Kişilik Bozuklukları Nelerdir?

Kişilik bireyleri diğer bireylerden ayıran ve süreklilik gösteren davranış biçimleri olarak bilinmektedir ve bu durumun değişmesi kişilik bozuklukları meydana getirmektedir. Bu özellikler esneklikten yoksun ve uyum bozucu, işlevsellikte belirgin bir bozulma olduğu zaman kişilik bozuklukları meydana gelmektedir. Kişilik bozukluklarının başlıca özelliği kişinin kültürüne göre beklenenden önemli ölçüde sapmalar da göstermektedir. Kişilik bozukluklarının meydana gelmesi ardından bu durumun düzeltilmemesi durumunda çok daha ciddi sorunlar meydana gelmektedir. İlerleyen süreçlerde psikolojik rahatsızlıklar seyir edebilmektedir. Bu durum da kişilerin çok daha ciddi sorunlar yaşamalarına neden olmaktadır.

Kişilik Bozukluğu Sebepleri

Kişilik bozukluğu sebepleri kesin olarak nedenleri bilinmemekle beraber bu hastalıkları etkileyen faktörlerin bir araya gelmesi ile birlikte meydana geldiği bilinmektedir. Bu hastalığın sebeplerini bulmak adına genetik geçişle ilgili yapılan çalışmalar yer alır. En çok da antisosyal kişilik bozukluğu ve obsesif kişilik bozukluklarında genetik bir yatkınlık oluğunu ortaya çıkmıştır. Çocukluk döneminde geçirilen duygusal travmalar da yine kişilik bozukluklarını arttıran faktörler arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda bireylerin hayatlarında çok fazla değer verdikleri bir insanı ya da hayvanı kaybetmeleri de kişilik bozukluğu sebepleri arasında yer almaktadır.

Kişilik Bozukluğu Belirtileri

Kişilik bozukluğu hastalığında kişinin karakter özellikleri ve davranışları uzun süreli olmaktadır. Bu hastalığın belirtileri türlerine göre değişiklik göstermektedir. Bireylerin yaşadıkları güçlük ve zorluklar için başkalarını suçlama eğilimde bulunabilmektedirler. Belirtilen sebeplerde kişilerin çevreleri durumdan muzdarip olma durumu da söz konusudur. Kişilik bozukluğu belirtileri incelendiği zaman bu belirtiler arasında çevresel faktörler de yer almaktadır. Kişiler yaşadıkları olaylardan etkilenerek kişiliklerinde zaman içerisinde bir değişim meydana gelebilmektedir. Yine bu hastalık ile birlikte görülen başka psikolojik hastalıklar da söz konusu olabilmektedir. Zaman içerisinde madde bağımlılığı, şiddete yönelme ve depresyon gibi durumlar da meydana gelebilir.

Kişilik Bozukluğu Türleri Nelerdir?

Pek çok rahatsızlıkta olduğu gibi kişilik bozukluğu türleri de kendi içinde ayrılmaktadır. Bu türler 3 ana grupta incelenmektedir. Bunlar A, B ve C kümesi olarak incelenmektedir. A kümesi kişilik bozuklularında kişiler devamlı olarak kuşkucu bir halde olmaktadır. Genellikle erişkinlik döneminde meydana gelen ve değişik bağlamlarda ortaya çıkan bir kişilik bozukluğu türü olmaktadır. Bu durum yeteri kadar temele dayanmamaktadır. Bu kişilerde söylenen sözler ya da paylaşılanlar konusunda güven duygusu yaşamazlar. Sürekli olarak şüpheci davrandıkları için ilerleyen zamanlarda giderek yalnız bir hale gelmektedirler. Bir başka kişilik bozukluğu da şizoid kişilik bozukluğu olmaktadır. Bu kişilik bozukluğunda daha çok toplumsal ilişkilerde kopma meydana gelmektedir. Özellikle de akrabaları dışında yakın arkadaşları ya da sırdaşları bulunmamaktadır. Genel olarak duygusal açıdan soğuktur, kopuktur ve tekdüze duygulanımları bulunmaktadır. A kümesi incelendiği zaman diğer bir kişilik bozukluğu da şizatipal kişilik bozukluğudur. Bu kişilik bozukluğunda kişiler yakın ilişkilerinde bir anda kopma hissine kapılmaktadırlar.

B kümesi kişilik bozuklukları da antisosyal kişilik bozukluğu, borderline kişilik bozukluğu ve histriyonik kişilik bozukluğu olarak gruplara ayrılmaktadır. Antisosyal kişilik bozukluğunda ergenlik döneminden beri süren ve başkalarının haklarının umursanmaması söz konusudur. Boderline kişilik bozukluğunda ise kişiler arası ilişkiler asla önemsenmemektedir. Son olarak histriyonik kişilik bozukluğunda ise kişiler aşırı derecede duygusal ve sürekli olarak ilgi istekli olmaktadırlar.

C kümesi kişilik bozukları da çekingen kişilik bozukluğu, bağımlı kişilik bozukluğu, takıntılı kişilik bozukluğu olarak gruplara ayrılır. Çekingen kişilik bozukluğunda kişiler sürekli olarak eleştirilme ve beğenilmeme korkusu duymaktadır. Bağımlı türünde ise kişiler bağımlılıklara boyun eğmektedir. Takıntılı kişilik bozukluluklarında ise sürekli olarak düzenleme ve örgütleme gibi takıntılar yer almaktadır.