İdeal Uyku Süresi Ne Şekilde Olmalı?

Tertipsiz, kötü, kısa bir uykudan sonra kaliteli bir öğüne dahi vakit bulamadan günlük hayatın karmaşasına kaplıyoruz. Fakat yedi saatlik güzel bir yatıştan uyanınca sabah erken ve dinç bir halde güne merhaba demek gerekir. Uğraşlar, güzel bir uyku ile gevşemiş bireylerden güne iyi bir öğünle adım atanların, hanesinden yemek yemeden çıkanlara oranla çalıştığı yerde daha fazla çaba gösterdiğini, daha çalışkan, huzurlu, hatta çok daha zinde ve sağlıklı olduğunu belirtiyor. Fazla kilo ile savaşta ya da fazla yağlarımızdan kaçmaya çalıştığımızda, kafaya en başta iyi beslenme, sıkı bir rejim ve spor gelir. Düzenli uyku da sıklıkla unutulur. Fakat sağlıklı yağ azaltmak için uygun gıdalardan yemenin yanında aynı zamanda yeterli ve güzel bir uykuya da uğraş göstermenin yağ kaybını çabuklaştırdığı açıklanmıştır. Az zamanlı uyuyan insanlarda, kilo çokluğu sonucu vücut kitle indeksi ve yağ toplamında yükseliş tespit edilir. Bunun öncelikli sebebi, düzenli uykusunu alamayan bünye, bitlin düştüğü için daha az enerji kullanır.

Sağlıklı Bir Bireyin, Günde Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Vardır?

Sağlıklı yaşam için lazım olan ideal uyku süresi, genetik etmenler de dahil olmak üzere, yaşa, aya, yaşanılan coğrafyaya ve yapılan mesleğe bağlı olarak gün içinde yedi sekiz saat aralığında değişmekle beraber erişkin bir kişinin ortalama yedi-sekiz saat uyuması elzemdir. Üstelik, zaman olarak daha kısa uyuyan bir insanın, çok uyuyana göre kendisini çok daha rahatlamış ve gevşemiş hissetmesinin nedenleri arasında, iyi bir uykunun da rolü açıktır. Çok ileri günlerde, bünye hareketleri hantallaştığı ve gün içinde işlevlerin zamanı kısaldığı için uyku süreleri de kısalır.

Stresli ve çok fazla süre dertten kaçamayan kişilerin daha çok uyuduğu, hayata optimist olan, olumlu, eğlenceli, kendisiyle barışık insanların daha kısa uyuduğuna rastlanılmıştır. Lazım olandan kısa ya da fazla uyku uyuyanlar, ilk olarak kalp damar rahatsızlığı olmak üzere, çeşitli sağlık sorunlarına yatkın olmaktadırlar. Uyku çokluğu da obezite, solunum rahatsızlıkları, kas azlığı, vücut direncinin çökmesi, depresyon gibi psikolojik sorunlara neden olmaktadır.

Hangi Vakitler Uyumak İçin En Uygundur?

Uykuyu basitleştiren ve uyku-uyanıklık döngüsünü oluşturan Melatonin fizyolojik maddesinin, gece vakitlerinde salgılanmaya başlar ve gece iki ile üç arası saatlerine kadar da çoğalarak salgılanmaya devam eder. Üstelik protein inşası ve hücre artırımını gerçekleştiren büyüme maddesi gece on ikide en yukarı seviyeye çıktığında, en geç saat on birde uykuya dalınmalıdır. Çok fazla açık ampul olması, TV izleme ve diğer teknolojik aletler gibi dış unsurlar, melatonin salgısını bitirerek, bu yapının dengesini bozar.

Sabah saat altı itibarıyla kortizol ve adrenalin maddelerinin salgılanması yükseldiğinden, uyku hissiyatı ve almışlığı oluşmaz. Fakat günün öbür zamanlarına göre daha değersiz olduğu kabul edilen ve uykuya yönelimli öğle vakitlerinde, derin ve kısa uyku zamanından meydana gelem otuz dakikalık bir gün içi uykusu da vücut için çok faydalıdır.

Kaliteli Bir Uyku İçin Nasıl Yollar Vardır?

Her gün hep aynı vakitlerde yatağa geçin ve aynı vakitlerde kalkın.

Düzenli spor aktiviteleri gerçekleştirin.

Akşam öğününüzü uyumadan en az iki üç saat evvel yiyin.

Çay, kahve, kola gibi içerisinde kafein bulunduran sıvı gıdaları, uyumadan en az üç saat evvelki vakitte kullanmayın.

Uyumadan on beş dakika evvel içtiğiniz hafif sıcak süt veya alacağınız sıcak bir duş uykuya dalmanızı basitleştirecektir.

Yatak odanızda TV, laptop, akıllı telefon ve benzeri elektronik aletler kullanmayın ve kapatın.

Yatak odanızın sıcaklığını 17-22 C° aralığında oluşturun.

Yatak odanızın sessiz, ışıksız ve tertipli olmasını önemseyin.

Aşırı sert ya da yumuşak bulunmayan kaliteli bir yatak ve yastık deneyin.

Olabildiğince sağ yöne doğru yatmaya çalışın. Yüzüstü veya sırtüstü uyunması solunum ve kalple ilgili rahatsızlıklar yönünden kötü sonuçlu olabilir.

Alarm kurmak için akıllı telefon kullanmak yerine, pil ile kullanılan çalar saatleri bulundurun.