bu hastalığa sahip olan kişiler insanlara çok nadir güvenebilmektedirler. Bu yüzden de sağlıklı bir ilişkileri olmamaktadırlar. Bu kişiler güven problemi yaşadıkları için genel olarak yalnız kalmayı tercih etmektedirler. Bu hastalığa sahip kişiler karşılarındaki herkesi kötü niyetli olarak görmektedirler. Bu kişilerin mutlaka tedavi olmaları gerekmektedir. Ama bu kişiler doktorlara da güvenemedikleri için çok nadir bir şekil de tedavi olmaktadırlar. Ve tedavilerine gerektiği kadar devam etmemekte, istedikleri zaman bırakmaktadırlar. Bu hatalığın neden olduğu bilinmemektedir. Ama çevresel faktörlerin ve yaşanılan travmaların etkili oldukları düşünülmektedir. Genetik bir ağ olduğu da düşünülmektedir. Çocukluk travmaları da etkili olabilmektedir. Bu hastalığın tedavisi ilaç tedavisi olarak yapılmaktadır. Ama tedavi için kullanılmakta olan ilaçlar teşvik edilmemektedir. Çünkü bu hastalar güven problemi yaşadıkları için geri çekilebileceği açısından teşvik edilmemeye dikkat edilmektedir. Bu hatalık için psikoterapi yöntemi de uyulabilmektedir. Psikoterapi, kişinin beynin de oluşmakta oluşan duygu ve düşünceleri dengelemek için yapılmakta olan rahatlatıcı bir terapidir. Bu hatalığın tedavisi gerçekleşmez ise hastalık ilerler. Hastalığın bir ileri seviyesi ise şizofrenliktir. Şizofrenlik ise, gerçek olan ile gerçek olmayan bir durumu ayırt edememe gibi ciddi bir psikolojik hastalıktır. Paranoid hastalığının bazı belirtileri de bulunmaktadır. Bazı paranoid kişilik bozukluğu belirtileri şunlardır:
- Hiç kimseye ve hiç kimseye güvenmemek
- Herkesin aldatabileceğini ve kandırabileceğini düşünmek
- Yapılan yanlışları affetmez ve kinci yapıları bulunmaktadır.
- Her zaman kendilerini haklı görürler.
- Çok duyarlıdırlar, eleştirilere açık değillerdir.
Paranoid Kişilik Bozukluğu Örnekleri
Paranoid kişilik bozukluğu hastalığı güven problemi yaşama hastalığıdır. Paranoid kişilik bozukluğuna sahip kişiler hiçbir şekilde kimseye güvenememektedirler. Bunun nedenleri ise çocukluk da yaşanılan travmalar olarak düşünülmektedir. Bu travmalara örnekler de bulunmaktadır. Bazı paranoid kişilik bozukluğu örnekleri şunlardır:
1.Kemal adındaki kişi psikolojik danışmanlığa mahkeme zoru ile başvurmaktadır. Gerekli güven verilmesine rağmen Kemal tedavi olmamak da çok inatçı davranmaktadır. Saldırgan bir kişiliğe sahiptir ve sürekli göz teması kurmaktadır. Bir evliliğini sonlandırmış bir kişiydi. Bu hastalıkla evlilik sürdürmek çok zor bir durumdur. Çünkü eşine ve çocuklarına güven problemi duymak çok kötü bir durumdur. Kemal aynı zaman da eşine ve çocuklarına nafakalarını ödemeyi de reddetmekteydi. Eski eşinin onu aldattığına gerçekmiş gibi inanmaktaydı. Bunu nerden biliyorsun diye soranlara ise saldırgan bir tutum sergilemekteydi.
Çoklu Kişilik Bozukluğu
Fazla kişilik olma durumuna çoklu kişilik bozukluğu denilmektedir. Bu bir psikolojik hastalık olarak bilinmektedir. Bu hastalık beynin oynadığı oyunlardan biridir. Bu hastalık aslın da bir travmadır. Çocukluktan gelen bir travma olduğu düşünülmektedir. Kişi beynini iki kişi yönetiyor gibi tepkiler vermektedir. Bu hastalığa sahip olan kişiler beyinlerinin içerisin de birisi konuşuyormuş gibi sesler duymaktadırlar. Ama bu sesler iç konuşma sesleri değildir. Başka birilerin seslerini duymaktır. Aynı zaman da bu hastalığa sahip kişiler sürekli ve ani şekil de duygu değişimleri görülmektedir. Bu kişiler yalnızlığı tercih etmektedirler. Bu hastalığa tedavi olarak psikoterapi uygulanmaktadır. Psikoterapi ise ilaçlarla destek verilebilmektedir.
Şizotipal Kişilik Bozukluğu
Şizotipal kişilik bozukluğu ise düşünce bozukluğu olarak bilinmekte olan bir psikolojik hastalıktır. Bu hatalığa sahip kişiler de kuşkuculuk ve güven duymama duygusu çok fazladır. Ayrıca bu kişiler konuşmadan, konuşmalarını nasıl olacaklarını düşünmektedirler. Bu hastalığa tedavi olarak psikoterapi uygulanmaktadır. Ayrıca ilaç tedavileri ile desteklenmektedir.