Panik Rahatsızlık Nedir? Nasıl İyileşme Gerçekleşir?
Panik Rahatsızlık Nedir? Nasıl İyileşme Gerçekleşir?
Sizlerde Panik Rahatsızlık Nedir? Nasıl İyileşme Gerçekleşir? diye merak ediyor olabilirsiniz. Ana şekli, birden meydana gelen ve sık sık nükseden, insanı korku içinde koyan katı bir sorun ya da korku nöbetleridir. Rahatsızlık yaşayan kişilerin bir çoğu zaman zaman “kriz” ismini alan bu kapılmalara genellikle PANİK ATAĞI denmekte.
Panik Atağı, aniden meydana gelir, artarak çoğalır ve on dakika içerisinde düzeyi en yoğun seviyeye çıkar; çoğu zaman on ila otuz dakika (nadir olarak da altmış dakika boyunca) sürdükten sonra kendi kendine biter.
Panik Atağının Semptomları Nasıldır?
Göğüs sızlaması veya kaburgalarda daralma,
Başın tetiklenmesi, kalbin darbeli darbeli hızlı şekilde vurması
Sıcaklama,
Nefes alamama problemi veya boğulma hissi yaşama,
Nefesin kaybolması
Kafanın dönmesi, halsizlik, düşecek gibi veya ölecek gibi hissetme
Uyuşukluk veya elektriklenme
Üşütme, korkma ya da ateşin yükselmesi ,
Mide çalkalanması veya karna sancılar girmesi
Elektriklenme ve ya çarpılma
Şahsını veya etrafındakileri farklılaşmış, değişik ve farklı görme
Kontrolünü yitirme veya delirme endişesi
Hayatını yitirme korkusu
Bir Panik atak probleminde bu göstergelerden en az dört veya daha çoğuna rastlanır. Dörtten daha az göstergenin rastlandığı hastalıklara da Kısıtlı Panik Atağı ismi denilmiştir.
Panik Atak Rahatsızlığı Ne Şekilde Meydana Gelir?
İlk problem geliyor:
En ufak sebep olmadan aniden meydana gelen kaburga ağrısı, göğüste sızı, baş dönmesi, boğulma hissiyatı, sıcaklama, titreme, soğuma ve ya korkma, bazı zamanlar da mide çalkalanması veya karın sancıları, kafa dönmesi, dengede duramama; düşecek ya da ölecekmiş gibi hissetme, uyuşukluk ve ya elektriklenme gibi semptomlar, şahsı korku içine sokar.
O zaman “kalp krizi” yaşadığını ya da hayata gözlerini yumduğunu sanarak katı şekilde bir “hayatını yitirme korkusu” veya “sakat kalma endişesi” meydana gelir.
Bazı zamanlar da kafasında bir farklılık, delirmişlik, şahsını veya ailesini bir farklı ya da değişmiş şekilde görme gibi fikirlerin etkisine kapılarak, “ipleri elinden kaçırma” veya “delirmeye başladığını sanma gibi düşünerek şahsına ve ya etrafındakilere bir kötülük yapmaktan ürkmeyle başlar. Şahıs çok fazla bir korku ve tedirginlik ile etrafındakiler sayesinde en iyi hekime ya da acil kliniğe götürülür. Hastanede yapılacak bir çok tedavi, çekilen mr ve diğer tetkiklerde hiçbir şeye rastlanılmaz, nefes verilerek ve ya “yatıştırıcı” bir iğne yapılarak tekrar eve gitmesi istenir.
Kişinin neyinin bulunduğu söylendiğinde hekimler “en ufak bir şeyi yok” ve ya “endişeden meydana gelmiş ”derler.
Panik Atakta Değişen Hal ve Hareketler
Bir müddet sonra probleme ve ataklar esnasında oluşacağına inandıkları “olumsuzluklara karşı bir takım tedbirler almaya ve bazı hareketleri değişmeye adım atar.
Ataklara sebep oluşturabileceğini sandıkları faktörlerden, yemek ve sıvılardan kaçınırlar. Probleme karşı evden giderken bira/uyuşturucu/ilaç tüketirler. Problem esnasında yaşanabileceklere karşı tedbir oluştururlar.
Mesela atak esnasında ipleri elden kaçırarak bebeklerine kötülük yapacağını sanan insanların tedbir olarak yaşadığı yerdeki tüm kesici aletleri saklayarak tuttukları, bebekleriyle tek başına durmamaya çabaladıkları; atak esnasında kendini kaybederek aklını kaybedeceğini veya öleceğinden ürken kadın vakaların dışarı çıkmak zorunda hissettikleri anda, düşüp yere kapaklandıkları ve bu yüzden bacaklara bakılmasın diye genelde pantolon giydikleri, atak haldeyken hırsız gelir diye altınlarının üstünde olmadıklarını , onu yerde yatarken görenlerin yardım edebilmesi için üstünde ofisinin, koçasının/ailesinin numarasını, cep adresini ve üstelik sağlık yardımı alabilmek amacı üzere hekiminin kartını giysilerinde bulundurdukları görülmüştür. Bu kişiler lazım olduğunda acil yardımı hızlı bulabilmek için ; neredeyse tüm günlerini hastane etrafında gezinmeyle veya rotalarını muayene, poliklinik ve acil ilk yardım olan konumlardan yapmayı tercih ederler.