Öfke Kontrolü Eğitimi

Öfke kontrolü eğitimi, aşırı ve kontrolsüz öfkenin önüne geçerek kontrol altına almak için uygulanmaktadır. Bu eğitimi öfke kontrolü bozukluğu tedavisi olarak da nitelendirebiliriz. Normal düzeyde öfke olumlu bir duyguyken, kontrolsüz öfke davranış bozukluklarına yol açarak bize ve çevremize zarar vermektedir. Öfke kontrolü eğitimi ile öncelikle sergilenen kontrolsüz öfke patlaması ve normal düzeyde öfke duygusu ayrımı sağlanmaktadır.  Bundan yapılan çıkarım doğrultusunda öfke türlerini göz önünde bulundurarak öfke tipi belirlenir. Daha sonrasında ise öfke basamaklarının seyri anlaşılmaya çalışılır ve nasıl başa çıkarak kontrol altına alınabileceği konusunda öfke kontrolü sorunu yaşayan birey adım adım yönlendirilir. Son olarak ise öfkeyi kaydetme ve uzaktan başka bir kişinin bakış açısı ile durumu izleme becerisi öfke kontrolü sorunu yaşayan bireye öğretilir. Sorunu çözmek ve üstesinden gelmek için bireyin kendine inanması gerekmektedir.

Öfke Kontrol Bozukluğu Nedir?

Öfke bireylerin hoşuna gitmeyen durumlarda verdiği normal bir duygudur ancak bazı bireylerde bu duygunun kontrolü sağlanamamaktadır. Öfke kontrol bozukluğu, iki şekilde görülmektedir. Bu sorunu yaşayan bazı bireyler ani olarak bu duyguyu yaşar ve tepkilerini kontrol edemezler. Bağırıp kavga ederek ya da çevresindeki nesnelere zarar vererek tepki gösterirler. Bazıları ise genelde stres ve öfkelerini çevrelerine ani tepki göstermek yerine iç dünyalarında biriktirerek bir eşik uyaranla beraber dışa doğru öfke patlaması yaşamaktadırlar. Bu şekilde öfke kontrolü sorunu yaşayan insanlar, öfke patlamasını tetikleyen sebepten çok önceki birikmiş duyguları yüzünden çevrelerine ve kendilerine zarar verirler.

Öfke Anında Bireyde Gözlemlenen Tepkiler

Öfke duygusu yaşayan her bireyde öfke anında görülen tepkiler aynı olmasına rağmen, öfke kontrol bozukluğu yaşayan bireylerde bu tepkilerin dozu sınırı aşmış şekilde görülmektedir. Kan basıncında artış ve kalp atışlarında hızlanma görülmektedir. Nefes alıp verirken güçlük yaşarlar ve göğüste sıkışmalara neden olabilir. Bu durumda derin derin nefes almaları önerilmektedir. Bu bireyin kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır. Öfke anında insanlar aşırı stres ve gerginlik hissederken, öfke kontrolü bozukluğu yaşayan bireyler kendilerini daha çok gergin hissederler. Tartışma sırasında kişiye, çevresindeki nesnelere veya kendilerine zarar verebilirler. Ayrıca bağışıklık sistemini etkileyerek kişinde sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi ruhsal bozukluklara da sebep olabilmektedir. Bireyi tükenmişlik sendromuna sokabilir. Tansiyon yükselmesi ve baş ağrısı da sebep olduğu rahatsızlıklar arasında sayılabilir. Tüm bu sorunların üstesinden gelmek için, öfke kontrolü sorunu yaşayan bireyler uzmanlardan destek almalı ve eğitimlere katılmaları gerekmektedir.

Öfke Kontrolü Bozukluğu Nedenleri

Öfke kontrolü bozukluğu nedenleri arasında, öfke kontrolü bozukluğu yaşayan bireylerin istediklerine ulaşamama, beklentilerinin karşılanmaması gibi durumları sayabiliriz. Bu bireyler öfkelerini kontrol edemedikleri için, istediklerine ulaşamadıklarında normal dışı tavırlar sergileyebilirler. Yetersizlik duygusu, yalnızlık, dışlanma gibi durumlarda da kendilerini ifade etme biçimi sağlayamadıkları için aşırı tepkiler gösterip öfke kontrolsüzlüğü sebebi ile çevresine de kendilerine de zarar verebilirler. Bunlar dışında bir takım haksızlık ve saygısızlığa maruz kaldıklarında normal bir bireyin hissettiği öfke duygusu ile kıyaslayacak olursak daha yüksek derecede tepkiler gösterirler. Tabi öfke kontrolü bozukluğu nedenleri olarak sadece bunlar yeterli değildir. Bazı ruhsal rahatsızlıklarda bireyin kendini kontrol edememesine sebep olmaktadır. Bunlar depresyon, panik bozuklukları, kişilik bozuklukları, kaygı bozuklukları, tahammülsüzlük, anksiyete, madde kullanımı vb. olarak sayılabilir. Öfke kontrolü bozukluğu yaşayan bireylerin olaylar karşısında normal insanlar düzeyinde tepki vermesi için kesinlikle profesyonel destek ve eğitim almaları gerekmektedir. Çevresinde bulunan yakınlarının ise bu sorunu yaşayan bireylere destek olmaları, yanında olmaları ve yönlendirmeleri gerekmektedir.