2 – 3 yaş bebeklerde uyku sorunu kötü hal almış olabilir. Çocuğu daha çok ufak olan ve uyku sorunu deneyimleyen kişilerin 2-3 yaşından sonra da uyku problemlerinin sürdüğünü bilmeleri biraz hayal kırıklığına neden oluşturabilir. İnsanlarımızda çocuklar yaş aldıkça uyku problemlerinin bir şekilde kendiliğinden çözülecek görüşü hakimdir.

Doğumdan itibaren biraz gün geçsin yatacak, bir üç aylık olsun uykuları düzene oturacak, yarım yaşına bassın sert gıdaları yemeye başlasın uyuyacak diyoruz. Ama ne yazık ki çocukluk zamanında meydana gelen uyku problemleri ileri ki yaşlarda genellikle varlığını devam ettiriyor fakat yalnızca tarzını değiştiriyor.

Lazım olan uykuyu edinemeyen, gecenin her vakti sürekli kalkan çocukların %80’nin üç yaşına bastıklarında tarz değiştiren kötü şeylere dönüştüğü söyleniyor. British Kolombiya Üniversitesi’nde yürütülen bir diğer çalışmada ise bu olayda daha da kötü bir tablo çiziyor ve bu yapılanların beş ile yedi yaşına kadar sürebileceğini açıklıyor.

Bebekler Niçin Uykuya Dalmakta Zorlanırlar?

  • Çok fazla heyecan yapar (bunun sebebi TV, uykudan evvel çok aşırı uyarılma, glikoz, tatlı, kahve ve çay olabilir)
  • Herhangi bir şey onu huzursuz yapıyor olabilir (açık ışıklar, aşrı gürültü, ısı, sıcaklık, nefes almakta zorlanan tıkalı bir burun, akşam geç zamanda yenen besinler vb.)
  • Aşırı meraklı ve keçi gibi inat eden bir bebek olabilir. Yatacağı yere gitmek istemeyebilir çünkü ailedeki diğer kişilerin neler yapacağını merak eder.
  • Kendi halinde yatma yeteneğini henüz edinmemiştir.
  • Ürküyor olabilir, yalnız bırakılma hususunda endişeleri vardır.
  • Uyuma vakti geç veya çok önce olabilir.

Problem her ne ise bile, çözülebilir fakat akıllardan kaçmaması önemli olan şey bu edinimlerin yalnızca gece uyuma vaktinde değil gün esnasında yapılması elzem olmasıdır. Bu sayede çocuklar neden uykuya direnirler problemini aşmış oluruz.

İki-Üç Yaş Bebeklerde Uyku Düzeni için Nasıl Davranılmalı?

Erken uyuma düzeni oluşturun: iki-üç yaş çocuklarda uyku ayarı için bu vakitlerdeki bebeklerin uyuma saati en çok akşam 9 dolaylarında bulunmalıdır. Fakat bebeğiniz sabah uykusunu aldı ise uyuma zamanını azcık öne almanız hem bebeğinizin çok yorgun halde uykuya geçmemesini sağlar hem de gece kalkmalarını bitirir. Bebeğiniz bu zamanda hala on bir ile on iki saat bir gece yatışına ihtiyaç duyabilir. Bu sebeple akşam uyuma vaktini bebeğinizin sabah uyanma vaktine göz atarak oluşturmalısınız. Mesela sabah saat yedide kalkan bir bebeğiniz varsa, bebeğinizin uyuma vaktini akşam sekiz dolaylarında yapmalısınız ki lazım olan on bir saatlik uykuyu uyuyabilsin.

Doğru ve Zevkli Bir Rutin yapın: Uyku evvel alışkanlıkları ile bebeğinize yatış vakti işaretini verebilirsiniz. Bu yaş aralığı zamanı için dişleri fırçalama, bir şeyler okuma, gün içinde en çok zevk aldığı bir durumu paylaşma, lambaları kapatma ve iyi uykular öpücüğü vermek yapabileceğiniz şeylerden bazılarıdır.

Bebeklerin Uyku Kalitesinde Dış Etmenler

2 yaşındaki çocuklarda uyku sorunu adı altında fiziki ve dışsal problemler olabilir. Öyle ki bebek daha evvel zamanlarda güzel yatan bir bebekse, ufak bir bebek olarak bir anda uyku problemleri çekmeye başladıysa, sağlığı ve etrafındakiler ile ilgili bazı belirtilere ulaşmaya çalışmak lazımdır. Son günlerde farklılaşan ev hali, bebeğin diş çıkarması, ilk kez yapılan etkinliklere başlamak gibi bazı farklılıklar ve bu farklılıklara ne şekilde belirti verdiği çok mühimdir. Uyku ayarı aslında kolay bir konu gibi gözükebilir fakat mesele bunu gerçekleştirmeye geldiğinde olay hiç de öyle olmamakta. Grip gibi bir hastalıkta çocuğunu yanına alarak uyutmak dahi bebeğin geceleri kalkmasına neden olabilir.