Organik Beyin Hastalıkları

Organik beyin hastalıkları sendrom, bozukluk ve zihinsel fonksiyon gibi seyredebilir. Organik beyin hastalıkları akut ya da kronik şekilde seyredebilmektedir. Akut organik beyin hastalıklar genellikse aşırı dozda ilaç kullanımından kaynaklı görülen bir hastalıktır. Ağrı ve ruh bozukluğu ile kendini gösterir. Bir diğer tabiri ise beyin zehirlenmesi veya beyin enfeksiyonlanmasıdır. Ağır bir ruhsal buhran görülmesi mümkündür. Fakat akut formdaki hastalıklar kroniklere göre nispeten daha iyidir. Çünkü akut organik beyin hastalıkları geçici olabilirken kronik hastalıklar daha çok kalıcı ve ağır hastalıklardır. Kronik hastalık ise geçmez ve uzun sürelidir. Kronik organik beyin hastalıklarının temeli uzun süreye dayandığı için buna bir örnek vermek gerekirse uzun süreli alkol bağımlılığı örneği çok yerinde olacaktır. Alkol bağımlılığı beyin fonksiyonları üzerinde uzun bir süre boyunca toksin etki göstereceği için beynin bozulmasına sebep olacaktır. Kronik organik beyin hastalıklarının yaygın olarak bilinen diğer bir sebebi ise dermans sebebi ile Alzheimer gibi kalıcı beyin sorunlarına ya da hasarlarına sebep olmasıdır. Organik beyin hastalıklarının diğer bir sebebi ise yaşlanmadır. Eski literatürlerde bunama olarak geçen yaşlanma beyinde hasarlar ve eksiklikler ortaya çıkaran bir etkendir. Organik beyin hastalıklarının temel semptomları ise karışıklık, hafızanın gücünü yitirmesi, yargı ya da kaygı bozukluğu gibi genellikle psikiyatrik semptomlardır.

Dermans

Organik beyin hastalıklarından en önemlilerinden biri olan dermans algılama, kouşma yargılama, hesaplama, soyut düşünce, problem çözme gibi bellek işlevlerinin zaman içerisinde kaybolmasını sağlayan bir hastalıktır. Aynı zamanda en az iki tane olmak üzere bilişsel işlevlerinde bozulmasına sebep olmaktadır. Kronik bir hastalık şeklinde ilerlediği için uzun vadelidir ve tedavisi zor bir hastalıktır. Bu hastalık daha çok 80 yaş üzerinde bunu takiben ile 60-65 yaş aralığındaki yaşlı diye adlandırabileceğimiz yaş gruplarında görülür. Tabi bir de alkole bağlı olarak da dermans görülme ihtimali oldukça yüksektir. Metabolik dermanslar genellikle B12 vitamini eksikliği ve folik asit eksikliği gibi şeylerden ortaya çıkmaktadır. Bu gibi metabolik dermansların ilaç ile tedavisi kolay ve hızlıdır. En ağır şekilde seyreden dermans hastalığı dejeneratif dermanslardır. Tanı koymak için psikiyatrik muayene, geniş şekilde bir anamnez ve nörolojik muayene yapılması gerekir. Bunlara ek olarak fiziksel muayene de çok önemlidir. Bu hastalığın başlangıç döneminde az bir unutma söz konusudur. Bunlar arkadaş ismini unutma, telefon numarası unutma gibi küçük şeylerdir. Hastanın sabahtan akşama pek çok şikâyeti ortaya çıkar. Unutma ya da işlev kayıplarının farkında olur. Orta dönemde ise bilişsel işlevler ve bellek bozukluğu ortaya çıkmaya başlar. Kişinin oryantasyonu tamamen bozulur ve unutmazlar çok daha büyük bir seviyeye çıkar. İleri döneminde ise kişi eşini ve çocuklarını tanıyamaz duruma gelir. Zihinsel buhranlar içine girerek evinde bir yabancının olduğunu ya da eşyalarının çalındığını düşünür. Bir nevi halüsinasyonlar görmeye başlayan hasta fiziksel işlevlerini de yitirmeye başlar. Yatağa bağlı bir hal alır.

Alzeheimer Hastalığı

Organik beyin hastalıkları arasında yer alan Alzehimer hastalığı daha çok 85 yaş üzerinde görüşürken bunu 65 yaş üzeri insanlar takip etmektedir. Kromozomların lokalinde oluşan gen bozukluğu sonucu Alzehimer hastalığı baş göstermeye başlar. Aynı zamanda down sendromlu hastalar orta yaşlara erişebilecek kadar yaşarlarsa Alzrehimer olma ihtimalleri çok yüksektir. Alkol, doğum yaşının 40 üzerinde olması, memenjit, epilepsi ve depresyon gibi etkenler Alzehimer hastalığını çok fazla tetikleyen hastalıklardır. Nöron kaybı sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu hastalık sonrasında yaşama süresi ortalama 8 yıldır. Bazı insanlar bu hastalık ile 1 yıl bile geçiremezken bazı insanlar Alzehimer ile yaklaşık 20 yıl yalayabilirler. Daha çok kronik seyreder. Bu hastalığın pek çok farklı tedavi yöntemi bulunsa da çok işe yaradığı söylenemez. Genetik olma özelliğine sahiptir. Sürekli bir ilaç tedavisi uygulaması yapılmaktadır. Fakat iyi bir sonuç almak mümkün değildir.

Deliryum Hastalığı

Organik beyin hastalıklarından biri olan deliryum hastalığı uyku bozukluğu, ritim bozukluğu, davranış bozukluğu ve algı bozukluğu gibi sonuçlar ortaya çıkmaktadır. AIDS hastalıklarında yüzde 15 görülme ihtimali bulunur. Yoğun bakım ünitelerinde ve ciddi yanıkları sonrası ise yüzde 45 oranında deliryum hastalığı görülme ihtimali vardır. Bellekte büyük hasarlara sebep olan bu hastalık bilinç bozukluğuna sebep olarak uyku, algı ve davranışta çok büyük sıkıntılar ortaya çıkarır. Bu hastalık ile birlikte insanların tüm düzeni değişmeye başlar. Bu hastalığın metabolik nedenleri karaciğer ve böbrek yetmezliği, kalp yetmezliği, solunum yetmezliği, hipoglisemi, üremi ve hipoksidir. Endokrin nedenleri ise addison hastalığı, hiperoldizm ve churing sendromudur. İlaç tedavisi uygulamak mümkündür. Fakat ilaçlar ile birlikte uzun süreli uykusuzluk, vitamin yetmezliği, alkol enfeksiyonu, kanama ya da diğer vasküler nedenlere sebep olabilir. Tanı koyma aşamasında ilk bakılması gereken şey odaklanamama ya da konuya hakim olamama gibi bilinç bozukluklarıdır. Diğer bir tanı aracı ise algı ve dil yöntemine hakim olamama durumudur. Bu gibi belirtiler kısa sürede belki saatler belki günler içerisinde ilerler ve daha kötü bir hal alır. En son tanı aşaması ise hem fiziksel hem zihinsel muayene sonucudur. Aynı zamanda bu hastalık sonucunda halüsinasyonlar görme gibi bir sıkıntı da ortaya çıkmaktadır.