Kendine Yabancılaşma, Depersonalizasyon ve Derealizasyon

Kendine yabancılaşma bazı durumlarda kişinin yaşadığı ruhsal bozukluklar arasındadır. Yoğun biçimde iç sıkıntıya neden olan bu hastalık, yaşanan olgularda ani ve geçici durumlar yaratmaktadır. Kişinin ruhsal dengesi tamamen bozulur ve kişi kendinden soğur hale gelir. Şiddetli iç sıkıntı yaratan depersonalizasyon, kişinin kendinden uzaklaşmasıdır. Burada artık kişinin kendi bedeninden ayrılması ve kendini tanıyamaması devreye girer. Mekanikleşme ortaya çıkar ve kişi artık bedeni ile zihnini kontrol edemez. Kendini tanıyamadığı için bu durumdan nasıl kurtulacağını da bilemez. Bu yüzden kişinin depersonalizasyon halinde yardım alması ve bir uzmana danışması gerekmektedir. Kişi bu süreçte kendini rüyada gibi hisseder ve zihni hep doludur. Ancak bu doluluğu tam anlamıyla sözlere dökemez ve ruhsal sıkıntıya girer. Gerçeği değerlendirmesi mümkündür ancak sağlıklı bir sosyal hayat süremez.

Fiziksel özelliklerin değiştiğini düşünen kişi bedenine alışamaz ve bu bedeni kendine yabancılaşma hisseder. Bunları anlatmaya çalışır ancak bunların ifade edilmesi de oldukça zordur. İnsanlar ona destek olmaya çalışsa da onları istemeyebilir veya herhangi bir sorunu olmadığını düşünebilir. Bu tarz durumlarda kişide uykusuzluk ve stres gibi sorunlara da rastlanılabilmektedir. Çünkü kişi kendini tanıyamadığı için yoğun bir baskı hisseder ve bunu strese sokar. Kişi günlük aktivitelerini yerine getirirken sıkıntı yaşar ve bedenine alışması da zaman alır. Ancak bu durumda etrafındakilerin desteğini esirgememesi ve ona yardımcı olması gerekmektedir.

Depersonalizasyon ve Derealizasyon Nedenleri Nelerdir?

Depersonalizasyon nedenleri arasında genel itibariyle şizofreni gibi durumlar yer almaz. Bu durum daha çok depresyonun yarattığı bir gerginliğin sonucudur ve kişi depresyon neticesinde kendine yabancılaşır. Panik atak sorunu olan kişilerde de görülen bu hastalık, ölümcül bir hastalığın neticesinde de ortaya çıkabilmektedir. Bazı trafik kazaları sonrasında da depersonalizasyon yaşandığı gözlemlenmiştir. Kişiler yaşadıkları ağır travmalı durumlar sonucunda bu hastalığı edinirler ve takip edilmezse daha da ilerleyebilir.

Depersonalizasyon ve Derealizasyon Tanısı Nasıl Konur?

Depersonalizasyon ve derealizasyon tanısı konması için mutlaka uzman bir kişiden yardım alınması ve onun gözetiminde bir tedavi süreci geçirilmesi gerekir. Kişi kendi kendine depersonalizasyon ve derealizasyon tanısı koyarsa bu durum onun psikolojisini olumsuz etkiler ve kişinin duygu durumunu daha da zorlaştırabilir. Küçük ruhsal tuhaflıklardan biri olan bu durum aslında eskiden beri süregelmiştir. Birçok insan zaman zaman kendine yabancılaşabilir ve kendini tanıyamaz, kabullenemez hale gelebilir. Özellikle stres faktörlü olan bu durum kişinin bunalımda olduğu anlarda baş gösterir. Şiddeti özellikle bunalım esnasında daha da artan bir hastalıktır. Bu yüzden kişilerin elinden geldiği kadar pozitif kalması ve gereksiz şeyler için üzülmemesi gerekir.

Depersonalizasyon ve derealizasyonda yanlış tedavi uygulanması kişini durumunu zorlaştırır ve onun daha büyük psikolojik rahatsızlıklar yaşamasına neden olur. Bu yüzden kişiye özenli davranılmalı ve onun bu süreçte hassas bir yapıda olduğu unutulmamalıdır. Özellikle kişinin gereksiz stresten kaçınması ve onu daha büyük bir bunalıma sürükleyecek ortam ve faaliyetlerden uzak durulması gerekir.

Depersonalizasyon ve Derealizasyon Nasıl Tedavi Edilir?

Kişi bu süreçte uygun bir tedavi yöntemi belirlemek için mutlaka bir uzmanla görüşmeli ve terapi almalıdır. Kişi yanlış ilaçla kullanmamalı ve kulaktan duyma bilgileri uygulamamalıdır. Aksi takdirde depersonalizasyon ve derealizasyon daha büyük ataklara neden olabilir. Kişinin daha büyük bunalıma sürüklenmemesi için bilgili ve donanımlı bir uzman tarafından destek alınmalıdır. Bunun yanında kişinin ailesi ve arkadaşları onun yanında  olduğunu hissettirmeli, onu rahatsız etmeden destek olmaya özen göstermelidir.