Otizm Spektrum Bozukluğu
Otizm Spektrum Bozukluğu
Otizm spektrum bozukluğu denilen OSB, kişinin çevresiyle iletişimini sekteye uğratan bir bozukluktur. Bu bozukluk kişinin sosyal durumunu fazlaca etkilemektedir. Ve bu bozukluğa sahip kişiler sosyal sınırlarının dışına çıkamaz, yeni kişilerle tanışmak istemezler. Kendi mekanları olarak belirledikleri oda ya da evden dışarı çıkmayı da istemezler. Kısaca sınırlarını aşmak onlara göre değildir.
OSB Nedenleri
OSB nedenleri arasında tek ve kesin bir neden söylemek mümkün değildir. Kişiler üzerinde çevresel faktörler de genetik faktörler de etkili olabilir.
Genetik faktörler incelendiğinde birçok genin bu bozukluk üzerinde etkili olduğu görülmüştür. Kırılgan X sendromu denilen rahatsızlık, genetik yapıların mutasyona uğraması gibi durumlar genetik faktörleri doğurabilir. Ayrıca bu genler kişilerin beyin hücrelerinin birbirleriyle aralarındaki iletişimi etkileyerek OSB şiddetini etkileyebilir.
Çevresel faktörler incelendiğinde ise viral iltihaplanmaların, hamilelik döneminde tüketilen zararlı maddelerin ve kullanılan ilaçların, kirli havanın çokça solunmasının otizm spektrum bozukluğunu etkilediği kaydedilen veriler arasındadır.
Otizm Spektrum Belirtileri
Otizm spektrum belirtileri çeşitlidir. Bebeklik döneminde özellikle göz teması kurmama, isimle seslenmeye yanıt vermeme, kendisine dokunan kişilere karşı kayıtsız kalma durumları OSB’nin en erken görülen belirtilerindendir.
Bebeklerin ilk 2 yılda normal gelişim gösterip sonradan ve aniden içine kapanması, sinirlilik hali, dil becerisini kaybetmesi, kazandığı diğer becerileri de kaybetmesi görülen belirtiler arasındadır.
Bu sendroma sahip olan kişiler öğrenmede zorluk yaşarlar. Fakat buna karşılık bazı çocuklarda da üstün zeka yetenekleri görülebilir. Üstün zekaya sahip çocuklar her ne kadar öğrenmeye aç olsalar ve çok hızlı öğrenseler de öğrendiklerini sosyal çevrede uygulamada ve sosyalleşmede zorluk yaşarlar.
Bu bozukluğa sahip kişilerde şiddete eğilim görülür. Kendini ya da çevresindeki ısırma, kendine ya da çevresindekilere vurma hareketlerine rastlanır. Ayrıca çok fazla hırçın ve inatçı olma durumları da gözlemlenir.
OSB sahibi kişiler tekdüze ses tonuyla konuşurlar. Söylediklerini sürekli tekrar ederler fakat kendileri uygulamazlar, başkalarının uygulamasını beklerler. Bazen çok hızlı bazen de çok yavaş konuşurlar.
Işığa ve sese karşı oldukça duyarlıdırlar. Aynı zamanda alıştıkları ortamın ve alıştıkları durumların değişmesinden de hoşnut olmazlar. Bu sebeple de evlerinden ayrılmayı çok tercih etmezler. Kalabalık ortamlara girmekten ve gürültüden hoşlanmazlar. Bu gibi ortamlarda çokça hırçınlaşabilirler.
Otizm Spektrum Bozukluğu Tedavisi
Otizm spektrum bozukluğu tedavisi tam anlamıyla mümkün değildir. Yalnızca erken teşhis edildiğinde ilerleyişi yavaşlatılabilir ve kişinin antisosyal kişiliği bir nebze olsun kırılabilir.