Narsistik Kişilik Bozukluğu
Narsistik Kişilik Bozukluğu
Hayran olmak güzel bir duygudur. Bazen kendimizi över ve övünürüz. Ancak, insanlar sizi ukala, manipülatif ve talepkar olarak tanımlamaya başlarsa, daha ciddi bir durumdan muzdarip olabilirsiniz. Narsistik Kişilik Bozukluğu, nüfusun yaklaşık %1’ini etkileyen zihinsel bir bozukluktur. Erkeklerde kadınlardan daha yaygın olarak görülür. Narsistik kişilik bozukluğu şişirilmiş bir ego ile kendini beğenmişlik duygusu, başkaları için empati eksikliği ve hayranlık duyulmak için büyük bir ihtiyaç olarak tanımlanır. Narsistik kişilik bozukluğunun ayırt edici tanımı, abartıdır. Narsistik kişilik bozukluğu yüksek özgüven ve benlik saygısı ile karıştırılmamalıdır. Benlik saygısı yüksek olan kişiler mütevaziliklerini asla kaybetmezler. Bir zamanlar narsisistik kişilik bozukluğundan muzdarip bireylerin yüzeyde yüksek benlik saygısına sahip oldukları, ancak derinlerde güvensiz oldukları düşünülüyordu. Son araştırmalar bu teoriyi yalanlıyor. Narsisistik kişilik bozukluğundan muzdaripseniz, muhtemelen hem yüzeyde hem de yüzeyin altında yüksek benlik saygısına sahip olduğunuzu gösteriyor.
Semptomlar Neler?
Narsistik kişilik bozukluğu, saptanması zor bir hastalıktır. Semptomlar değişiklik göstermeyebilir. Peki bu hastalığın semptomları neler?
-Sınırsız başarı fantezileri ile meşgul büyük öz-önem inancı
-Sadece önemli kişiler ile ilişki kurma
-Üstün olma beklentisi
-Sürekli hayranlık duymak ve hayranlık duyulmaya ihtiyaç duymak
-Başarıların ve yeteneklerin abartılması
-Bir yetki duygusuna sahip olmak
-Başkalarını kıskanmak ve başkalarının sizi kıskandığına dair abartılı inanç
-Çoğu zaman kendini düşünmek ve çok fazla konuşmak
-Gerçekçi olmayan hedeflerin belirlenmesi
-Başkalarının sizin için özel iyilik yapması gerektiği beklentisi
-Kimsenin güdülerinizi sorgulamaması ve taleplerinize tereddütsüz uyum göstermesi gerektiğine inanma
-Hayatta ilerlemek veya istediğini elde etmek için başkalarından faydalanmak,
– İnsanları kibirle reddetmek
– Eleştirilere aşırı öfkeyle cevap verme
– Kolayca kıskanabilme
Narsistik Kişilik Bozukluğuna Neden Olan Nedir ve Nasıl Teşhis Edilir?
Narsistik kişilik bozukluğunun tek bir tanımlanmış nedeni yoktur. Peki narsistik kişilik bozukluğuna neden olan nedir ve nasıl teşhis edilir? Araştırmacılar hem genetik hem de çevresel nedenlerin sebep olduğu konusunda hemfikirdir. Narsistik kişilik bozukluğu olan bireylerin sol ön insulada, beynin empati, duygusal düzenleme, merhamet ve bilişsel işlevsellik ile ilgili bölümünde daha az gri madde hacmi olduğu keşfedilmiştir. Narsistik kişilik bozukluğu semptomlarının çoğu, normal gelişim aşamalarında ortaya çıkar. Ancak çeşitli ortamlar, bu hastalığın tetiklenmesine neden olabilir. İşte bu ortamların örnekleri:
-Aşırı duyarlı bir mizaç ile doğmak
-Ebeveynlerden veya akranlarından manipülatif davranışları öğrenmek
-İyi davranışlar için aşırı övgü ve kötü davranışlar için aşırı eleştirilme
-Şiddetli çocukluk istismarı
-Tutarsız ebeveyn bakımı
Narsistik kişilik bozukluğuna sahip insanlar, teşhis için asla doktora gitmezler. Çalışmalar, bu durumdan muzdarip insanların nadiren tedaviye ikna olduğunu göstermiştir. Tedavi başladığında da ilerleme oldukça yavaş olacaktır. Bununla birlikte, siz veya sevdiğiniz biri narsisistik kişilik bozukluğundan muzdaripse, tedavi olmak önemlidir. Semptomları, kişisel deneyimleri, ilaçları ve tıbbi geçmişinizi not ederek bir randevu almalısınız.