Öfke Kontrolü Nedir? Ne Amaçlar?

Her insan öfke duygusuna sahip olmaktadır. Öfke duygusu evrensel olan bir duygu olarak bilinmektedir. Bir kişinin öfkelenmesi gayet normal bir durum olarak da gözlemlenmektedir. Her insan öfkeyi tanımak da ve hissedebilmektedir. Öfkelenmek dozun da olduğu sürece sağlıklı bir durum olarak bilinmektedir. Ama öfke duygusu kontrol haline alınamadığı zaman çok kötü bir hal alabilmektedir. Aşırı öfke durumu birçok soruna yol açabilmektedir. Bu sorunlar ise kişinin sosyal yaşamını, ilişkilerini ve çevrelerini etkileyebilmektedir. Bu durum da ise kişiyi güç bir duruma sokmaktadır. Ayrıca birçok kişi öfke kontrolü nedir? Ne amaçlar? Sorularını sormaktadırlar.

Öfke, hafif kırgınlık durumunun artması ve şiddetlenmesi sonucun da oluşmakta olan bir duygudur. Bir kişi öfkelendiği zaman vücudun da fizyolojik ve biyolojik etkiler bulunabilmektedir. Öfkelenen bir kişi de kalp atış hızı artar ve kan basıncın da düşme gözlemlenir. Ayrıca kişi de adrenalin seviyesinde de artış görülür ve kişi saldırganlığa eğimli olur. Öfkelenme durumu hem içsel hem de dışsal bir durum olarak gözlemlenebilmektedir. Öfke durumu bir kişiye ya da bir olaya karşı olabilmek de olan bir duygudur. Ayrıca kişiler geçmiş de yaşadıkları olayları anımsayarak da öfkelenebilmektedirler. Kişiler öfkelendikleri zaman öfke kontrolünü yapmaları gerekmektedir. Öfke kontrolünü sağlayamayan kişilerin çevrelerinde ki insanlara zarar verdikleri için her zaman yalnız kalmaktadırlar. Öfke kontrolü ise bir kişinin öfkelendiği zaman hareketlerini ve söylediği sözleri kontrol edebilmesi durumudur.

Öfke kontrolünün amacı; çevreye zarar vermemek, saldırganlığı azaltmak, kırıcı sözler söylememeyi amaçlamaktadır. Öfke kontrolü kazanarak kişiler kendi duygularını ifade edebilme becerileri de kazanmaktadır. Öfke kontrolü yapabilen kişiler, kendilerine ve çevrelerinde ki kişilere daha çok değer vermekte ve önemsemektedirler.

Geçici Öfke Nedir?

Öfke duygusu her insan da olmak da olan ve son derece normal bir duygudur. Bu duygu kontrol altın da olduğu sürece gayet sağlıklı bir duygu olarak bilinmektedir. Öfke kişiler de istenmeyen sonuçlar elde etmesine sebep olabilecek bir duygudur. Bu yüzden kişilerin öfke kontrolü yapabilmesi çok önemli bir durumdur. Öfke kontrolü sayesin de kişiler, öfkelendikleri zaman söyledikleri sözlerin ve yaptıkları hareketlerin bilincin de olurlar. Bu durum da ise çevrelerine ve ilişkilerine zarar vermekten kaçınırlar. Öfkelenme durumunun çeşitleri bulunmaktadır. Bu çeşitlerden biri ise geçici öfkedir. Ayrıca birçok kişi geçici öfke nedir sorusunun cevabını merak etmek de ve araştırmaktadır. Geçici öfke durumu kişilerin öfkelenmelerinin çok kısa sürmesi durumudur. Bu durum da olan kişiler fazla sinirlenmemek de ve öfkeleri çok hızlı bir şekil de sona ermektedir.

Öfkenin Nedenleri

Öfke durumu çoğu kişi de gerçekleşmek de olan bir durumdur. Bu durumun ise kontrollü bir şekil de olması gerekmektedir. Çünkü öfke kontrolü yapamayan kişiler kendilerine ve çevrelerine zarar vermektedir. Bu yüzden de çevrelerinde ki kişiler, öfke kontrolü yapamayan kişilerden uzaklaşmaktadırlar. Öfkenin bazı nedenleri bulunmaktadır. Genel olarak öfkenin nedenleri şunlardır:

  1. Öfkelenmenin en bilindik nedenlerinden birisi çevre faktörüdür. Kişiler çevre faktöründen etkilenerek öfke sorunu yaşayabilmektedirler.
  2. Öfkelenmenin bir diğer nedeni ise aile sorunları olmasıdır. Aile sorunları kişileri etkilemektedir. Bu yüzden de öfkelenmelere sebep olabilmektedir.
  3. Kimyasallar ve hormonlar kullanmak da öfkelenme sorunlarını tetikleyebilmektedir.

Kaç Çeşit Öfke Vardır?

Birçok kişi öfke hakkın da sorular sormaktadır. Bu sorulardan biri ise kaç çeşit öfke vardır sorusudur. Üç çeşit öfke bulunmaktadır. Bu çeşitler; ilişkiler yüzünden öfkelenme, mizaçtan öfkelenme ve ruhsal rahatsızlığa bağlı öfkelenmedir.