Gizli Depresyon Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Her insanın zaman zaman içinde bulunduğu ortam dolayısıyla depresyona girdiği bilinmektedir. Gerek fiziksel gerekse zihinsel koşullar kişiyi depresyona sürükleyebilir. Depresif bir döneme giren kişi bu dönemi iyi atlattığı sürece çok sıkıntı yaşamaz. Ancak  depresyon dönemi bazı kişilerde intihara bile neden olabilmektedir. Kişinin duygu durumunun ani değişimi, sosyal hayatta yaşanılan sıkıntılar, kişinin duygusal durumu, psikolojik etkiler depresyonu tetikler. Kişinin sevgilisinden veya eşinden ayrılması, iş yerinde sorun yaşaması, öğrencinin derslerinde yaşadığı sıkıntılar, sağlık sorunları kişinin ruh halini olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuzluk da gitgide büyüyerek kişiyi depresyona sokar ve kişi zihni itibariyle bir bunalım yaşar. Bundan kurtulmak için sabretmek ve genellikle kişinin bunalımında yalnız olması istenmektedir.

Depresyonun bilinen türünün aksine bir de gizli depresyon diyebileceğimiz kendin belli etmeyen bir çeşidi vardır. Kişi bu esnada olumsuz düşüncelere hapsolur ve hep negatif hisseder. Hislerinin kendilerinde yıkıcı bir etkiye sahip olduğu düşüncesini onaylamazlar ve ona yardım etmek isteyenleri geri çevirirler. Depresif düşünceye hapsolan bu kişiler, etrafındaki kimsenin yardımını istemez ve onları geri çevirir. Herkesin kendine karşı olduğunu düşünür ve kendin olumsuz fikirlere inandırır. Bazı insanlar bu döneminde yalnız olmayı tercih ederken bazıları da kalabalığın arasına karışarak kafa dağıtmayı tercih eder. Bu dönemi eğlenerek ve arkadaşlarıyla dışarıda vakit geçirerek atlatmak isteyenler de mevcuttur.

Gizli depresyon halinde bazı insanlar yemek yeme sıkıntısı yaşarken bazıları da daha fazla yemek yiyerek zihnini bununla meşgul eder. Gizli depresyon da bilinen depresyon gibi kişiden kişiye farklılık gösterir. Gizli depresyon her bireyde aynı şiddetle yaşanmaz ya da etkisini daha hafif gösterebilir. Bu yüzden kişilerin kendini başkasıyla kıyaslamaması ve gerekirse bu konuda bir uzmandan yardım alması gerekmektedir. Gizli depresyonun bazı önemli belirtileri bulunmaktadır. Bunlar:

Uykusuzluk

Gizli depresyonun en belirgin değişimi kişinin yaşadığı uyku sorunudur. Kişi uyumaya çalışmakta zorlanır ve uykuya dalmada sorun yaşar. Uykusuzluk kişiyi daha fazla depresyona sürüklediği için bu durumun aşılması gerekmektedir. Uyku hem fiziksel hem de ruhsal sağlık açısından çok gerekli ve önemlidir. Uyku probleminin aşılmasıyla beraber gizli depresyonun üstesinden gelinmesi daha kolay olur. Papatya çayı gibi rahatlatma etkisi bulunan bitkilerden yararlanılarak uyku düzeni yerine getirilebilir. Bunun için bir uzmandan yardım alınmalı veya güvenilir yerlerden araştırma yapılmalıdır. Kulaktan duyma yanlış bilgiler kişilerdeki gizli depresyonu tetikleyebilir ve daha kötü sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden gizli depresyonun aşılmasında doğru adımları izlemek son derece önemlidir.

Dışarı Çıkmamak

Gizli depresyon yaşayan kişiler genellikle sosyallikten uzaklaşır ve eve kapanır. Kimseyle görüşmek istemeyen bu kişiler, kalabalık içerisinde yorulur. Zihnini bir kargaşa kaplayan bu kişiler genellikle evde kalarak uyumayı tercih ederler. Bu durum bazen kişinin kendiyle baş başa kalarak iyileşmesini sağlasa da bazen daha kötü sonuçlar doğurabilmektedir. Bu yüzden kişilerin bu süreçte onları rahatsız etmeden takip edilmesi gerekmektedir.

Kararsızlık

Kişiler bu dönemde başkalarının yardımını isteme konusunda kararsız bir ruh haline bürünürler. Başkalarından gelecek yardımın onlara fayda sağlayacağından emin olmazlar. Veya içinde bulundukları ruh halini başkalarıyla paylaşmak istemezler. Bu gibi durumlar kişinin gizli depresyonda olduğunun işaretidir. Bu tarz insanlar bir uzmandan yardım almalı veya çevresinde ona iyi gelen insanlarla vakit geçirmelidir. Sevdikleri ve kendilerine iyi gelen aktiviteleri yaparak zihnindeki negatif düşüncelerden uzaklaşabilir. Bu da gizli depresyonun önüne geçer ve kişi pozitif şekilde hayatına devam eder.