Panik Atak Anında Yapılmaması Gerekenler
Panik Atak Anında Yapılmaması Gerekenler
Panik atak geçirme sorunu bazı insanların başına gelen psikolojik rahatsızlıklardandır. Panik atak anında yapılmaması gerekenler nelerdir? sorusunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Atak krizi esnasında ne yapacağını bilmeyenlerin bu konuda dikkatli olması gerekir. Bu konuda uzmanlardan yardım alınması tavsiye edilir çünkü panik atak geçirmek ciddi bir durumdur. Bazı kişiler de bu konuda kendine özgü yöntemler geliştirmiş ve bu şekilde atakları atlatmışlardır. Kişi rahatlamak için ve atağı atlatmak için birtakım alışkanlıklar edinmiştir. Oldukça etkili yöntemle içeren bu geçiştirme konusunda yeterli bilgiye sahip olmak önemlidir. Sizde hangi yöntemin işe yaradığını veya kalıcı olduğunu anlamak için deneme sürecine ihtiyacınız vardır. Bu yöntemleri keşfetmek gözlem süreciyle doğrudan ilişkilidir.
Panik atağı atlatmak için birçok yöntem keşfedilmiştir ancak bunlardan en çok nefes kontrol, pareidolia yöntemi ve duygu – düşünce duyarsızlaştırma tekniğidir. Kişiler özellikle terapi veya diğer seanslarda bu yöntemlerden yararlanmaktadır. Uzman kişilerin önerdiği teknikler arasında yer alan bu başlıklar, panik atak geçiren birçok kişide fayda sağlamıştır. Bunun için alanında uzman kişilerden yardım alınması ve yanlış bir tedavi ihtimalinden kaçınılması özellikle tavsiye edilmektedir.
Nefes Kontrol
Panik atak yaşayan kişiler gözlemlendiğinde onların atak esnasında soluk alıp verme hızının arttığı ifade edilir. Beyne giden oksijen miktarındaki artmaya neden olan bu durum kişilerin atak geçirmesine neden olmaktadır. Oksijen miktarı arttığı için kişi vücudunu kontrol edemez ve şiddetli bir oksijen girişimi yaşar. Bu yüzden nefesi kontrol ederek kendisinden vücudunu kontrol etmesini ve oksijen girişini düzenlemesi istenir. Kişi bunu nefes kontrolü yaparak kendini daha iyi hissederek hem bedensel hem de zihinsel olarak rahatlar. Nefesi kontrol ederek panik ataktan kurtulma ya da panik atak şiddetini azaltmak mümkündür. Günümüzde sık sık panik atan geçiren kişilerin en çok tekrarladığı panik atak savma yöntemi budur. Çünkü panik atağı atlatmanın ilk yolu esas itibariyle nefesi kontrol ederek vücudu buna deklare etmeyle başlar.
Pareidolia Yöntemi
Bu yöntemle birtakım desen ve biçimlere bakarak onları farklı cisimlere benzetmeye çalışırız. Özellikle küçük yaşlarda gökyüzüne bakarak bulutları birçok şekle benzetmişizdir. Bu hayal gücümüzle alakalı olsa da aslında bakış açımızın da bir yansımasıdır. Halı desenlerine bakarak onları farklı şekillere benzetmek, doğal unsurlardan farklı biçimlemeler yaratmak zihnimizin yarattığı düşüncelerin eseridir. Çocukken avuç içlerimize bakarak onları farklı cisimlere benzetmek de pareidolia yöntemi sonucudur. Bir boya izini takip etmek, yolda yürürken asfalt desenlerini gözlemlemek de zihnimizin bu yöntemi kullandığının bir göstergesidir. Bu yöntem bazı panik atak geçirenlerde etkili sonuçlar vermiştir ancak her kişinin panik atak şiddeti farklıdır. Bu yüzden zihin ve bedenin kontrol altına alınması gereken bu süreçte bu yöntemler denenerek öğrenilmelidir.
Duygu ve Düşünce Duyarsızlaştırma Tekniği
Duygu ve düşünce duyarsızlaştırma tekniği sayesinde kişi zihnin verdiği yanlış alarmın önüne geçmektedir. Panik atak kalp krizi olarak değerlendirilmemektedir bu yüzden de bu tekniğin doğru bir teknik olduğunu söylemek mümkündür. Bazı kişilerde işe yarayan bu yöntem bazı panik atak geçiren kişilerde herhangi bir etki etmeyebilir. Bu her yöntem gibi kişiden kişiye değişen bir durumdur çünkü herkesin panik atak geçirme evresi farklıdır. Bazı insanlar panik atak geçirirken yoğun bir baskının altında kalırken bazıları da bu durumu daha az şiddetle atlatır. Bu teknik sayesinde, kişi atak esnasında hissettiklerini etkisiz hale getirerek panik atağa son verebilir. Duygu ve düşünceleri geçici süreyle bloke eden bu yöntem bazı kişilerde işe yaramıştır.