Panik Atak ve Belirtileri
Panik Atak ve Belirtileri
Hepimizin dönem dönem endişelendiği kaygılandığı durumlar olmuştur. Panik atak ise başlı başına psikolojik rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Yani bir insan heyecanlandığında da veya herhangi bir şeyden korktuğunda da panik olabilir ve endişeye düşebilir. Panik atak geçiren kişilerde ise bu durum tamamen farklıdır. Onlar endişe duyarken daha fazla kendilerini paniğe sürüklerler ve bu durum sonunda da atak krizleri ortaya çıkar. Öyle ki bu ataklar her an ölebilirim korkusundan başlayıp sürekli başına bir şey geleceği endişesine kadar uzanmaktadır. Panik atak yaşayan insanların bu hale nasıl geldiğinin net bir sebebi bulunmamakla birlikte bazı kişiler için geçmişte yaşadığı üzücü olaylar veya çok stresli geçirdiği dönemler sebep olarak gösterilmektedir. Yine ve tekrardan anlıyoruz ki stres gerçekten insanın ruhunu adeta kemiren bir histir. İş hayatında stres yaşayan bir insan bir süre sonra çalışma hevesini de kaybedebilir. Özel hayatında aynı şekilde stres yaşayan bir insan bir anda kaybetme korkusu içine girip panik atak yaşayabilir. Hayatta ne zaman ne olacağını maalesef ki hiçbir zaman kestiremiyoruz. Patik atak yaşayan insanlar özellikle ortada hiçbir neden yokken birden korkmaya başlarlar ve bu korku o kadar büyük olur ki fiziksel olarak yaptıkları hareketlerde fazlalaşır. Şimdi sizlere bu rahatsızlığın belirtilerinin neler olduğundan bahsedeceğiz.
Panik Atakta Görülen Belirtiler
Bu rahatsızlığı yaşayanlar gerçekten de kendilerini çok kötü hissederler. Çünkü birden ve ani bir şekilde ataklar gelir ve kişiler öleceğim korkusunu yaşamaya başlarlar. Bu ataklar sürekli tekrarlandığı takdirde kişinin hayatını da çok olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Panik atak ve belirtileri konusuna gelecek olursak; kişinin bir anda kendini kalp krizi geçiriyormuş gibi hissetmesini sıralayabiliriz. Daha sonra kişide birden sebepsiz yere nefes alamama durumu, ateş basması, çarpıntı hissi, baş dönmesi ile beraber baygınlık geçireceğini düşünme, ölme korkusu ile birlikte göğüs ağrısı, terleme ve üşüme ile beraber ani tuvalete gitmek istemesi, ağızda kuruluk hissi, kulak çınlaması ve mide bulantısı gibi birçok belirtiyi yaşamaları mümkün olmaktadır. Bu bahsettiğimiz belirtilerden en az dört tanesinin bu kişilerde atak sırasında görüldüğü belirtmiştir. Atak durumları genellikle kişinin yaşadığı ruhsal sıkıntılara göre değişiklik göstermektedir. Bazen sadece 5 dakika sürüp bir anda geçerken bazen bu süreç 1 saate kadar da uzayabilmektedir. Her ne olursa olsun bu atak krizleri çok sık olduğu zamanlarda uzman bir doktora görünmekte ve yardım almakta yarar vardır.
Panik Atak ve Tedavisi
Böyle bir atak yaşayan kişilerin en yakın zamanda bir doktora görünmelerinde fayda vardır. Çünkü doktor, kişinin ne zamandır bu durumda olduğunu, atakların ne zamanlar geldiğini ve ne kadar süre sürdüğü gibi soruları soracak ve kişiyi ona göre değerlendirecektir. Panik atak tedavisi için öncelikli olarak dediğimiz gibi doktorun birtakım bilgilere sahip olması gerekmektedir. Daha sonrasında atak geçiren kişiyi iyice değerlendirerek doğru bir tedavi yöntemini sunacaktır. Bu atak rahatsızlığındaki görülen belirtiler başka sağlık sorunlarının da belirtileri ile birebir aynı olduğundan dolayı fiziksel olarak da muayeneden geçmek oldukça önemlidir. Bütün sağlık sorunları ekarte edildikten sonra haliyle geriye panik atak teşhisi çıkacaktır. Her şey netleştikten sonra kişinin atak seviyesine göre ya ilaç tedavisi uygulanır ya da terapilere başlanılır.