İsteksizlik Yorgunluk ve Kaygıdan Kurtulma Yöntemleri

Şaşırtıcı ama, bir sürü insan hep çalışır halde ve aynı zamanda bir sürü uğraşım arkasından koşturmayı zevkli buluyor. Ama bu, aşırılığın oluşturduğu endişeden serzenişte bulunmalarına sorun oluşturmaz. Endişenin heyecan, moral, güç ve istibdat gibi adları de bulunur. Gerekli şekilde endişe insanlara moral verip dikkatinizi toplamınıza, bu şekilde de inanılmaz şeyler yapmanıza sebep oluyor. Eğer hayatınızdaki endişe şahsınızı “adrenalin bombasına” saplantılı duruma sokuyorsa, ipleri elinize tekrar almanız lazım demektir. Çünkü uzun zamanda bu hormonlarınız çok aktif olmaktan bitkin düşecek ve isteksizlik ve yorgunluk sorunlara sebep olacaktır. Endişenizi bitirmek için, şahsınız için kaygı yapan durumlara yaptığınız etmenleri farklılaştırmanız lazımdır. Demek uygulamaktan çok fazla basit fakat bazı şekilleri gerçekleştirmek zor da değil. Söz gelimi şahsınızı delirten bir posta aldınız veya çalışanlarınızla yapmış olduğunuz bir muhabbet sizi kendinizden geçirdi. Akabinde tepki vermeden şahsınıza az vakit tanıyın, bir zaman kafanızı dinleyin, durumları düşünün ve sonrasında ne yapmak istediğinizi harekete geçirin.

Stresli Bir Durumda Nasıl Davranılmalı?

Söz gelimi iş vereninizle veya partnerinizle keyfinize gitmeyen bir hal tecrübe ettiniz. Şahsınızı onay almamış ya da önemsiz düşündünüz. Aslında birçok bayan bu gibi bir olaya ilk tepki olarak göz yaşı dökmeye çalışır. Zırlamak yerine, niçin bu gibi bir duruma böylesine tepki koymak istediğinizi tartıp, şahsınıza kahkaha atın. Endişeli bir halle karşı karşıya geldiğinizde, içine kapanacağınıza şahsınızı oradan ayırt etmeye çabalayın. Endişenizin çoğaldığı, vücudunuzun titreyip bedeninizin her kısmı kırmızı olarak algılamaya başladığınızı anladığınız zaman oradan hemen kaçmaya başlayın. Olduğumuz mekânı farklılaştırın, dışarı kaçıp koşun yani bedeninizi uysallaştıracak ne varsa onu uygulayın. Kısacası, kafanızı farklılaştırın. Bunu uygulamadığınız zamanda, endişeniz çoğalacak ve zihin durumunuzu tetikleyecektir.

Stres Belirtileri Nelerdir?

Çağımızda birçok kişinin meslek dünyası, ev hali, trafik fazlalığı gibi nedenlerden dolayı şahsımıza ayırdığımız vakit gittikçe kısalıyor. Bu sebeple şahsına yapılması lazım olanlar listesi oluşturanlarda zihinsel biçimde bir takım problemler oluşa gelmektedir. Endişe, şahsını tedirgin hisseden bireylerin kafasında ‘dövüş’ veya ‘uzaklaş’ söyleminin sinir merkezini harekete sokmasıyla oluşuyor. Kaygı altında olan bireylerde sıklıkla stres olma, öfkelenme ve pesimistlik durumları görülüyor. Şahsını nefes alamıyor gibi, bırakılmış, önemsiz ve az düşünen kaygılı kişiler, aşırı güven ya da tam tersi halde kendine inanmama hisleri düşünebiliyor. Bazıları ise yenilmişliklerle artıyor. Hissel farklılıklara sebep olan kaygı bir takım vücutsal göstergelere sebep oluşturuyor. Aşırı kaygı hisseden bireylerde nefes darlığı ile birlikte kalp ritminin artması, terleme hallerinin çoğalması, gözlerin çok fazla şekilde büyümesi, yiyecekleri eritmenin azalarak mide suyunun fazlalaşması ve tansiyonun artması rastlanabiliyor. Stres nedeniyle uyku rahatsızlığı, ağızda kramp ve dişleri sürtme problemleriyle de karşı karşıya kalan stresli insanlar, aşırı kaygı ya da rahatsızlık hislerini de düşünebiliyor.

Stres Ne Manaya Gelmektedir?

Endişeler, gündelik hayatta rastladığımız meselelerin üstesinden gelmemiz için sizi hazır hale getirip, daha çabuk karar alabilmenize ortam sağlar. Endişe esasında kafanızın kaygıya tepki göstermesi ve sizi ilerleyen zamanlarda tecrübe edebileceğiniz olası tehditler hususunda ikaz etme biçimidir.

Halkın neredeyse yüzde on sekizi endişe sorunu hastalığından acı çekmektedir ve sorunun yükseliş seviyesi ile birlikte rahatsızlık düzeyinde kendini gösterebilir. Devamlı biçimde stres, tedirginlik hisseden bir bireyin sosyal yaşamı kesintiye maruz kalabilir, ruhsal sağlığı dağılabilir ve sıradan görevlerdeki neticeyi kısabilir. Bu sebepten ötürü endişe rahatsızlığı bulunan kimselerim yaşam düzeyi sıklıkla azalmaktadır.