Fiziksel Hastalıklara Eşlik Eden Ruhsal Bozukluklar

Fiziksel hastalıklar çok çeşitlidir. Bu çeşitli hastalıklar zamanla ruhsal bozukluklar oluşturabilir ve hatta ruhsal hastalıklar yaratabilir. Özellikle kişilerde bulunan yaralar, geçmeyen vücut izleri, çeşitli aksaklıklar ya da sakatlıklar, uzuv eksikliği, vücutta bulunan eğrilikler ya da asimetrikler ruhsal bozuklukları beraberinde getiren etkenlerdendir.

Fiziksel hastalıklara eşlik eden ruhsal bozukluklar, her ne kadar kişinin beyin yapısıyla ve düşüncesiyle ilgili olsa da bozukluk altındaki sebepler ve belirtiler fiziki kökenlidir. Fiziksel bozukluğa sahip olan kişiler ve bu bozuklukla birlikte uzun süre tedavi görmek zorunda kalmış kişilerin beyinlerinde geçici ya da kalıcı düşünce bozuklukları oluşur. Düşünce bozuklukları ise tedavi edilmediğinde ya da edilemediğinde ruhsal hastalıklara sebep olur.

Hastanın fiziksel rahatsızlıklarını tedavi eden doktorlar genelde ruhsal bozukluk oluşabileceğini unuturlar. Hastalar, fiziki tedavi görürlerken muhakkak ruhsal terapi de almalıdırlar. Tedavi ve terapi birlikte yürütüldüğünde hastanın normal hayatına daha iyi hazırlanır.

Ruhsal Bozukluğa Gebe Olan Fiziksel Hastalıklar

Doktor ve hastane verilerine göre fiziksel hastalığını tedaviye gelen kişilerin %25-30’unda ruhsal bozukluk da görülür. Ayrıca araştırmalara bakıldığında bazı fiziksel hastalıkların ruhsal bozukluklara daha çok sebep olduğu saptanmıştır. Ruhsal bozukluğa sebep olan fiziksel hastalıklar şu şekildedir:

  • Peptik ülser denilen ve mide asidinin salınımıyla ilgili olan hastalığa sahip kişilerin %86’sında ruhsal bozukluk görülür.
  • Vücuttaki kortizol hormonunun çok fazla salgılanması sonucu oluşan cushing hastalığına sahip kişilerin %40-85’inde ruhsal bozukluk görülür.
  • Pankreas iltihabı da denilen pankreatit hastalığına sahip kişilerin %52’sinde ruhsal bozukluk görülür.
  • Kanserli hastaların neredeyse yarısında ruhsal bozukluk görülür.
  • Doğum yapan kadınların neredeyse %20’sinde ruhsal bozukluk görülür.

Tüm bunlara ek olarak ameliyattan ya da operasyonlardan çıkan hastaların %10’unda ruhsal bozukluk olarak uyum bozukluğu görülür. Bu hastalıklar sonucunda oluşan ruhsal bozukluklar genelde depresyondur. Depresyon oluşumu ise kişi daha hastanede tedavi altındayken kontrol altına alınabilir ve en az seyirde var olması sağlanabilir. İmkan oldukça da bu hastalıklara sahip kişilere zaman zaman psikolojik destek verilmelidir.

Unutulmamalıdır ki beden ve ruh bütünü oluşturur. Kişinin bedenini onarırken ruhunu yaralı bırakmak ya da ruhunu onarırken bedenini yaralı bırakmak mümkün olmamalıdır. Bütün, bütün olarak tedavi edilmelidir. Ancak o zaman hasta tamamen sağlığına kavuşur.