Narsistik Kişilik Özellikleri
Narsistik Kişilik Özellikleri
Bireylerin kendisini diğer insanlardan üstün görmesi durumu olan narsizm için narsistik kişilik özellikleri hayatta oldukça olumsuz sonuçlara yol açar. Bu durumda olan bireyler aşırı derecede ukala davranışlar sergilemektedir. Aynı zamanda kendilerini gereğinden çok daha fazla severler. Bu bireyler genellikle çevrelerinde yer alan insanlar ile yeteri kadar iyi bir şekilde empati kuramazlar. Aynı zamanda etraflarında yer alan insanların da duygu ve düşünceleri kesinlikle bu bireyler için bir önem arz etmemektedir. Her insan kendini sevebilir ancak bu durumun aşırıya kaçması ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Bu nedenle de toplum içerisinde bu bireyler genellikle sevilmez ve dışlanırlar. Bu durum da zaman içerisinde yalnızlaşmaya ve belirli psikolojik hastalıklara maruz kalmaya da neden olabilmektedir.
Narsist Kişilik Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?
Özellikle de 0-6 yaş aralığındaki gelişimde narsist kişilik bozukluğu sebepleri meydana gelebilmektedir. Çocuklar bu dönemler içerisinde aile ile sürekli olarak yakın ilişki içerisindedir. En çok da anne ile aralarında güçlü bir ilişki bulunmaktadır. Bu konuda annenin çocuğa davranış biçimi son derecede önemlidir. En uslu, en zeki ya da en akıllı olma arzusu çocuklarda ciddi etkiler bırakabilmektedir. Bu süreçler içerisinde en iyi olma arzusu içinde büyüyen çocuklar ilerleyen yaşlarında da bu arzu içerisinde olmaya devam ederler. Zaman içerisinde bu en iyi olma arzusu kendini gereğinden fazla beğenmeye ve en iyisi olduğunu düşünmeye kadar gitmektedir. Kişilik bozukluğunun ilerleyen süreçlerinde ise bu bireyler çevrelerine karşı alaycı bir tavır içerisinde olmaya başlarlar. Özellikle de çevrelerinde yer alan herkesi küçük görür ve en iyisin kendileri olduğunu düşünürler.
Narsist Kişilik Bozukluğu Özellikleri Nelerdir?
Kendini beğenen kişiler için narsist olduğu söylenebilmektedir. Ancak narsist kişilik bozukluğu özellikleri bundan çok daha fazlasıdır. Bu bireyler kendilerini en iyi olarak görürler. Bununla da kalmayarak etrafında yer alan tüm insanların çok yetersiz olduğunu düşünürler. Onlara karşı alaycı bir tutum sergiler ve ukala tavırlarda bulunurlar. Narsist kişilerin genel özellikleri şu şekilde sıralanabilir;
- Kendilerini çok özel bir insan olduğunu düşünürler.
- Üstün bireyler olduklarını düşündükleri için kendilerine ayrıcalıklı davranılması gerektiğini düşünürler.
- Başkaları için koyulan kuralların kendilerini etkilemediğini düşünürler.
- Onlar için tanınıyor olmak, övülmek ve birilerinin kendilerine hayran kalması son derecede önemlidir.
- Çevrelerindeki diğer insanların kendilerinin etrafında dönmesi gerektiğine inanırlar.
- İnsanların kendilerini eleştirmeye haklarının olmadığını düşünürler.
- En zeki ve en gözde olan kişinin kendileri olduğuna inanırlar.
- Ciddi ve önemli şeyleri elde etmek ya da istemek adına her zaman kendilerine geçerli bir neden uydururlar.
- Başkalarına karşı empati kurmayı tercih etmezler.
- En yetenekli kişinin kendileri olduğunu düşünürler.
- Çevrelerindeki insanlara saygı göstermezler ancak çevrelerindeki tüm insanların kendilerine saygı göstermesi gerektiğini savunurlar…
Narsist Kişilik Bozukluğu Tedavisi Mümkünmüdür?
Narsist kişilik bozukluğu tedavisi mümkün bir sorundur. Ancak bu bireyler genellikle bir sorun olduğunu kabul etmezler. Hatta bir psikiyatriye görünmenin kendilerini çok küçük düşürecek bir durum olduğunu düşünürler. Ancak durum ilerleyen aşamalarda bu bireylere daha fazla zarar vermektedir.
Sorunun ciddiyetini kavrayabilen kişiler narsist kişilik bozukluğu tedavisi için ilk adımı atmış olurlar. Bu sorun dinamik psikoterapi yöntemi ile tedavi edilmektedir. Bu vakalar genellikle terapistler için zor vakalardır. Bazen öfkelerini terapistlere yöneltebilirler. Bu nedenle de terapistlerin bu tedaviler için sabırlı ve işini severek yapan kişiler olmaktadır. Uzman terapistler ile bu sorun oldukça olumlu şekilde çözülebilmektedir.