Panik Atak Anında Yapılması Gerekenler
Panik Atak Anında Yapılması Gerekenler
Son zamanların en büyük sorunlarından bir tanesi olarak yer alan ve herkesin merak ediyor olduğu panik atak anında yapılması gerekenler neler olduğuna dair tüm adımları anlatacağım. Bu sayede sizler de adım adım her şeye daha rahat erişim sağlayabilirsiniz.
Panik Atak Anına Dikkat
1- BEYİNDEKİ ELEKTRİKSEL AKTİVİTEYİ AZALTMAK: Son zamanlarda yapılan FMRI çalışmalarında panik atak rahatsızlığı olan kişilerin beyinlerindeki elektriksel aktivitenin normal insanlara oran ile çok daha hızlı olduğu gözlenmeye devam ediyor. Bu durum aslına bakılacak olursa aynı zamanda bu kişilerin günlük hayatta da çok aceleci, bir yandan da hareketli ve telaşlı olmaları ile dikkatleri çeker. Beyindeki elektriksel aktivitenin yüksek olmasının yanı sıra panik atak arasında ilişki olduğu kabul edilen gerçeklerden bir tanesidir. Bu elektriksel aktiviteyi yavaşlatmanın yolu olarak da aslına bakılacak olursa bu kişilerin günlük hayatta mümkün olduğu kadar yavaş hareket etmeyi bir alışkanlık haline getirmeleri şeklinde meydana gelir. Yemek yerken, araba kullanırken, iş yaparken daha yavaş bir şekilde hareket etmeyi öğrenen pek çok bireyde panik atakların sayısının bunlara ek olarak bir yandan şiddetinin belirgin düzeyde azaldığı gözlenenler arasında olur.
2- VÜCUDU KASIP GEVŞETMEK: Atak sırasında tüm vücudunu insanların ilk 30 saniye boyunca bütün gücünüzle kasın ve sonra bırakması gerekir. Bu egzersizi istediğiniz kadar yapmanızda en ufak sorun olmaz. Tüm vücudunuzu kasma egzersizi olarak bir de ek olarak sağ kol, sol kol, sağ bacak, sol bacak, karın, göğüs ve kalçaları da sırayla 30’ ar saniye olacak şekilde kasıp gevşeterek de bu yöntemi uygulama yapılabilir.
3-ATAK GEÇİRİRKEN KENDİNİZİ KAMERAYA KAYDEDİN: Eğer evde olunan anlarda meydana gelen atak sırasında kendinizi telefon kamerasına kayıt altına alarak atak geçtikten sonra görüntüleri izlemeniz çeşitli uzmanlarca tavsiye edilen bilgiler arasında olur. Danışanların atak sonrasında kendilerini izlemeleri garip hissettirmesi ile beraber davranışsal öğrenmeye dayalı panik atak krizlerinde bu davranışın sönmesini yardımcı olmaları gözlenenler arasında olur.
4- YAKINLARIN DAVRANIŞLARI: Panik atak krizi anında meydana gelen ve kişinin yakınındaki kimseler (anne, baba, eş, arkadaşlar) mümkün mertebe içerisinde sakin ve nötr kalmaya özen göstermesi gerekir. Atak anında etraftaki insanların telaşlanma göstermesi ya da kişiye yoğun bir ilgi alaka göstermeleri kişide ikincil kazanca dönüşerek davranışın pekişmesine etki edebilecek durumlar arasında olur. Ruh dünyasında değersizlik duygusu hisseden bazı bireyler aslına bakılacak olur ise bu atak ile etraftakilerin ilgi ve durumlarını üzerinde hissetmeye başlaması ile beraber bilinçdışı olarak bu krizleri daha sık yaşamaya daha çok başladıkları bilinir.
5- TETİKLEYEN ETMELERİ BELİRLEMEK: Atakların hangi ortamlar içerisinde ya da hangi durumlarda, ve genel olarak hangi düşüncelerden sonra ortaya çıktığının kişi tarafından not edilmesi aslına bakılacak olursa farkındalık sağlamakta bunlara ek olarak da kişiye atağa neden olabilecek durumları kontrol etmek imkanı vermekte olması ile bilinir. Aslına bakılacak olursa bu şekilde atakların sayısı ve süresi en aza indirilir.
6- DİĞER YÖNTEMLER: Enseye buz koymak ya da kontroller sırasında hekim tarafından ilaç verilmişse ilacı kullanmasa dahi psikolojik güvence olarak yanında taşımak etkili olan adımlar arasında yer alırken, olumlu hayaller kurmak, atak sırasında sevdiği güvendiği birini aramak oldukça önemlidir. Bir de bunlara ek olarak en son olarak ortam değiştirmek gibi danışanların kendilerine özgü kullandıkları pek çok yöntem bulunması ile ön görülür. Buna göre hareket edilmelidir.