Madde ve Nikotin Tüketimi Nedir? Ne Şekilde Ortaya Çıkar?
Madde ve Nikotin Tüketimi Nedir? Ne Şekilde Ortaya Çıkar?
Bağımlılık bireyin ürün içimi üstündeki ipleri elinden kaçırmış olmasını ifade eder. Dünya sağlık kuruluşu madde ve nikotin tüketimi, keyif verici ürün kullanımını “içilen bir etmen maddeye bireyin daha evvelden önem verdiği öbür aktivitelerden ve ürünlerden gözle görülür seviyede daha fazla bir önem sarf etme durumu” biçiminde belirtir. Öbür bir şekilde keyif verici ürün içimi kişiye ve insanlara olumsuz şeyler katıcı seviyede bir hareket durumuna gelir.
Sigara kullanma ya da dumanının içine çekilmesi vakit geçtikçe bireyde psikolojik ve fiziksel bağımlılık meydana getirir. Tütünde asıl bağımlılık oluşturan etmen nikotindir. Sigara, daha fazla bağımlılık yapıcı ama daha az keyif veren bir alışkanlık çeşidi biçiminde kabul görmektedir. Sigara gezegenimizde ve vatanımızda mühim bir toplum sağlığı meselesidir. Aşırı miktarda nikotin bulunan bir keyif verici madde olan esrar ve kokain kadar fazla alışkanlık yapma gücünü elinde bulundurmaktadır. Sigara, hem direkt içen hem kullanmayan fakat tütün kullanılan yerde ne yazık ki durma mecburiyetinde olma neticesinde pasif halde ciğerlere çeken diğer tütün tüketen kişiler gibi çok çok risk doğurabilecek bir takım ölümcül bir rahatsızlık ve hayatı zindan etme sebebidir. Tütün ve diğer kullanılan ürünler gezegende kişi aracılığıyla engellenebilir ölüm sebeplerinden diğer hastalıklara kıyasla en önemlisidir.
Tütün Alışkanlığının Başlıca Sebepleri?
Bin dokuz yüz ellili senelerde sigaranın alışkanlık değil basit bir zevk olduğu konuşulmaktaydı. Bin dokuz yüz altmış dörte kadar bu fikir süre gelmiştir. 1965’ten sonra da bağımlılık yönünden sigara tüm ilgiyi üzerine toplamayı başarmıştır. Bağımlılık yaptığı fikrini üsteleyen bilimsel yazıların en başında içme zamanlarında bir uyum tespit edilmesi, içenlerin sürekli olarak içtikleri sigara adedini çoğaltmalarını, yarısından fazlasında olumsuz sonuçlanan bırakma başlangıçları bulunması ve sigara içimi kesildiğinde bitkinlik veya noksanlık semptomlarını meydana gelmektedir. Sigara kullanımı, sıklıkla sebepleri yönünden mühim bir zihinsel-halksal problemdir. Tütün kullanımı miktarı ile yaş zamanları arasında korelasyon gözlenmiştir. Yapılan bazı uğraşlarda 14-18 yaş aralığındakiler genellikle mental olarak halksal belirtilerle etkili olarak tütün içmeye başladığı söylenmiştir.
Sigara İçiminin Doğuracağı Olumsuz Sonuçlar?
Halksal, zihinsel ve doğuştan etmenlerle bağlı biçimde meydana gelen tütün alışkanlığının daha fazla biçimde küçüklük ve ergenlik zamanında edinilen bir hareket olduğu, aile şekli ve sosyal durumunun tütün ve diğer uyarıcı madde içiminde tetikleyici olduğu bildirilmiştir. Gençlik zamanında şahsına örnek bulan kişinin, evde ana babadan ve ebeveynlerden, okulda tütün kullanan hocalardan ve çevresinden örnek aldığı söylenmektedir. Vücutsal uğraşı gerektiren şeylerde iş yapanlar içerisinde, ruhsal çalışmayı lazım kılan mesleklerdeki işçilere kıyasla, baylarda, ailede ya da yakın çevresi içerisinde tütün içen olanlarda, şehirsel bölgede ikamet edenlerde, yüksek para kazanan işlere sahip olanlarda, yüksek koşullarda çalışmak zorunda kalanlarda ve uğraştırıcı hayat hikayesi bulunanlarda tütün içme miktarı daha fazla olmuştur.
Sigara İçimini Ne Çoğaltır Veya Kolaylaştırır?
Ele geçirme basitliği, ücreti, hanede tütün içenlerin, hatta bağımlıların olması, hayat durumları ve endişe etmenleri kullanmayı fazla yapan öncelikli belirtilerdir. Hatta bazı günlerde bir-iki tütünden sonra alışkanlığa geçme ihtimali çok fazladır. Günde üç daldan fazla sigara tüketenlerin yüzde doksan beşinin uzun süre zarfında bağımlı hale geldikleri görülmektedir. Halksal, kültürel ve parasal sebepler nedeniyle tütün alışkanlığı çok fazla artmaktadır. Tütün kullanan bir insanın bağımlılık şekli öbür bağımlılık şekilleriyle mukayese edildiğinde insanlar içerisindeki ilişkiler, parasal, normsal, veya zihinsel seviyede problemlere çok daha az miktarda sebep olmaktadır.