Hayalet Uzuv Sendromu

Phantom Ağrı Sendromu olarak tıp literatürüne geçen bu hastalık kişinin vücudunda olmayan bir uzvunu varmış gibi düşünülmesi ve bu uzuvda ağrı hissetmesidir. Bu sendromda kişiler bazen üçüncü bir uzvu varmış gibi düşünürler bazen de kaybedilen ya da kesilen uzuvlarının hala var olduğunu düşünürler. Hayalet uzuv sendromu hastalığını birçok uzman araştırdıysa da etkin tedavisini bulan doktor Vilayanur Ramachandran isimli uzmandır.

Hayalet Uzuv Sendromu Nedenleri

Bu sendrom, bazı kişilerde üçüncü uzuvları varmış gibi düşünmelerine sebep olsa da çoğunlukla uzvunu kaybeden kişilerin kaybetmemiş olarak düşünmelerine sebep olur. Özellikle ağır trafik kazası ya da ağır hastalık geçirerek uzuvlarını kaybeden kişilerde bu sendrom daha fazla açığa çıkar. Bu sendrom her ne kadar psikolojik rahatsızlık olsa da doktorlar tarafından bir savunma mekanizması olarak da görülebilir. Gerçi bu savunma durumu da psikolojik bir olgudur. Hayalet uzuv sendromu hem nörolojik hem de psikolojik kaynaklı olarak görülür. Hayalet uzuv sendromu nedenleri bu şekildedir.

Hayalet Uzuv Sendromu Belirtileri

Bu sendroma sahip kişiler zorlu bir psikolojik baskı altındadırlar. Beyinlerinin kendine oynadıkları oyundan haberdar değildirler ve bu sebeple de oldukça zorlanırlar. Yeni durumlarını kabullenemezler ve kabullenseler bile adapte olamazlar.

Kişilerin bu sanrıya kapılmaları uzuvlarını kaybetmelerinden sonraki 6 ay ile 1 yıl arasında ortaya çıkar. Bu hastalıktan mustarip olanların bir kısmı yalnızca uzuvlarını kaybetmemiş gibi davranırlarken diğerleri de var olmayan uzuvlarındaki kaşıntı, kramp ve ağrıdan söz eder. Bu sendrom genellikle ayağını, bacağını, elini ve kolunu kaybeden kişilerde oluşsa da meme kanseri tedavisi sonucunda memesini kaybeden kadınlarda da görülmektedir. Hayalet uzuv sendromunun belirtileri bu şekildedir.

Hayalet Uzun Sendromu Tedavisi: Mirror Box

Doktor Ramanchandran’ın oluşturduğu ve geliştirdiği tedavi yöntemi mirror box ile bu sendroma sahip olan pek çok hasta sağlığına kavuşmuştur. Bu sendromda kişilerin hissettikleri hayalet ağrılar tamamen yok edilir. Bu hastalığın tedavisini doktor, şu şekilde uygulamıştır:

Eli olmayan fakat olduğunu düşünen bir hastayı kobay olarak kullanan doktor, hastayı bir sandalyeye oturtturur. Kişinin var olan elini bir karton kutu içerisine sokar. Bu karton kutunun üstü ve hastanın önündeki tarafı açıktır ve ayrıca da kutunun ortasında dik olarak duran bir ayna vardır. Kişi aynadan elinin yansımasını görür. Bu yöntemle kişiler rahatlama içine girerler.

Mirror box tedavisi özellikle askerlik zamanlarında uzuvlarını kaybeden kişilerde etkili olmuştur.

Bu tedavi dışında artırılmış gerçeklikle oluşturulmuş olan uzuvlar da ilerleyen zamanlarda tedavi olarak kullanılacak olan bir seçenektir. Uzmanlar günümüzde bu konu üzerinde çalışmaktadır.