Panik Atak ve Panik Bozukluk Arasındaki Fark

Panik atak ve panik bozukluk arasındaki fark nelerdir son zamanlarda en merak edilen konulardan bir tanesi olmaya devam ediyor. Bu yüzden sizler için ikisi arasında meydana gelen farklar nelerdir en detayları ile anlatacağım.

Panik Atak Nedir?

Panik atak ve panik bozukluk her ne kadar genel olarak aynı kavramlar gibi dursa da ya da aynı durumu anlatmak için kullanıldığı düşünülse pek de böyle bir durum aslında psikiyatri literatüründe ayrı tanımlamalar yapılır.

Panik atak kelime anlamına bakılacak olduğu zaman ani, beklenmedik başlayan, bir anda yoğunlaşmaya başlayan ve kısa bir zaman dilimi içerisinde kısıtlı olan şiddetli korku nöbeti olarak isimlendirilmesi ile bilinir. Panik atak genel olarak kişide ani şekilde başlayan ve bunun ardından kısa zaman süren (10-30 dakika) vücudunda bir anda hissettiği çarpıntı yanı sıra gelen nefes alamama, uyuşma, terleme, titreme vs gibi bedensel olarak gelen belirtilerin dikkati çektiği bilinir. Ruhsal olarak bakılacak olduğu zaman ölüm, kalp krizi geçirme, kontrolü kaybetme gibi bazı korkuların eşlik etmesi durumları ile olur. Hastalar tarafından çoğu kez atak, kriz, nöbet şeklinde yaşamaları ile dikkatleri çeker.

Panik Bozukluk Nedir?

Panik bozukluk kelime anlamı olarak bakılacak olduğu zaman panik atakların tekrarlaması ve bununla birlikte kişinin her konuda işlevselliğinde kaybın ortaya çıktığı haline verilen anlamdır. Yani panik atak tek başına bir hastalık olmadığı ile bilinir. Tek bir atak durumu seyrek ataklar bazen basit bir uykusuzluk ya da çok kafein tüketimi gibi bir nedenden olabilmesinin yanı sıra, bir çok psikiyatrik hastalığın olması ile bilinir. Bunlar;

  1. sosyal kaygı bozukluğu,
  2. travma sonrası stres bozukluğu,
  3. depresif bozukluk,
  4. şizofreni
  5. psikiyatri dışı diğer tıbbi hastalıkların
  6. (hipertiroidi,
  7. feokromasitoma,
  8. mitral valv prolapsusu,
  9. anemi gibi durumlar ile meydana gelebilir.

Panik atağı belirtileri oldukça sık ve yaygın görülen meydana gelmesi ile bilinir. Panik bozukluk ise panik ataklara göre  daha az görülen  bir durum olması ile dikkatleri çeker. Panik ataklar uykusuzluk, yorgunluk, çok kafein tüketimi vs gibi günlük basit durumlar ile dahi ortaya çıkabilen bir durum olarak yer alır. Panik bozukluk ise aslına bakılacak olursa bir hastalıktır. Tekrarlayıcı olarak yer alan panik atakların da içinde olduğu başka belirtilerinde eşlik etmesini yanı sıra,  işlevselliği bozan bir tür durumdur.  Yani panik atak bakılacak olduğu zaman bir belirti, panik bozukluk ise bir hastalık olarak dikkatleri çeker.

Panik atak tek bir defa herhangi bir nedenle görülüp gerçekleşmesi söz konusu olurken,  panik bozukluk herhangi bir neden olmadan tekrarlayıcı bir çok panik atağın var olması ya dae bunun sonucunda kişinin yaşamında işlevselliğin bozulmasını gerekmesine verilen durumdur. Panik bozukluk tanısı için beklenmedik ya da bu anlarda birden fazla panik atakların olması söz konusu olacaktır. Bunun yanı sıra, insanların hayatlarında atakların tekrar olacağına yönelik bir beklenti kaygısı gibi durumlara ek olarak, atakların bayılma, kalp krizi, ölüm vs gibi olumsuz sonuçları ile ilgili kaygı, üzüntü duyma hali gözlenmesi ile dikkatleri çeker. Ayrıca kişi ataklardan söz konusu olarak yer alabilecek ve olabilecek olumsuz sonuçlara yönelik önlem alma, kaçınma, güvence davranışları arama haline girmesi ile dikkatleri çeker.

Panik bozukluk  tanısı düşünülen hastalarda genel olarak başka tıbbi hastalıklar, madde kullanımı, başka psikiyatrik hastalıklar olması ile dikkatleri çeken bir durum olduğu bilinir.