Obsesif Kompulsif Bozukluğu ve Tedavisi Nedir?

Hayatımızın pek çok alanında bazı konularda endişe, evham ve takıntı duygularını yaşayabiliriz. Bazı insanlar ortaya çıkan bu duygular ile baş ederek çok fazla etkilenmeden kurtulabilirler. Bazı insanlarsa ne yazık ki bu duyguların tüm yaşamlarına etki etmesinden kaçamazlar. Tüm dünyada bilinen Obsesif Kompulsif bozukluğu rahatsızlığını gelin hep birlikte daha yakından inceleyelim.

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Nedir?

Takıntılı düşüncelerin tüm hayatımızı etkilemesi ile birlikte ortaya çıkan ruhsal hastalığını Obsesif Kompulsif Bozukluğu ismi ile tanımlayabilmek mümkündür. Takıntılı dürtü ve düşünce anlamı taşıyan “obsesyon” kavramıyla, zihinsel davranış ve eylemler anlamı taşıyan “kompulsiyon” davranışlarının bir araya gelmesi ile beraber bu yaygın rahatsızlık oluşur. Bireyin zihninden atamadığı fikir, dürtü ve düşünceler, bireyin isteğinin tamamen dışında gelişir. Birey ortaya çıkan bu durumu, mantık dışı olarak değerlendirse bile, ne yazık ki düşünmekten kendini alıkoyamaz. Bu durum da oldukça büyük sıkıntılara yol açarak huzursuzluk doğurur. Böylelikle kişi anksiyeteye sahip olur. Obsesyonların ortaya çıkardığı sıkıntı ve huzursuzluğu kişi ortadan kaldırmak gayesi ile yineleyici davranış ve zihinsel eylemler geliştirmesi ile dikkatleri üzerine çeker. Özellikle son zamanlarda toplum içerisinde çok büyük oranda görülen obsesif Kompulsif bozukluk rahatsızlığı, her geçen gün daha da yaygınlaşmaya başlıyor. Genelde büyük oranda ergenlik döneminde görülen bu rahatsızlık, 20 ve 30’lu yaşlarda başta olmak üzere her yaş grubunda görülebilir. Yapılan araştırmalar sonucunda bu rahatsızlığın kadınlarda daha fazla görüldüğü de kanıtlanmakla beraber erkeklerde de erken yaşlarda görülmektedir.

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Belirtileri Nedir?

Obsesif Kompulsif Bozukluğu hastalığının en yaygın obsesyon belirtileri şu şekildedir:

  • Aşırı kuşku ile beraber sürekli aranan güven ihtiyacı,
  • Düzen, simetri ve kusursuzluk dürtüsü,
  • Günahkâr düşüncelerden korkma,
  • Rezil olmaktan korkmak ile beraber, sosyal açıdan kabul görülmeyen davranışlardan kaçınma,
  • Hata yapmaktan çekinmek/korkmak,
  • Mikrop ya da pislik bulaşmasından kaçınmak.

Obsesif Kompulsif Bozukluk hastalığının en yaygın kompülsiyon belirtileri:

  • Kapı tokmağına dokunmamakla beraber, el sıkışmaktan kaçınmak,
  • Sürekli olarak elleri yıkama, duş alma isteği,
  • Değersiz nesneleri toplamakla birlikte biriktirmek,
  • Yapılması gereken işleri belirli bir sayıda ve sıraya sokarak yapma isteği,
  • Belirli dua, kelime ya da cümlelerin sürekli tekrarlanması,
  • Akıldan çıkmayan ve rahatsız edici düşünce, kelimelere takılma, uykusuz kalmak,
  • Yemekleri belirli bazı sıraya göre yemek,
  • Evdeki kişisel ya da değil eşyaları belirli bir düzen ve biçime sokmak,
  • Günlük işleri yaparak yüksek ses ya da içinden sayı sayma isteği,
  • Elektrik, ocak, kilit ya da ütü gibi sürekli açık kalmaması gereken eşyaları sürekli kontrol etme isteği.

Obsesif Kompulsif Bozukluğu Tedavisi Nedir?

Obsesif Kompulsif bozukluğu tedavisi nedir? gelin hep birlikte detaylıca inceleyelim. Bu hastalığın teşhisi için herhangi bir laboratuvar testine gerek kalmaksızın, alanında uzman bir psikiyatrist bireyin davranışları ile teşhisi koyabilir. Bu rahatsızlığın başarısı için erken teşhis oldukça büyük önem taşır. Bu hastalığın tedavisinde bilişsel davranış terapisi ile beraber ilaç tedavisi uygulanır.

İlaç Tedavisi: Bu hastalığın tedavisinde beyindeki seratonin düzeyini dengeleyen ilaçlar ile beraber antidepresan ilaçlar kullanılmaktadır. Bilişsel davranış ve ilaç tedavilerinin etkili olmadığı hastalarda, beyin cerrahisi veya elektrokonvulsif terapi yöntemi uygulanmaktadır.

Bilişsel Tedavi: Hastanın ritüellerini gerçekleştirmesini engelleyen bilişsel terapi tedavisi, kişinin korkuları ile yüzleşmesini sağlayarak, anksiyetelerini azaltmak için uygulanır. Bu rahatsızlığın görüldüğü kişilerde abartılmış felaket içeren düşüncelerin terapi yöntemi ile azaltmaya çalışılır. Yine bu tedavi ile beraber hastanın gerçek gibi algıladığı düşüncelerden kopması ve uzaklaşması amaçlanır.