Güçlü Bir Psikoloji İçin 5 Teknik

Yaşanan zorlu günlerde en çok etkilenen şeyler insanların psikolojisi oluyor. Bu anlarda kimse sorun yaşamasın diye ben de a dan z ye kadar dikkat edilmesi gereken her ne varsa güçlü bir psikoloji için teknik konusuna yer vereceğim.

Hepimizin iyi oluş hali için güçlü psikoloji sahibi olma ihtiyacı olması ile bilinir. Günlük hayatta yaptığımız bütün işlerde zihinsel dayanıklılık çok önemli bir yer tutması ile ön planda olur. Lakin bazen psikolojik olarak o kadar da sağlam hissedemeyebilirsiniz. Zaman zaman zorlama gibi durumlar meydana gelebilecek olduğu gibi, zaman zaman mental olarak yorgun hissedilmesi de söz konusu olabilir. Bu duruma iş hayatından kaynaklı olabilir ya da özel hayatınızda sorunlarla karşı karşıya olmak insanların her zaman dikkatleri çeker. Lakin sorun ne olursa olsun psikolojimizi güçlü tutabilmek birçok açıdan oldukça önemli olması ile yer alır. Bundan dolayı daha güçlü bir psikoloji elde edebilmek için yapabileceğiniz bazı tekniklere göz atabilir veya bir psikolog yardımı düşüncelere neden olabilir.

Güçlü Bir Psikoloji İçin 5 Önemli Teknik

‘Güçlü bir psikoloji için kendime terapi nasıl yapabilirim?’ diye düşünmekte olan kişilerin her zaman bu önemli 5 tekniğe göz atması önemli olacak. Bu tekniklere rağmen zorlandığınız durumlar sırasında ise bir yandan online terapi alabilir, online psikolog ile içinde bulunduğunuz durumlar hakkında konuşma süreçlerine devam edilebilir.

  1. Mindfulness ile anda kalın. Olumsuz düşünceler en çok da kontrol edemediğiniz durumlar karşısında başınıza üşüşmesi ya da sizi de o olumsuzluğun içine çekmesi söz konusu. Çok fazla geçmişi veya geleceği düşünüp kaygı duyduğumuzda bocalamaya başlarız. Bu yüzden anda kalabilmek ve şimdiki anı kontrol edebilmek bizi sakinleştirici yanına ek daha belirgin düşünebilmemizi dönüştürür. Mindfulness yani bilinçli olarak farkında olma hali ile anda kalabilir ve böylece düşünceleriniz ve davranışlarınız üzerinde daha etkin olmaya yardım eder.
  2. Kendinizi yargılamayın. Kendimizi yargılamaya meyilli olunan süreçler dikkatleri çekebilir olsa ahi lakin bu durum bizi psikolojik olarak güçsüzleştirir. Unutmamalısınız ki aslında yaptığımız doğrular, yanlışlarınızdan fazla olmaktan kaçmak gerekir. Sadece siz yanlışlara odaklanıyorsunuz. Bir olay karşısında eleştiri yapacakken ya da tavsiye verecekken arkadaşınıza neler denildiği anla içerisinde kendinize de öyle demeye çalışın. Böyle yaptıkça kendinizi daha iyi hissetmek mümkün olacak.
  3. Hayatınıza rutinleri dahil edin. Rutinler, sonuca odaklanmak yerine sürece güvenmenize yardımcı olur. Böylece sonraki durumları çok fazla düşünmek yerine o an ne yapıyorsanız onunla daha çok ilgilenmek gerekir. Çünkü düşünme, şu anda olmanızı ve becerilerinize güvenmemizi engel olması ile dikkatleri çeker. Bir rutin elde ettiğinizde, bir dizi kelimeye veya eyleme odaklanır ve bu sayede daha az sonraki adımları düşünmeye başladığı anlarda yer alır.
  4. Kabul et ve yer aç. Bir nesneyi, durumu veya olayı ne kadar ‘düşünmek istemiyorum dersem aslında o kadar düşüneceğim bilinmelidir. Nasıl ki olumlu duygulardan, düşüncelerden kaçmıyoruz; olumsuz düşüncelerden de kaçmamamız gerek olduğu ön planda tutulmalı. Onlara kucak açmalıyız ve kabul etmek gerekir. Onları olduğu gibi deneyimlemeliyiz. Yani düşüncelere esnek bir şekilde yaklaşma adımlarından kaçın.
  5. Nefes ve beden egzersizleri yapın. Bedenle zihin etkileşim halinde olacak olmasından dolayı; bedenimizi rahatlattığımızda zihnimiz de rahat edeceğini bilmek gerekir. Nefese odaklanmak bizi şimdiye getirir, hormonları düzenleyecek olmasından dolayı her zaman dikkatli ve buna göre hareket eden olmak lazım.