Panik Bozukluğu

 

Panik bozukluğu, çeşitli sebeplerden dolayı birden bire ortaya çıkan yoğun şekilde gelişen bir nevi korku nöbetlerine sebep olan ruhsal rahatsızlıktır. Yaşanan sıkıntı ve kaygı haline, genel olarak panik atak denir. En fazla 30 dakika ya da bir saat içinde kendiliğinden geçebilir.

Panik atak belirtileri şöyledir:

  • Terleme, nefes darlığı durumu
  • Soluğun kesilmesi.
  • Baş dönmesi, baygınlık hali.
  • Uyuşma-karıncalanma durumu.
  • Üşüme, ateş basması gibi durumların yaşanması.
  • Karın ağrısı, bulantı vb.
  • Sarsılma, titreme halleri.
  • Etrafındakileri ya da kendini, değişmiş veya farklı olduğunu düşünme.
  • Kontrolünü kaybetme hali.
  • Ölüm korkusu da gözlemlenebilir.

Panik Bozukluğu Gelişmesi

 

Panik bozukluğu, kişide aniden göğüs ağrısı ve çarpıntı şeklinde başlayabilir. Bunlara ek olarak, nefes alamama, titreme ve ürperme gibi durumlarda görülür. İlgili belirtileri yaşayan kişi, kalp krizi yaşadığını düşünebilir, bu nedenle ölüm korkusu ve kaygısı hızla artar. Böyle bir durumla karşılaşan kişi acile gidebilir, akabinde ise yaşanan durumunun panik atak olduğu tespit edilecektir. Kişide ilerleyen panik durumu ise stres kaynaklı daha da ileri boyuta ulaşabilir. Bu aşamada panik durumunun tespit edilmesi ve tedavi yöntemlerine gidilmesi önemlidir.

 

Panik Bozukluğu Tedavisi

 

Panik bozukluğu tedavisi yapılabilen bir psikolojik durumudur. İlaç tedavisi aşamasında kişinin, beyin sinir hücrelerinde yer alan hormon faaliyetlerinin düzenlenmesi esas alınır. Böylece kişide gelişen panik atakların önlenmesi sağlanır. İlaç tedavisi kişinin durumuna göre, en az bir yıl boyunca uygulanır. Kişide seyreden durumlara göre değişebilir. Bilişsel tedavisi uygulamasında ise, iki farklı amaca göre tedavi aşaması uygulanır. Kişiye içinde bulunduğu durumunun aslında zararsız bir durum olduğu ve hastanın belirtileri dahilinde bununla korkmadan baş edebilmesi sağlanır. Tek başına olduğunda karşılaşacağı panik atağı ile baş edebilmesi için, korkunun üzerine gidilmesi ve yüzleşmesi esas alınır.

 

Tedavi uygulamaları özellikle, bilişsel yani davranış odaklı yöntemlerde; kişinin içinde bulunduğu durumu bilinçli bir şekilde anlaması ve algılanması sağlanır. Böylelikle korkuları ile yüzleşmesi yavaş yavaş ilerlenen metotlar ile uygulanır. Kişi doktor kontrolünde, toplum içinde yaşamaktan korktuğu ataklarında üzerine gider ve böylece, olası durumlarla karşılaşma anını bilinçli şekilde atlatmaya odaklanır. Panik bozukluğu tedavi edilebilir bir psikolojik rahatsızlık olduğu için, kişinin bu yönde bilinçlenmesi önemlidir.