Panik Ataklar Nasıl Gelişir?

Sizler de Panik ataklar nasıl gelişir diye merak ediyor olabilirsiniz. Gerçekten insan yaşamını derinden etkileyen bu ataklar karşısında en ufak sorun olmasın ve insanlar neden olduğunu nasıl tedavi ediliyor olduğunu çok rahat bir şekilde görsün diye tüm detayları ile anlatacağım.

Panik atak gerçek bir tehlike ya da herhangi bir görünürde belirgin bir neden olmamasına karşın şiddetli fiziksel belirtilerle kendini gösteren yoğun korku anlarına denir. Panik atak geçirildiği anı çok korkucu olması ile beraber, kişi kalp krizi geçirdiğini veya öleceğini düşünmesine neden olur. Bir çok insan hayatları boyunca en az bir ya da iki kez panik atak geçirmesi ile bilinir. Fakat panik ataklar sürekli tekrarlamaya devam ediyorsa bu anlarda panik bozukluğundan bahsedilir.

Panik Bozukluk ve Panik Atak Nedir?

Panik bozukluk ile beraber gelen panik atak, psikiyatride en sık meydana gelen problemlerin başında gelir. Panik bozukluk, genel olarak tekrarlayan ve ne zaman olacağı pek de tahmin edilemeyen panik ataklar ile yan yanadır. Mental bozuklukların bu anlarda tanısal ve istatiksel kılavuzu incelemesine göre (DSM) ani başlayan ve bu anlarda dakikalar içerisinde zirveye kadar çıkan yoğun korku ve rahatsızlık hissi olarak bilinir.

Genel olarak tanım olarak bakılacak olduğu zaman panik bozukluk, çeşitli fiziksel belirtilerin eşlik ettiği dört ya da bu anlarda daha fazla panik atak yaşanması olarak gözlenir. Belirtileri olarak;

  1. Çarpıntı
  2. Nefes darlığı,
  3. Terleme,
  4. titreme,
  5. soluğun kesilmesi,
  6. göğüs ağrısı,
  7. ‌göğüsde baskı hissi,
  8. bulantı,
  9. Karın ağrısı,
  10. baş dönmesi,
  11. bayılacak gibi hissetme,
  12. sersemlik,
  13. kendini ve çevreyi başka türlü algılamak,
  14. çıldıracak gibi hissetme,
  15. ölüm korkusu,
  16. uyuşma,
  17. üşüme veya ateş basmaları gibi birçok belirtisi vardır

Panik atak aslına bakılacak olduğu zaman her ne kadar yaşamı tehdit edici bir durum gibi durmasa bile oldukça korkutucu bir hal almasına neden olabilir. Bu yüzden de yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilen bir durum olması ile bilinir. Belirtilerin tespit edilmesi bunun yanı sıra uygun tedavinin verilmesi ile birlikte kontrol altına alınabilen bir rahatsızlık olduğu unutmadan hareket edilmelidir.

Panik Atak Nasıl Gelişir?

Panik atağın ilk olarak ortaya çıkmasında etkili olabilecek faktörlere dair aslına bakılacak olduğu zaman birçok teori yer alır. Bu fikirler arasında panik atağın sinir sisteminde meyana gelen kimyasal bir dengesizlik durumu olması ile oluştuğu teorisi, bir adım öne çıkmasına neden olur. Gamma-aminobütirik asit (GABA), kortizol ve serotonin adı verilen nörotransmitter ve hormon işlemleri ile bilinen ve buna göre hareket gösteren maddeler, panik atak gelişimin rol oynayabilen kimyasallar içerisinde etken olarak yer alır.

Panik bozukluğun gelişmesi sırasında aslına bakılacak olursa çevresel faktörlerin tetiklediği genetik faktörler de rol oynaması ile dikkatleri çeker. Aynı zamanda bunlara ek olarak bazı çalışmalar çocukluk anlarının yer aldığı zamanına dair çeşitli problemlerin olması aslında kişinin ilerleyen yaşantısında panik bozukluk etkenleri ile beraber ortaya çıkabileceğini gösteriyor olduğu bilinmiştir.

Başlardaki olan kısımlara bakılacak olduğu zaman gene olarak hiçbir şekilde uyarı vermeden ortaya çıkmakta olan panik ataklar için hastalar zaman ile bazı durumların atakları tetiklemiş ve daha da ileri kadar gitmiş olabileceğini fark ederler. Panik atağın altında yatmakta olan asıl neden henüz tam olarak tespit edilmemiş olsa bile çalışmalar devam ediyor.